Makedonsko čudo u Duizburgu: Njemci poraženi poslije 20 godina

Makedonija i Njemačka nakon tri kola imaju po šest bodova, a lider grupe J je Jermenija, koju vodi Španac Hoakin Kaparos

16996 pregleda 103 reakcija 21 komentar(a)
Elmas slavi gol za pobjedu, Foto: Reuters
Elmas slavi gol za pobjedu, Foto: Reuters

Sjeverna Makedonija je priredila senzaciju nad senzacijama, pokazala da je sve moguće, ako se vjeruje, igra odvažno i hrabro - Makedonci su pobijedili Njemačku u Duizburgu 2:1 u trećem kolu grupe J kvalifikacija za Svjetsko prvenstvu.

U duelu sa "elfom", Makedonci su nagovijestili da će se boriti za Mundijal, nakon istorijskog plasmana na Evropsko prvenstvo, koje su ostvarili kao pobjednici D Lige nacija.

Dakle, za dvije godine su prešli put od najnižeg ranga do selekcije koja ide na veliko takmičenje i može da iznenadi i najbolje.

Kakav su podvig napravili govore dva podatka - prethodni poraz u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Njemačka je doživjela 2001. godine od Engleske (5:1) u Minhenu. Od tada do večeras Njemci su ostvarili 30 pobjeda i pet remija, a bili su u nizu od 18 uzastopnih trijumfa.

Poraz od Makedonije je tek treći koji je "elf" pretrpio u mundijalskim kvalifikacionim ciklusima - osim Engleza i Makedonaca, izgubio je još samo od Portugala 1985. godine.

Goran Pandev je najavio senzaciju pogotkom u prvom poluvremenu, ali kada je Ilkaj Gundogan poravnao iz penala u 63. minutu, malo ko je vjerovao da će gosti izdržati.

Ne samo da su izdržali izjednačenje, već i veliku sudijsku grešku 15-ak minuta prije kraja, kada Rus Karasev nije dosudio penal zbog očiglednog igranja rukom Kedire...

Njemci su zatim imali zicer preko Vernera, da bi u finišu meča nakon akcije Arijana Ademija iz zagrebačkog Dinama, Napolijev Eljif Elmas pogodio za nezaboravnu pobjedu....

Makedonija i Njemačka nakon tri kola imaju po šest bodova, a lider grupe J je Jermenija, koju vodi Španac Hoakin Kaparos.

Jermeni imaju maksimalan skor, nakon što su danas golovima u 87. i 89. minutu na svom terenu pobijedili Rumuniju.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: