Norveška - moćan tim koji traži izlazak iz krize

Erling Haland, Martin Edegord, Aleksander Serlot... pojedinačna klasa norveškog tima je ogromna

14539 pregleda 67 reakcija 11 komentar(a)
Najveća snaga Norveške: Erling Haland, Foto: Reuters
Najveća snaga Norveške: Erling Haland, Foto: Reuters

Crnogorska fudbalska reprezentacija sjutra (20.45) protiv Norveške igra najteži meč u martovskom ciklusu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Nakon trijumfa nad Letonijom i Gibraltarom, tim Miodraga Radulovića ima priliku da ostvari još jedan dobar rezultat i Norvežanima dodatno oteža poziciju u nastavku takmičenja.

Norveška nije dobro otvorila kvalifikacije. U prvom kolu je očekivano savladala Gibraltar 3:0, ali je onda istim rezultatom poražena od Turske, pa je nacionalni tim na meti kritika, kako navijača tako i medija u toj zemlji. Otuda i imperativ pobjede pred dolazak u Podgoricu, samim tim i veliki pritisak...

Fudbalska reprezentacija Norveške grafika
foto: Sofascore

Gledajući pojedinačni kvalitet, Norveška je jak tim - prema podacima Transfermarkta vrijedi 247,10 miliona eura. Selektor Stale Solbaken na raspolaganju ima evropske zvijezde, a prvo ime je bez sumnje Erling Haland. Mladi napadač u dresu Borusije Dortmund obara rekorde i uz Kilijana Mbapea je predvodnik novog talasa asova u evropskom fudbalu. U dresu reprezentacije je postigao šest golova na devet mečeva, ali je na početku kvalifikacija bio daleko od prepoznatljive forme.

Erling Haland grafika
foto: Sofascore

Halandov partner u napadu je Aleksander Serlot. Fudbaler Lajpciga je postigao gol protiv Gibraltara, pogodio stativu protiv Turske i predstavljaće veliku opasnost po gol „hrabrih sokola“.

Solbaken je uoči početka kvalifkacija odlučio da kapitensku traku povjeri Martinu Edegordu. Vječiti talenat norveškog fudbala još nije pokazao sav potencijal, trenutno je u Arsenalu na pozajmici iz madridskog Reala, a u dresu sa nacionalnim grbom debitovao je 2014. godine protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata i sa 15 godina i 253 dana postao najmlađi debitant u istoriji norveškog reprezentativnog fudbala.

U ofanzivi je u prva dva kola standardan bio i Seltikov Mohamed Eljunusi, dok šansu s klupe čekaju Džošua King iz Evertona, te mladi Jens Peter Hauge, koji je prošle godine nakon kvalifikacionog dvomeča u Ligi Evrope napustio Bode Glimt i prešao u Milan.

Protiv Gibraltara i Norveške na golu je stajao Rune Jarstajn (Herta), a u odbrani je bilo rotacija. Tako su u prvom meču defanzivnu četvorku činili igrač AZ Alkmara Jonas Svenson (postigao gol protiv Gibraltara), Stefan Strandberg (Ural), Marius Lode (Bode Glimt) i Birger Meling (Nim), koji je na lijevom beku bio i protiv Turske. A osim Melinga protiv Turaka su u defanzivi igrali Julijan Rajerson (Union Berlin), Kristofer Ajer (Seltik) i Stian Gregersen (Molde).

Meč protiv Crne Gore propustiće Kristijan Torstved (Genk), koji je u prethodnom kolu dobio crveni karton. U veznom redu, ako ne bude iznenađenja, trebalo bi da budu stameni Sander Berge (Šefild junajted) i Fredrik Mitsje (AZ Alkmar).

San traje dvije decenije

Nacionalni tim Norveške najveće uspjehe doživio je krajem 20. vijeka. Skandinavska zemlja je učestvovala na Svjetskom prvenstvu u SAD 1994. i Francuskoj četiri godine kasnije. U Francuskoj su u odlučujućem meču u grupi savladali Brazil nakon preokreta (2:1), a potom u osmini finala eliminisani od Italije. Dio te generacije bili su Tore Andre Flo, Ole Gunar Solskjer, ali i sadašnji selektor Stale Solbaken. Ne treba zaboraviti da je 1995. godine Norveška bila druga selekcija na Fifinoj rang listi.

Dvije godine nakon Mundijala u Francuskoj uslijedilo je Evropsko prvenstvo u Holandiji i Belgiji. Grupa sa Slovenijom, Jugoslavijom i Španijom bila je teška i Norveška je nakon posljednje utakmice spakovala kofere.

Ispostaviće se da je meč protiv Slovenaca (0:0) odigran 21. juna u holandskom Arnemu i posljednji fudbalske reprezentacije Norveške na nekom velikom takmičenju. Nastala je suša, koja traje i dan-danas.

Nacija vjeruje da ova Norveška ima kvalitet da prekine loš niz, ali je poraz od Turske u subotu u Malagi pokazao i koliko je nacionalni tim ranjiv. A, kako reče selektor Solbaken, nakon lošeg starta meč protiv Crne Gore je prvo malo finale. Nakon kojeg će dalja sudbina Norvežana biti poznata.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Bonus video: