Porazan podatak: Samo su crnogorski klubovi bez pobjede na evro-sceni

Na devet utakmica, četiri naša kluba ostvarila su skor od dva remija i sedam poraza – i, što je najporaznije, jedini su učesnici Uefinih takmičenja, koji nisu ostvarili nijednu jedinu pobjedu
192 pregleda 9 komentar(a)
ofk titograd, Foto: Savo Prelević
ofk titograd, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.07.2018. 14:50h

Sinoćnji poraz Sutjeske od Alaškerta zaokružio je mračnu sliku crnogorskog klupskog fudbala.

Ostao je još revanš za sedam dana, koji će vjerovatno biti zvaničan oproštaj posljednjeg našeg predstavnika i kraj evropske avanture.

Ukoliko Nikšićani ne naprave iznenađenje u Jermeniji, ljeto 2018. biće upamćeno kao rezultatski najneuspješnije od 2007, kada se Crna Gora predstavila na međunarodnoj sceni.

Na devet utakmica, četiri naša kluba (Sutjeska, OFK Titograd, Budućnost, Rudar) ostvarila su skor od dva remija i sedam poraza – i, što je najporaznije, jedini su učesnici Uefinih takmičenja, koji nisu ostvarili nijednu jedinu pobjedu!

Dakle, precizno - od 55 članica UEFA, samo predstavnici Crne Gore u sezoni 2018/19 nemaju nijedan trijumf.

Makar jednu pobjedu ostvarili su i timovi iz San Marina (Tre Fjori), Andore (Engordani), Kosova (Drita)... dok su, recimo, ekipe sa Malte napravile pravi bum. Tako je sinoć Balcan pobijedio slovački Slovan, Valeta igrala neriješeno sa Zrinjskim.

Četiri crnogorska kluba ove sezone, za sada, imaju najslabiji koeficijent uspješnosti u cijeloj Evropi – 0,250.

Klupski koeficijent jedne zemlje na Uefinoj listi dobija se tako što se za pobjedu dodjeljuje bod, za remi pola boda, pa se zbir bodova podijeli sa brojem predstavnika. Crna Gora je sa četiri tima na devet utakmica tek skupila jedan bod.

Na listi Uefe, koja se formira sabiranjem prosječnog broja bodova iz posljednjih pet godina, Crna Gora je sa 43. došla na 49. mjesto, sa tendencijom pada.

Trenutno je i zvanično - slabiji klupski fudbal se igra u San Marinu, Andori, Kosovu, Sjevernoj Irskoj, Gibraltaru i Luksemburgu.

Šta bi to moglo da znači – da će od naredne sezone, učesnici kvalifikacija za Ligu Evrope, umjesto od prvog kola, takmičenje početi od pretkvalifikacija. Tamo gdje im je, uostalom, i mjesto...

Prvak je, za sada, bezbjedan, jer šampioni četiri najslabije rangirane zemlje, takmičenje počinju u preliminarnoj fazi.

Kako trenutno stvari stoje, pitanje je, međutim, samo kada će i najbolji tim u Crnoj Gori doći do tog nivoa.

Rezultati klubova su i potvrda da naš nacionalni tim, bez obzira na neke propuštene šanse, ostvaruje rezultate koji su dostojni svakog poštovanja – reprezentacija zemlje u kojoj se igra izuzetno loš fudbal na listi FIFA je 43. na svijetu, a 26. u Evropi.

Takvu razliku između klupskog i reprezentativnog fudbala ima možda samo Island, koji je 22. reprezentacija svijeta, 14. na Starom kontinentu, a ima ligu koja, po kvalitetu, zauzima 40. poziciju na Uefinoj listi.

Bonus video: