Bajern u meču za titulu, baskijska borba za Kup kralja

Evropski fudbalski vikend: Atletik Bilbao i Real Sosijedad se bore za prošlosezonski trofej Kupa u Španiji, Bajern bi pobjedom nad Lajpcigom odbranio Salataru

3705 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Bajerna, Foto: Reuters
Fudbaleri Bajerna, Foto: Reuters

Nakon paklenog martovskog repezentativnog ritma, fudbal se vraća u klupske okvire. S obzirom na podatak da najjači i najbogatiji klubovi daju i najveći broj reprezentativaca, biće pred velikim iskušenjima predstojećeg vikenda u najjačim evropskim ligama

BAJERN - NAVIKAVANJE BEZ LEVANDOVSKOG

To se naročito odnosi na Bajern, koji će u derbiju koji može odlučivati i o tituli na “Red Bul areni” u Lajpcigu odigrati bez najboljeg strijelca, Poljaka Roberta Levendovskog, na čijem je kontu čak 35 golova. On je povrijedio koljeno protiv nejake Andore pa je propustio utakmicu na “Vembliju”. Za Bajern je veliki udarac što napadač, koji juri rekord Gerda Milera (40 golova u sezoni) neće moći da nastupi protiv Lajpciga, ali i na mečevima protiv Pari Sen Žermena u četvrtfinalu Lige šampiona.

Bajern je lider sa 61 bod, Lajpcig ima četiri manje. ali i veliku snagu koju je demonstrirao u remiju od 3:3 na “Alijanc areni” u prvom dijelu sezone. Osim Levandovskog, zbog suspenzija Bajern ne može da računa na sjajnog Kanađanina Alfonsa Dejvisa i Džeroma Boatenga, dok je gostima upitan nastup moćnog defanzivaca Dajota Upamekana, koji na ljeto prelazi baš u Bajern. Taj derbi počinje u 18.30 sati.

BASKIJCI U FINALNOM NIZU

Atletik Bilbao je ove godine podigao jedan pehar, nakon što je u finalu Superkupa Španije nakon produžetaka dobio Barselonu na stadionu “De La Kartuha” u Sevilji. Večeras u 21.30 sati, na istom stadionu, Atletik Bilbao u baskijskom derbiju igra za trofej prošlosezonskog Kupa kralja protiv Real Sosijedada.

Tim koji predvodi Brazilac Marselinjo boriće se u narednih 14 dana za još jedan trofej Kupa! Večeras se igra prošlosezonsko finale, odloženo zbog želje da se u eri pandemije igra pred publikom, ali je dobijen samo ograničen broj gledalaca, a već nakon dvije sedmice opet će u ovosezonskom finalu Kupa kralja igrati sa Barselonom.

U La Ligi su, s druge strane, na programu parovi 29. kola, s tim, da će se utakmica u prvenstvu između Real Sosijedada i Atletik Bilbaoa odigrati 7. aprila. Lider Ateltiko Madrid u nedjelju od 21 sat gostuje Sevilji, a kiks “kolćonerosa” željno iščekuje Barselona koja dočekuje Valjadolid, kao i Real Madrid koji danas u 16.15 sati igra kod kuće sa Eibarom.

VARDI OPET PRIJETNJA ZA SITI

Premijer liga nudi brojne derbije, a puno vatre očekuje se na “King paueru”, gdje trećeplasirani Lester dočekuje lidera, Mančester siti. “Građani” su pred promocijom, a Lester brani sedam bodova prednosti u odnosu na najbližeg pratioca van zone Lige šampiona. Utakmica počinje u 18.30 sati, a “građani” su kompletni i težiće revanšu za poraz na svom terenu od “lisica” u prvom dijelu od čak 5:2, kada je Džejmi Vardi pogodio het-trik na “Etihadu”. Vardi je u 12 utakmica “građanima” dao devet golova uz tri asistencije.

Večeras u 21 Liverpul će na gostovanju Arsenalu tražiti pobjedu i priključak u borbi za mjesto u evropskoj eliti. Neće to “redsima” biti lako, pošto uz sve probleme u odbrani imaju pet bodova manje od četvrtoplasiranog Čelsija, koji nije poražen u posljednjih 17 utakmica sa novim trenerom Tomasom Tuhelom. Čelsi u prvom meču dana dočekuje VBA. Mančester junajted u nedjelju dočekuje Brajton, dok Totenhem gostuje Njukaslu.

INTER ZA KRAJ MARATONA

A Italija nakon euforije izazvane sjajnim rezultatima selekcije “azura”, nastavlja borbu u Seriji A. I to pravim fudbalskim maratonom tokom današnjeg dana, koji otvara podnevni duel Milan - Sampdorija a zatvara utakmicom od 20.45 sati, kada Inter gostuje Bolonji.

Inter je lider sa šest bodova više, ali i utakmicom manje od Milana, dok Juventus pred gostovanje Torinu ima 10 bodova manje od “nerazura”. Atalanta nema pravo na kiks kod kuće sa Udinezeom, jer Napoli ima samo dva boda ali i utakmicu manje u borbi za Ligu šampiona, a tim Đenara Gatuza gostuje “fenjerašu” Krotoneu.

Bonus video: