Turska u transu razbila i Norvežane, Haland i društvo pod pritiskom u Podgorici

Norveška - Turska 0:3 u Malagi, Holandija protiv Letonije u Amsterdamu osvojila prve bodove (2:0)

26307 pregleda 19 komentar(a)
Slab početak Norvežana: Serlot i Haland, Foto: Reuters
Slab početak Norvežana: Serlot i Haland, Foto: Reuters

Kako neočekivan zaplet u grupi G kvalifikacija za Mundijal - Turska, koja je bila drugi ili treći favorit, izbila je u prvi plan velikim pobjedama nad glavnim konkurentima.

Tri dana pošto su šokirali Holanđane na Bosforu, izabranici Senjola Guneša razbili su i Norvešku u Malagi, gdje su Haland i drugovi bili nominalni domaćini - 0:3.

Turska je prva na tabeli nakon dva kola, sa šest bodova i gol-razlikom 7:2, ali sa pobjedama protiv najjačih ekipa.

Druga je Crna Gora, takođe sa šest bodova, gol-razlikom 6:2, ali uz trijumfe protiv dvije najslabije ekipe - Letonijom i Gibraltarom.

Holanđani su ostvarili prvu pobjedu - "mršavu", samo 2:0 protiv Letonije u Amsterdamu, pa sada imaju tri boda, koliko je ostalo i Norveškoj nakon premijernog trijumfa nad Gibraltarom.

Holandija - Letonija, Fudbaleri Holandije
foto: Reuters

Ono što je značajno za Crnu Goru jeste da izabranici Stalea Stolbakena "ranjeni" stižu u Podgoricu (utakmica je u utorak u 20.45), pod pritiskom pobjede nakon razočaravajućeg nastupa protiv Turske.

Možda bi bilo drugačije da se igralo u Oslu, na stadionu "Ulevi", tek jug Evrope mnogo je više prijeo Turcima (igralo se u Španiji zbog strogih korona-pravila u Norveškoj), iako se selektor Guneš juče žalio zbog toga što je njegova reprezentacija morala da promijeni dvije vremenske zone.

Već u 4. minutu, vezista Fenerbahčea Ozan Tufan naletio je na loptu koja se odbila nakon napada sa lijeve strane i sa ivice šesnaesterca je poslao u mrežu - 1:0 za Tursku.

Norvežani su igrali u najjačem sastavu, oporavio se i kapiten Edegard, zauzeo je mjesto u prvoj postavi, ali nisu bili u stanju da pariraju sjajnim Turcima.

Mogli su, doduše, da izjednače u 26. minutu, ali je napadač Lajpciga Aleksander Sorlok pogodio stativu.

Turska je bila konkretnija, pa je samo dva minuta kasnije na semaforu stajalo - 0:2. Jazidži je izveo korner, a štoper Lestera Sojundžu glavom pogodio mrežu.

U 15. minutu nastavka ponovo se "oglasio" Tufan, koji je sjajnim udarcem sa 20-ak metara savldao Hertinog golmana na klupi Norveške, Jurea Jarstena.

Kvalifikacije su tek počele, a Turska je već napravila veliki korak ka prva dva mjesta u grupi.

Prvo vodi pravo na Mundijal u Kataru, drugo u plej-of.

Fudbaleri Turske
foto: Reuters

Halanda nije išlo, poništen mu je gol zbog ofsajda, pa već drugu utakmicu u kvalifikacijama najtalentovaniji napadač na svijetu ne uspijeva da pogodi mrežu. Samo da ne proradi u Podgorici...

Na kraju, i nervoza u redovima Norvežana, vezista Genka Torstvet dobio je direktan crveni karton zbog oštrog faula. Propustiće gostovanje u Crnoj Gori.

Holandija se mnogo lakše nego što to govori krajnji rezultat (2:0) obračunala sa Letonijom, izabranici Franka de Bura 90 minuta su igrali "viktorije" sa gostima sa Baltika, pogađali stative, promašivali šanse, a samo dva puta su pronašli put do mreže.

Bergajs iz Fejnorda u 32. minutu pogodio je sjajno sa 20 metara, a De Jong iz Sevilje u 69. glavom nakon kornera.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Bonus video: