Crna Gora - Gibraltar: Oprez protiv autsajdera

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u fudbalu - “sokoli” u 2. kolu igraju na papiru najlakši meč (15 h)

10694 pregleda 13 komentar(a)
Marko Bakić naći će se u startnoj postavi, Foto: Savo Prelević
Marko Bakić naći će se u startnoj postavi, Foto: Savo Prelević

Crnogorski fudbaleri igraju danas drugu “unaprijed dobijenu” utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Nakon što su “preživjeli” Letoniju, teren i agresivnog rivala, “sokoli” su apsolutni favoriti pod Goricom protiv Gibraltara, uz poruku, ali i upozorenje selektora Miodraga Radulovića:

- Utakmice se ne dobijaju kad hoćeš, nego kad zaslužiš.

Jasno je, dakle, šta se traži od igrača u duelu sa autsajderom.

- Maksimalna ozbiljnost, maksimalna koncentracija, maksimalna energija - jasan je Radulović, koji je podsjetio na dva meča iz prošlosti naše reprezentacije - remi sa Lihtenštajnom 2014. i poraz od Jermenije 2016.

- Taj meč sa Lihtenštajnom, 2014. godine, jeste opomena - bilo je 0:0, nismo tada igrali u najjačem sastavu, a kada su ušli najbolji bilo je kasno. Dalje, Gibraltar je prije dvije godine pobijedio Jermeniju u gostima 2:0, a Crna Gora je izgubila od te Jermenije 3:2. Mislim da je sve jasno - naglasio je Radulović.

Gibraltar je ekipa iz posljednjeg šešira, ali je rang iznad selekcija kao što su Andora ili San Marino.

- Oni su zajedno 30 dana, okupili su igrače iz domaće lige, a kada je riječ o nacionalnim timovima - homogenost je najvažnija. Oni to imaju. U sastavu imaju i igrače iz nižih engleskih liga... Norveška ih je dobila 3:0, ali je na gol čekala do 44. minuta - dodaje Radulović.

Miodrag Radulović juče na pres-konferenciji
Miodrag Radulović juče na pres-konferenciji foto: Savo Prelević

Dovoljno razloga za oprez, ističe selektor....

- Moramo da budemo mirni, strpljivi, organizovani i spremni na njihov dupli blok.

A dupli blok se najbolje razbija na dva načina - napadima sa bokova i udarcima iz daljine.

- Igraćemo sa dva napadača i dva krilna igrača. Cilj nam je da dobijamo situacije jedan na jedan, da raširimo protivnika, da imamo miran pas, strpljenje. Tražiću od igrača i da šutiraju iz daljine, to može da bude opcija. Moramo da dođemo u poziciju da iskoristimo kvalitet koji je na našoj strani. Mi želimo da pobjedom udarimo pečat na ono što smo uradili u Letoniji.

Plan je da se sa šest bodova dočeka Norveška u utorak - taj cilj je blizu, ali treba biti skocentrisan i miran još 90 minuta.

- To ne krijemo, a ne krijemo i da imamo velike ambicije i domete u ovom takmičenju - naglasio je Radulović.

Dilema je da li će Stevan Jovetić igrati od početka, ili će biti na klupi - vjerovatno će ući u nastavku, ako bude neophodno.

- On želi da igra, naravno, ali moramo dobro da procijenimo. Paklen je raspored, tri meča su u sedam dana, rotacija će sigurno biti - naglasio je Radulović.

U sastavu za Gibraltar, ali i za Norvešku, sigurno neće biti Nikole Vukčevića, dok se Žarko Tomašević oporavio.

Meč Crna Gora - Gibraltar igra se danas u 15 sati pred praznim tribinama stadiona pod Goricom.

Bakić: Nije bitno protiv koga igramo, već za koga igramo

Biće promjena u sastavu fudbalske reprezentacije Crne Gore u odnosu na meč sa Letonijom - jedan od onih koji će igrati protiv Gibraltara je Marko Bakić, vezista belgijskog Kortrajka.

- Nije bitno sa kim igramo, već za koga igramo. Čast je i zadovoljstvo igrati za Crnu Goru. Devet godina sam u reprezentaciji i nikada nisam, niti ću, postavljati pitanje - minut, 90 minuta, tribine - svejedno, ja i svim momci smo u službi nacionalnog tima, ovdje nema ličnog statusa - kazao je Bakić.

Od njega i ostalih se očekuje da udare pečat na pobjedu u Letoniji.

- Neće biti lako, ovakve utakmice su veoma teške. Vidjelo se i u Letoniji, javnost je očekivala da će biti glatko, ali danas nema takvih mečeva.

Gibraltar će biti motivisan...

- Motivisani smo i mi, želimo šest bodova i da naoštreni dočekamo Norvešku - naglasio je Bakić.

Gibraltar vjeruje: Da ispunimo plan igre...

Fudbaleri Gibraltara prihvataju sastav autsajdera, ali žele da se bore i iznenade.

- Gledali smo Crnu Goru protiv Letonije, ali i na drugim mečevima. To je mnogo dobra ekipa, a mi ćemo pokušati da damo maksimum. Teren je, ipak, jedino mjerilo i pokazuje sve što jedan tim može da uradi - kazao je selektor Gibraltara, Urugvajac Hulio Sesar Rivas.

Njegova selekcija je u srijedu izgubila od Norveške kod kuće 3:0, ali je prvi gol primila tek u finišu poluvremena.

- Tokom 90 minuta može svašta da se desi. Na nama je da ispoštujemo plan igre i mislim da će nam to biti dovoljno. Pokušaćemo da uradimo ono što i uvijek, uložićemo maksimalan napor - kazao je kapiten Roj Čipolina.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: