Italijanska rutina, danska moć i jermenski snovi

Šta je donio martovski termin kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u evropskoj zoni - ko je oduševio, a ko razočarao?

4383 pregleda 0 komentar(a)
Fudbalski trans u Jemeniji: U Jerevanu se igralo pred punim tribinama, Foto: Reuters
Fudbalski trans u Jemeniji: U Jerevanu se igralo pred punim tribinama, Foto: Reuters

Danska, Engleska, Italija i Jermenija - četiri su selekcije sa maksimalnim učinkom nakon tri odigrana meča u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru 2022. godine.

I dok su Danci demonstrirali snažnu i kvalitetnu igru u grupi F, sa impozantnom gol razlikom 14:0, Englezi iskoristili dobar raspored i činjenicu da je u derbiju Poljacima nedostajao povrijeđeni Levandovski, a Italijani sva tri duela rutinski dobili sa identičnih 2:0 u grupi C, najprijatnije iznenađenje cijelog prvog ciklusa kvalifikacija je selekcija Jermenije.

Jermeni su vodeći u grupi u kojoj su Njemačka, Sjeverna Makedonija, Island, Lihtenštajn i Rumunija, koju su dobili u Jerevanu velikom preokretom u finišu sa 3:2.

Jermenija je slavila nad Lihtenštajnom u gostima - što i nije neko iznenađenje, ali su zato domaće pobjede nad Islandom i Rumunijom, i to pred gotovo ispunjenim stadionom “Republika” naciju koja je doskora bila u ratu sa Azerbejdžanom bacile u fudbalski trans.

Selektor Jermenije je 65-godišnji Španac Hoakin Kaparos - nekadašnji trener brojnih klubova na Pirinejima, poput Sevilje, Viljareala, Majorke, Levantea, a bio je na klupi Deportiva iz La Korunje na mečevima protiv Budućnosti u Intertoto kupu 2005. godine.

U kojoj mjeri je preporodio “kolektiv”, kako Jermeni zovu svoju fudbalski reprezentaciju, dovoljno je pogledati rezultate prije imenovanja španskog stručnjaka. Jermeni su ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo završili debaklom od Italije od čak 9:1, a u Ligi nacija su posljednji meč izgubili od nejakog Gibraltara (1:0).

Tadašnji selektor Abraham Hašamjan je neuspjehe pravdao “realnom situacijim u jermenskom fudbalu”. Da može drugačije i neuporedivo bolje, pokazao je španski trener, koji je uprkos problemima sa leukemijom ostvario rekordni niz nepovjedivosti jermenske selekcije od čak osam utakmica.

Kaparos je sve tri pobjede u kvalifikacijama za Mundijal ostvario bez prve zvijezde, igrača Rome Henrika Mhitarjana, ali sa velikim brojem igrača koji su jermenskih korijena ali su rođeni izvan granica matične domovine.

Biće, naravno, teško nastaviti niz, u grupi gdje se svi još nadaju - Njemačka je uvijek Njemačka, Sjeverna Makedonija je trijumfom u gostima nad “elfom” najavila pohod na vrh i pokazala da se nikog ne boji, dok Rumunija i Island još ne odustaju, uprkos slabom početku. Ipak, niko ne može da prekine jermenske snove...

Italija je takođe dobila sve tri utamice, ali prava gol razlika ne odražava u potpunosti dominaciju “azura” u tim duelima. Ekipa Roberta Manćinija ruši rekorde - Italija s njim na klupi nije izgubila u posljednjih 25 utakmica (20 trijumfa i pet remija), a u 18 od njih nije primila gol. Posljednja ekipa koja je bila bolja je Portugal u Ligi nacija u septembru 2018. kada je u Lisabonu rezultat bio 1:0. Isti učinak po broju mečeva bez poraza Italijani su imali u eri Marćela Lipija od 2004. do 2006. Potom su i postali prvaci svijeta...

- Iskreno, jedino što bih želio jeste da pariram Lipiju na ljeto kada počne Evropsko prvenstvo - poručio je Manćini.

Još otada su prije 10-ak godina dva puta imali problema u grupi u kojima je jedan od rivala bila i Crna Gora, Englezi u posljednje vrijeme lako prolaze kroz kvalifikaciije. Najavili su to i na početku novog ciklusa - ionako širok kadar selektor Garet Sautgejt je dodatno proširio, a mladi fudbaleri poput Mejsona Maunta iz Čelsija i Fila Fodena iz Mančester sitija zauzeli su mjesto u prvoj postavi, najavivši da bi važnu ulogu mogli da imaju i na ljeto tokom Evropskog prvenstva.

Gordi Albion se, doduše, neočekivano mučio u derbiju grupe protiv žestoko hendikepirane Poljske, koja je bila bez povrijeđenog Levandovskog, a pored brojnih aduta u napadu morao je da pripomogne čovjek iz odbrane - Hari Megvajer je golom za 2:1 u 86. minutu omogućio selekciji iz kolijevke fudbala mirne pripreme za predstojeći Euro.

A Danci? Izabranici Kaspera Hjulmanda su neumoljivi, već su jednom nogom na Svjetskom prvenstvu. Pokazali su to na gostovanju tradicionalno neugodnoj Austriji, gdje su slavili sa 4:0 uz het-trik vezsite Bolonje Andresa Skov Olsena.

U pobjedi nad Izraelom istakao se napadač FC Kopenhagena Jonas Vind, a Moldaviji su dali čak osm golova! Sa sjajnim igračima iz Lajpciga, Jusufom Poulsenom, Barselone Brajtvajtom, Intera Eriksenom ili Pjer-Emilom Hejbjergom iz Totenhema, Danci su pokazali i klasu i snažan kolektivni duh.

Maksimalan učinak, ali iz dva odigrana meča, imaju i Šveđani i Švajcarci, povratak na veliku scenu najavila je Srbija, koja je pod Draganom Stojkovićem Piksijem osvojila sedam bodova na tri utakmice a protiv Portugala se u Beogradu, doduše uz obilatu sudijsku pomoć, vratila nakon 0:2.

Turski uzlet u grupi Crne Gore šokantno je prekinula Letonija, mada su izabranici Senola Guneša nakon pobjeda nad najvećim rivalima Holandijom i Norveškom i dalje u dobroj poziciji.

Francuzi, Španci, Belgijanci, Njemci i Hrvati su dobili po dva meča, uz po jedan, manji ili veći kiks (“elf” je izgubio od Sjeverne Makedonije, “vatreni” izgubili od Slovenije), ali teško je vjerovati da će iko od pomenutih velikana imati problema da se domogne završnice Mundijala.

Kvalifikacije se nastavljaju u septembru.

Učenik bivšeg igrača Budućnosti srušio giganta

Ako je Hoakin Kaparos, Španac na kormilu Jermenije, fudbalsko znanje pokazao podatkom da je zaslužan za fudbalske karijere Serhija Ramosa i tragično preminulog Hose Antonia Rejesa, onda Sjeverna Makedonija treba da zahvali djetetu Budućnosti Viktoru Trenevskom.

Upravo je bivši ofanzivni vezista “plavih” i Partizana, kao trener Rabotničkog osjetio koliki potencijal posjeduje Eljif Elmas, kada je 16-godišnjem mladiću ukazao priliku u prvom timu.

Taj potencijal Elmasa ostaće gorka uspomena trofejnom selektoru nejmačke Joakimu Levu, u posljednjoj kvalifikacionoj utakmici na klupi “elfa”. Elmas je šokirao Njemačku u Dizeldforfu za pobjedu Sjeverne Makedonije od 2:1, u najvećoj senzaciji dosadašnjeg toka kvalifikacija.

Elmas je samo donio pravdu, jer je ruski sudija Karašov žestoko oštetio Makedonce ne dosudivši im penal kod rezultata 1:1 nakon igre rukom Kedire.

- Igrači su mi obećali pobjedu - otkrio je recept uspjeha selektor Sjeverne Makedonije Igor Angelovski, ali i pokazao sa koliko samopouzdanja igra njegova ekipa nakon što je izborila i prvo učešće na finalnom turniru Evropskog prvenstva.

Upravo je samopouzdanje bilo ključ jedine pobjede nad Njemcima na njihovom terenu u posljednje dvije decenije.

Bonus video: