Jo-Jo magija i po džombama: Kako je Crna Gora "preživjela" Baltik

Crna Gora savlala Letoniju (2:1), nakon preokreta, Jovetićevih majstorija i prave opsade domaćeg gola u drugom poluvremenu. U subotu protiv Gibraltara pod Goricom, a plan da se u utorak dočekaju Norvežani sa šest bodova na kontu sve je bliži realizaciji

25848 pregleda 377 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Crna Gora je "preživjela" Baltik, džombasti, ofarbani, kao kamen tvrdi teren stadiona "Skonto" u ledom okovanoj Rigi, prebrodila je i neugodnu, fizički snažnu, na momente i izuzetno grubu Letoniju, da na debiju Miodraga Radulovića upiše prvu pobjedu na staru kvalifikacionog ciklusa za Mundijal u Kataru - 2:1.

Stevan Jovetić nastavio je gdje je stao u Ligi nacija jeseni prošle godine, njegova magija, vanserijska klasa, bila je vidljiva pri svakom dodiru s loptom, čak i na tako džombastom terenu. U finišu prvog poluvremena, samo nekoliko sekundi nakon šokantnog vođstva domaćina (lijep gol Ikaunijeksa), 31-godišnji majstor fudbala na leđima je iznio korpuletnog letonskog defanzivca i nakon varke tijelom i šuta u bliži ugao ekspresno vratio "sokole" u igru.

Stevan Jovetić
foto: Savo Prelević

U nastavku, nakon totalne dominacije, prave opsade domaćeg gola, nekoliko šansi, nesrećnih promašaja, kada se činilo da duel na Baltiku polako izmiče, Jovetić je fantastičnim, plasiranim udarcem sa 20-ak metara u 83. minutu, od prečke letonskog gola, potpisao preokret.

I mali jubilej - njegovih 30 golova na 59 utakmica dresu sa državim grbom. Otkada je debitovao, na današnji dan prije 14 godina u istorijskom meču protiv Mađara, Jo-Jo prosječno postiže gol na svakom drugom meču. U posljednje vrijeme i mnogo, mnogo češće...

Stevan Jovetić
foto: Reuters

Ostalo je još sedam minuta do kraja, ali je Crna Gora pokazala da je toliko tehnički bolja od Letonaca, da je samo pukim slučajem, nekom velikom greškom ili nepažnjom, domaćin mogao da izjednači.

Psihološki izuzetno tešku utakmicu odigrali su naši fudbaleri na Baltiku - pod moranjem, teretom toliko željene pobjede, iako je tek početak kvalifikacija, ali svjesni da izgubljeni bodovi u Rigi ne bi mogli da se nadoknade.

Letonija - Crna Gora, Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Fudbaleri Crne Gore, Stefan Savić
foto: Savo Prelević

Uz sve to su se suočili sa katastrofalnim terenom, domaćinom koji je poprilično "tukao", a povrh svega - sa vođstvom Letonaca u 40. minutu. Takve okolnosti natjerali su našu selekciju, oslabljenu neigranjem povrijeđenog Nikole Vukčevića, da u nastavku odigra do svojih limita, da krvavo zaradi pobjedu, koja će zbog načina na koji je stigla vjerovatno dati još veći impuls pred nastavak kvalifikacija, podgoričkih duela sa Gibraltarom (subota) i Norveškom (utorak).

Radulović je proslavio preokret utrčavši na teren u Murinjovom stilu, što je takođe dobro odslikalo "težinu" i značaj bodova na Baltiku. Posebno u njegovom prvom meču na klupi.

Miodrag Radulović
foto: Savo Prelević

Crna Gora je na debiju novog selektora položila test, ne samo zbog bodova, već i zato što je odigrala bolje nego na svakom gostovanju jesenas u Ligi nacija.

Uroš Đurđević je pokazao da će biti dobro pojačanje u napadu, bio je konsnatna opasnost po letonski gol, pokušavao iz svih pozicija i uglova, bez obzira što se nije upisao u strijelce na debiju. Sead Hakšabanović je potvrdio da izrasta u pravog fudbalera, a sa klasom Jovetića - to je napad koji će biti prijetnja po svaku odbranu u grupi G kvalifikacija za SP.

Uroš Đurđević
foto: Savo Prelević

Nije, naravno, sve funkcionisalo perfektno, odbrana je dva puta "pukla" u prvom poluvremenu, i tehnički skromni Letonci majstoriski su izigrali Crnu Goru prilikom vođstva, ali dvije velike nesigurnosti golmana Milana Mijatovića nisu uspjeli da kazne.

Milan Mijatović, Letonija - Crna Gora
foto: Savo Prelević

"Sokoli" su tako, uz mnogo muke, ali i igru koja uliva nadu, osvojili prve bodove u kvalifikacijama, a plan da se u utorak dočekaju Norvežani sa svih šest bodova na kontu sve je bliži realizaciji.

LETONIJA - CRNA GORA 1:2

Riga - Stadion "Skonto". Igrano bez prisustva publike. Sudija: Alan Duriu (Luksemburg). Strijelci: Ikaunijeks u 40. minutu za Letoniju, Jovetić u 41 i 83. minutu za Crnu Goru Žuti kartoni: Lames, Černomordijs, Karklins, Tobers (Letonija), Jovetić (Crna Gora).

Letonija: Štejnbors - Savalnijeks, Černomordijs, Ošs, Jurkovskis - Tobers, Zjuzins (71. Karklins) - Kamešs (71. Jaunzems), Ikaunijeks, Ciganiks (81. Ikaunieks) - Uldrikis (81. Krolis).

Crna Gora: Mijatović - Radunović, Vujačić, Savić, Marušić - Kosović, Šćekić - Hakšabanović (90+1. Boljević), Jovetić (87. Bećiraj), Ivanović (75. Jovović) - Đurđević.

Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Fudbaleri Crne Gore
foto: Savo Prelević

Bonus video: