Propuštena je lijepa šansa

Crna Gora je protiv Norveške imala dobru priliku da iznenadi jednog od favorita i uhvati pravi zalet za jesen, ali je prekasno shvatila da su i “vikinzi” ranjivi. Biće sve teže i teže

12835 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Stefan Savić i Erling Haland, Foto: Savo Prelević
Stefan Savić i Erling Haland, Foto: Savo Prelević

Crna Gora je u martovskom ciklusu ostvarila rezultate koji tačno odgovaraju rejtingu - pobijedila je slabije od sebe, Letoniju i Gibaltar, izgubila je od kvalitetnijeg rivala, reprezentacije Norveške.

Da bi se, međutim, ostavio neki značajniji trag u kvalifikacijama, da bi se “pomutili” favoriti ili čak ušlo u borbu za 2. mjesto i plasman na Mundijal, potrebno je nekad prevazići sopstvene mogućnosti - napraviti iznenađenje, pobijediti na papiru jačeg protivnika, dovesti ga u neprijatnu situaciju.

Crna Gora je u nekim ranijim kvalifikacionim ciklusima bila do kraja u borbi za veliko takmičenje tako što je na startu bila sposobna iznenadila od favorita - jednom Švajcarce i Velšane, pa i Engleze (2010), drugi put Ukrajince (2012), treći put Dance (2016)...

Prije dvije noći “sokoli” su, utisak je, propustili takvu šansu. Imali su dobar raspored, šest bodova na kontu, samopouzdanje, domaći teren (doduše, prazne tribine), rivala koji je pod pritiskom igrao “malo finale”, a koji, uz to, nije neranjiv...

Nije, naravno, sve izgubljeno, prerano je otpisivati bilo koju reprezentaciju, Letonci su remijem sa Turskom pokazali da je sve moguće, ali biće sve teže i teže. U septembru, u Istanbulu, a potom i u Amsterdamu...

Crna Gora je tako izgubila od Norveške 1:0, doživjela prvi poraz u kvalifikacijama, a razočarenje dan nakon utakmice je još veće - posebno zbog praktično bačenog prvog poluvremena.

- Precijenili u prvom dijelu - kazao je kapiten Stevan Jovetić.

- Previše smo ih respektovali u prvih 45 minuta - nadovezao se zamjenik kapitena Stefan Savić.

Tek u nastavku, kada nije imala šta da izgubi, Crna Gora je odigrala rizičnije, ofanzivnije, izašla je na sa više ljudi na protivničku polovinu, imala je dovoljno šansi i situacija da postigne gol - ipak, jedno poluvrijeme protiv reprezentacije takvog kalibra obično nije dovoljno, a rezultat sve pokazuje...

Selektor Miodrag Radulović je promijenio formaciju u odnosu na mečeve sa Letonijom i Gibraltarom, umjesto krlinog ofanzivnog fudbalera (protiv Letonije je počeo Ivanović, protiv Gibraltara Jovović, a ušao je Boljević) počeo je jedan klasični defanzivni vezni, Lagator.

- U početku su Norvežani bili iznenađeni ovom formacijom, nisu imali rješenje, neutralisali smo njihove napadače. Prepustili smo im svjesno inicijativu, ali bili su bezopasni, sve dok se nije desio taj pad koncentracije i kažnjeni smo - kazao je Radulović nakon meča, analizirajući prvo poluvrijeme.

No, je li baš bilo tako? Norvežani su u prvom poluvremenu imali posjed lopte od 70 odsto, prebrzo i prelako su dolazili do našeg šesnaesterca, pleli su mrežu, utisak je da se odavno neki rival nije tako naigao na stadionu pod Goricom... Lopta se nekoliko puta šetala kroz naš šesnaesterac, a gol je “visio” u vazduhu, vođstvo rivala imalo je najavu...

Crna Gora je, s druge strane, prijetila samo individualnim akcijama, preko Jovetića i Đurđevića, ali treba biti fizički i trkački toliko moćan pa završiti akciju u kojoj 30 ili 40 metera sami vodite loptu.

Defanzivna igra, jasno, ne mora po pravilu da bude uzrok loše igre, ali nešto nije štimalo - premalo su naši igrači izlazili iz odbrambenog bloka, bili su suviše povučeni, čak i bojažljivi. Sa druge strane, ni odbrana nije bila baš tako čvrsta, Norvežani su previše prolazili, naročito po našoj desnoj strani.

Kada je skandinavska odbrana u nastavku postala opterećena sa više naših fudbalera u posljednjoj trećini terena, vidjelo se koliko je ranjiva...

- U drugom poluvremenu smo u svim segmentima bili bolji, imali četiri dobre šanse, ali ih nismo realizovali - dodao je Radulović.

Najveću je propustio Jovetić, nakon idealnog centaršuta Marušića u 49. minutu.

- Šta smo naučili iz poraza? Da nema potrebe da čekamo pola sata, ili 45 minuta, da bismo počeli da igramo. Oni su dobri, nema priče, ali može sa njima lagano da se igra i to se vidjelo u nastavku - istakao je Jovetić.

Slijedi pauza od čak pet mjeseci, dva prijateljska meča u junu (protiv BiH i Izraeala u gostima), pa u septembru gostovanja Turskoj i Holandiji.

- Treba da se zadržimo na pozitivnim stvarima. Uspjeli smo da napadamo, lopta nije htjela u gol. Pokazali smo da možemo da igramo sa svima i biće u ovoj grupi još iznenađenja - dodao je Savić.

Poraz kao poraz - nije katastrofa, posebno kada dođe od tima koji ima jednu mega-zvijezdu (Haland) ali rival nije pobijedio na individualni kvalitet, ekstra-potez takvog fudbalera. Crna Gora je prekasno shvatila da treba hrabrije izaći u napad.

- Naš entuzijazam nije splasnuo, zašto bi. Imamo šest bodova, niko nije pošao na veliko takmičenje poslije tri utakmice. U igri je još 21 bod, a ovo je grupa u kojoj je sve moguće. Moramo da budemo psihički stabilni, da vjerujemo u sebe - kazao je Jovetić na kraju.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: