Kasno buđenje "sokola" - teško je uzeti i bod kada takvom rivalu poklonite poluvrijeme

Crna Gora izgubila od Norveške 1:0 pod Goricom u 3. kolu grupe G kvalifikacija za SP. Gosti mnogo bolji u prvom poluvremenu, "sokoli" u nastavku značajno popravili utisak, ali ne i rezultat

22099 pregleda 213 reakcija 29 komentar(a)
Trenutak odluke: Serlot postiže gol u 35. minutu, Foto: Savo Prelević
Trenutak odluke: Serlot postiže gol u 35. minutu, Foto: Savo Prelević

Crna Gora je izgubila od Norveške pod Goricom 1:0 u 3. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, čime su ambicije naše selekcije da se bori za visok plasman i jedno od prva dva mjesta u grupi G značajno uzdrmane.

Slijedi petomjesečna pauza u kvalifikacijama, pa dva najteža gostovanja u septembru - Holandiji i Turskoj.

Ipak, večerašnji rezultat iz Istanbula, gdje su Letonci čudesno osvojili bod protiv Turske (3:3) pokazuje da je sve moguće i da nikog ne treba unaprijed otpisivati.

Posebno ne crnogorsku reprezentaciju, koja je u drugom poluvremenu predstave pod Goricom pokazala da može da igra protiv Norvežana.

Crna Gora - Norveška
foto: Savo Prelević

Ipak, kada takvoj reprezentaciji - kvalitetnoj, uigranoj, fizički dominantnoj, koja u svojim redovima ima i jednu svjetsku superzvijezdu - "poklonite" prvo poluvrijeme, kada se probudite tek u nastavku, onda teško možete da očekujete nešto više od minimalnog poraza.

Tim Miodraga Radulovića pokazao je reakciju u drugom poluvremenu, imao je šanse, na kraju i više udaraca na gol od rivala, mogao je do izjednačenja - "sokoli" su, međutim, uspjeli samo da poprave utisak, ne i konačan rezultat.

Sead Hakšabanović
foto: Savo Prelević

Presudio je detalj iz 35. minuta, jedna od brojnih akcija Norvežana iz prvog poluvremena.

Krilni vezista Seltika Eljonuzi sjajno je prošao po lijevoj strani i na liniji peterca pronašao "pukotinu" u našoj odbrani - napadač Lajpciga Serlot ubacio je loptu u mrežu.

PREVELIKI RESPEKT PREMA NORVEŽANIMA

"Ni jače reprezentacije se nisu naigrale na ovom stadionu", poručivali su uglas iz tabora naše reprezentacije uoči meča.

Nakon večerašnjeg prvog poluvremena na praznog podgoričkoj areni, ova "definicija" bi mogla i da se da se preformuliše - malo se ko, zaista, u prvih 45 minuta naigrao kao Norveška.

Selektor Radulović "žrtvovao" je u prvoj postavi jednog ofanzivnog za trećeg defanzivnog veznog veznog (Lagator umjesto Ivanovića i Jovovića, koji su počeli protiv Letonije, odnosno Gibraltara) - "sokoli" su krenuli defanzivno, što i nije bio preveliki problem ako se zna da je gotovo sve velike pobjede naša reprezentacija u prošlosti ostvarila iz jakog defanzivnog bloka - sporan je, međutim, bio preveliki respekt prema rivalu, povučena, čak na momente i bojažljiva igra u prvom dijelu.

Stevan Jovetić
foto: Savo Prelević

"Vikinzi" su imali posjed lopte od čak 70 odsto u prvih 45 minuta, dominirali su, osvajali teren, lako dolazili do našeg šesnaesterca, kružili oko njega, a Serlotu je iz blizine uspjelo ono što nije Torsbiju i Svensonu iz daljine, kada je naša selekcija opasno visila.

Na drugoj strani, Crna Gora je prijetila samo na mahove, individualnim akcijama - Jovetić dva puta i Đurđević, uprkos dobrim solo-akcijama, nisu testirali golmana Herte Jarštajna.

GOSTI SLAVILI IZ JEDINOG ŠUTA U OKVIR, JOVETIĆ NIJE USPIO

Tek kada je počelo drugo poluvrijeme nestao je onaj ogromni respekt prema rivalu iz prvog dijela.

Crna Gora je sada zaista morala da rizikuje, pa su stigle i šanse - najveću je propustio Jovetić u 49. minutu, kada mu je Jaršatajn odbranio udarac glavom nakon centaršuta Marušića.

Za samo četiri minuta nastavka Crna Gora je uradila više nego za 45 prvog dijela, lopta je sve više bila oko šesnaesterca Norvežana, a šanse - ili opasne pokušaje, imali su i Hakšabanović dva puta, Jovetić još dva puta i jednom Stefan Savić.

Savić i Haland
Savić i Halandfoto: Savo Prelević

Gosti su se u drugom poluvremenu više orjentisali na igru iz kontranapada, i mogli su do drugog gola - Haland, pa rezervista Džošua King u nadoknadi (prečka), nisu prelomili meč, morali su da strepe do 96, a na kraju su ostvarili spasonosnu pobjedu iz jednog jedinog udarca u okvir gola Mijatovića.

Ipak, zasluženo su pobijedili, Crna Gora se probudila prekasno...

CRNA GORA - NORVEŠKA 0:1

Podgorica - Stadion pod Goricom. Igrano bez prisustva publike. Sudija: Entoni Tejlor (Engleska). Strijelac: Serlot u 35. minut. Žuti kartoni: Serlot, Strandberg (Norveška).

Crna Gora: Mijatović, Marušić (88. Marušić), Vujačić, Savić, Tomašević, Lagator (63. Jovović), Kosović (80. Ivanović), Šćekić, Hakšabanović (80. Boljević), Đurđević (63. Islamović), Jovetić.

Norveška: Jarštajn, Meling, Ajer, Gregersen, Svenson (66. Rijerson), Eljunusi (90. Strandberg), Berg (66. Mitsjo), Torsbi, Edegard (80. Lines), Serlot, Haland (80. King).

Bonus video: