Utakmica koja se čekala više od 100 godina: Sosijedad slavio u prvom baskijskom finalu

U prvom baskijskom finalu u istoriji, tim iz San Sebastijana savladao je Atletik Bilbao 1:0 i osvojio Kup Kralja za sezonu 2019/20

19687 pregleda 0 komentar(a)
Ojarsabal slavi gol za istoriju, Foto: AP
Ojarsabal slavi gol za istoriju, Foto: AP

Utakmica koja je trebalo da se igra prošle godine, a koja se čekala više od vijeka, završena je pobjedom Real Sosijedada.

U prvom baskijskom finalu u istoriji, tim iz San Sebastijana savladao je Atletik Bilbao 1:0 i osvojio Kup Kralja za sezonu 2019/20.

To je treći trofej za Sosijedad u ovom takmičenju, prvi poslije 1987. godine, ali i najveći i najslađi, jer je podignut nakon pobjede nad najvećim rivalom.

Finale u Sevilji trebalo je da se bude odigrano u maju 2020. godine, odloženo je na molbu oba kluba, kako bi se stvorili uslovi da navijači naprave feštu...

Nije se dalo, stadion je bio prazan, ali će "plavo-bijeli" dio Baskije večeras slaviti u domovima, a vjerovatno i na ulicama.

Utakmica velikog uloga donijela je čvrst fudbal, napet i nervozan, bez mnogo akcija i šansi.

Presudio je detalj - Merino je u 63. minutu umakao Injigu Martinesu, koji ga je oborio sa leđa u šesnaestercu.

Sudija Fernandes je pokazao na penal i dodijelio crveni karton štoperu Atletika.

Nakon konsultacija sa VAR-om, poništio je isključenje, ali je ostala najstroža kazna koju je u gol pretvorio kapiten Mikel Ojarsabal.

Sosijedad nije ispustio priliku, zatvorio je puteve ka opasnoj zoni, Atletik nije bio ni blizu preokreta.

Atletik za 14 dana igra još jedno finala Kupa, za sezonu 2020/21 - rival je Barselona, nova prilika za trofej, čak 24. u klupskoj istoriji, ali ovaj poraz će se pamtiti i boljeće za sva vremena...

Bonus video: