Bajern i bez Levandovskog favorit protiv Mbapea i Nejmara

Četvrtfinale Lige šampiona - nema publike u Minhenu, nema ni najboljeg strijelca Bajerna, ali je u reprizi prošlogodišnjeg finala spektakl zagarantovan

8378 pregleda 4 komentar(a)
Fudbaleri Bajerna (arhiva), Foto: Reuters
Fudbaleri Bajerna (arhiva), Foto: Reuters

Prošlogodišnje izdanje Lige šampiona okončano je nesvakidašnjim turnirom u Lisabonu. U četvrtfinalu i polufinalu ekipe su igrale samo jedan meč, a pobjednik u finalu odlučen je 23. avgusta kada je Bajern savladao Pari Sen Žermen sa 1:0 i osvojio šestu evropsku titulu.

Ove sezone žrijeb je prošlogodišnje finaliste spojio u četvrtfinalu, a prvi od predstojeća dva meča na programu je večeras (21 čas) na „Alijanc areni” u Minhenu.

Nema publike nema prve zvijezde Bajerna, povrijeđenog Roberta Levandovskog, ali bez obzira - spektakl je zagarantovan...

- Nije se mnogo toga promijenilo od prošlogodišnjeg finala. PSŽ ima snažnu odbranu i moćan napad. Moramo da ih pritiskamo kada imaju loptu u posjedu - kazao je trener Bajerna, Hansi Flik, čija je ekipa bez poraza u Ligi šampiona dvije godine.

19 mečeva zaredom Bajern nije poražen u Ligi šampiona, čime je izjednačio klupski rekord iz 2002. godine

Osim Levandovskog, koji se povrijedio u najgore moguće vrijeme za Bavarace, a propustiće i revanš, njemački gigant biće i bez Serža Gnabrija, koji je otpao zbog pozitivnog testa na koronavirus.

Uprkos ovim hendikepima, posebno Levandovskog, Bavarci su favoriti - bez obzira što će gosti imati dvije najjače “karte”, Mbapea i Nejmara.

Šampion Francuske je u osmini finala eliminisao Barselonu, ali kako “sveci” igraju u posljednje vrijeme - pobjeda nad Kataloncima uz sjajnu predstavu na “Nou Kampu” (4:1) izgleda kao daleka prošlost.

Parižani su u krizi, prethodnog vikenda izgubili su u derbiju domaćeg šampionata od Lila na svom terenu, prije toga su poraženi kod kuće i od Nanta, Nejmar se vratio, ali je previše nervozan (crveni karton na posljednjem meču), a rezultat svega - “sveci” se više ne pitaju ni u Francuskoj, gdje kasne tri boda za liderom Lilom.

Liga šampiona
foto: Graphic News

Na klupi PSŽ -a u posljednjem meču protiv Bajerna sjedio je Tomas Tuhel, nije uspio da sruši tada moćnu bavarsku mašineriju, vidjeće se može li Maurisio Poketino da nađe rješenje.

- Oba tima imaju jednake šanse za prolaz, ali mi želimo da pobijedimo. Znamo naše kvalitete i pokušaćemo da ih iskoristimo da dođemo do trijumfa. Svi igrači, koji istrče na teren moraju da daju sve od sebe da odigraju dobar meč - poručio je Poketino.

U najmanje atraktivnom, ali takođe vrlo interesantnom četvrtfinalu, Porto je domaćin Čelsiju na neutralnom terenu u Sevilji. Zbog restrikcija usljed pandemije koronavirusa i revanš će se igrati na „Ramon Sančes Pichuanu”, gdje je Čelsi ove sezone već odigrao jednu utakmicu - i do nogu potukao Sevilju u grupnoj fazi (4:0), kada je sve golove na meču postigao Olivije Žiru.

- Nijesam slavio kada smo na žrijebu izvukli Porto. Biće teško protiv njih. Uostalom, za vikend smo izgubili od ekipe koja je 19. u Premijer ligi - kazao je menadžer Čelsija, Tomas Tuhel i podsjetio na iznenađujući poraz u domaćem šampionatu od VBA (2:5).

Bio je to ujedno i prvi poraz njemačkog trenera, u tek 15. meču otkada je preuzeo tim iz Zapadnog Londona.

VBA je, dakle, pokazao i da Čelsi ima slabosti, je li Porto “namirisao krv”?

Posljednji senzacionalni šampion Evrope (2004. sa Murinjom) zna kako se dobijaju velikani i favoriti, pošto je u osmini finala eliminisao Juventus.

- Zalsuženo su to uradili. U tom dvomeču kreirali su mnogo šansi. Igra im se zasniva na kombinaciji visokog presinga i duboke odbrane. Radi se o klubu, koji ima zavidnu istoriju u nokaut fazi Lige šampiona. Ne možemo ih potcijeniti, ali u isto vrijeme smo samouvjereni - možemo u polufinale - kazao je Tuhel.

Fudbaleri Porta puni samopouzdanja dočekuju večerašnju utakmicu.

- Očekujem težak meč. Čelsi je vrhunska ekipa. Imaju neke iskusne igrače. Ali, mi smo Porto i uživaćemo u ovom izazovu. Nijesmo bez razloga u četvrtfinalu - poručuje vezista Porta, Mateus Uribe.

Revanš mečevi na programu su 13. aprila.

Bonus video: