Brojke sve govore: Evo zašto je Aguero legenda Sitija

Argenintac po završetku sezone nakon deset godina odlazi iz Sitija

2948 pregleda 1 komentar(a)
Aguero, Foto: Reuters
Aguero, Foto: Reuters

Nakon deset godina Serhio Aguero napušta Mančester siti - premijerligaški klub objavio je sinoć da po završetku sezone neće produžiti ugovor sa Argentincem, koji će kao slobodan igrač na ljeto moći da potraži novu sredinu.

Serhio Aguero je u Mančester siti stigao 2011. godine iz madridskog Atletika i postao legenda engleskog kluba. Osvojio je četiri titule u Premijer ligi, FA kup, tri Komjuniti šilda i pet trofeja u Liga kupu.

Prvu premijerligašku titulu osvojio je u sezoni 2011/2012, a zauvijek će se pamtiti kada je njegov gol u 94. minutu meča protiv KPR-a 13. maja donio ekipi Roberta Manćinija titulu. Bila je to prva šampionska titula Sitija nakon 1968. godine.

Aguero je u Premijer ligi postigao 181 pogodak, najviše od svih igrača u istoriji Sitija. Zanimljivo, pomenuti gol protiv KPR-a u 94. minutu je jedini, koji je Argentinac postigao po isteku 90. minuta.

Napadač nije Sitijev rekorder samo po broju golova u Premijer ligi - 12 puta je postigao het-trik u ovom takmičenju, a iza njega su u toj kategoriji Alan Širer (11), Robi Fauler (9), Hari Kejn, Tjeri Anri i Majkl Oven (po osam) i Vejn Runi (7).

Šest puta je sezonu u Premijer ligi završavao sa minimum 20 postignutih pogodaka. Ispred njega je Širer sa sedam sezona, a iza Anri (pet sezona), Kejn i Rud Van Nisterloj (četiri sezone).

Takođe, Širer je sa 206 golova najefikasniji igrač u Premijer ligi svih vremena. Aguero je - sa 181 pogotkom - na četvrtom mjestu a ispred njega su još Vejn Runi (208) i Endi Kol (187). Ko zna - možda do kraja sezone Aguero bude ispred Kola.

Aguero je najefikasniji stranac u istoriji Premijer lige. Iza njega su Anri (175) i Robin van Persi (144). Postizao je gol na svakih 108 minuta, pa je i u toj kategoriji na prvom mjestu.

U Premijer ligi je realizovao 27 jedanaesteraca, a 415 puta je šutnuo u okvir gola. Najviše od svih igrača.

Sedam puta je osvajao nagradu za najboljeg igrača mjeseca u ligi, a 2012. i 2015. je proglašen za najboljeg igrača Sitija. 2015. je postigao 26 golova i bio najbolji strijelac te sezone u Premijer ligi.

Gledajući učinak u svim takmičenjima u pitanju je najefikasniji fudbaler u istoriji Mančester sitija (257 golova na 384 utakmice).

"Agueroooo! Kunem vam se nikada više nećete ovako nešto vidjeti" bile su riječi komentatora Martina Tajlera, kada je Aguero majskog popodneva 2012. godine donio Sitiju titulu.

Možda je i u pravu.

Bonus video: