„Đavoli” žele trofej, Dinamo još sanja

Prve četvrtfinalne utakmice Lige Evrope igraju se večeras u 21 sat, revanši za sedam dana

3203 pregleda 1 komentar(a)
Fudbaleri Dinama, Foto: Reuters
Fudbaleri Dinama, Foto: Reuters

I drugo evropsko klupsko takmičenje, Liga Evrope, ulazi u završnicu - večeras su na programu sve prve utakmice četvrtfinala. A rivali garantuju atraktivne duele - Ajaks će ugostiti Romu, na Maksimir stiže zahuktali Viljareal, praška Slavija gostuje Arsenalu a Mančester junajted ide “na noge” Granadi.

- Mančester junajted je klub sazdan od trofeja i naša je obaveza da pokušamo i damo sve od sebe da osvojimo trofej. Sve naše misli su okrenute ka tome, nažalost nismo uspjeli da u Liga kupu idemo do kraja, jer smo izgubili u polufinalu od Mančester sitija i nezadovoljni smo zbog toga. Naša je obaveza da igramo finala i pobjeđujemo u njima - kazao je Portugalac Bruno Fernandeš, najbolji igrač Junajteda u tekućoj sezoni.

Granada jeste u padu u odnosu na 1/16 finala kada je šokirala Napoli. Predstavnik La Lige je u nizu od tri poraza, ali motiv će biti njihov adut, jer dolazi veliki klub. I to oslabljen neigranjem Marsijala, Džonsa i Bejlija, dok su pod znakom pitanja i nastupi Rašforda i Mate.

Dinamo je pokazao protiv Totehhema da nije slučajno došao do završnice. Zagrepčani su na Maksimiru uspjeli da nakon poraza od 2:0 u Londonu, utakmicu uvedu u produžetke i u jednoj od najimpresivnijih partija u istoriji klubva zasluženo nadigraju ekipu Žozea Murinja. Ipak, Viljareal će biti favorit, jer je “žuta podmornica” u sjajnoj formi i nizu od pet pobjeda. No, “modri” se uzdaju u sjajnu formu Mislava Oršića, strijelca het-trika protiv Totenhema, pogotovo jer najopasniji igrač Viljareala, Đerar Moreno voli da igra po strani koju pokriva Oršić.

Derbi se igra na stadionu “kopljanika”, gdje Ajaks želi da iskoristi sve probleme sa povredama Rome pred revanš na “Olimpiku”. Uprkos sjajnoj istoriji, dva kluba su se ukrstila samo jednom u grupnoj fazi Lige šampiona i Ajaks je bio uspješniji s remijem i pobjedom prije 17 godina.

Posebno interesovanje izaziva povratak praške Slavije na Ostrvo i gostovanje Arsenalu. Razlozi nisu fudbalski, već zbog optužbi finskog tamnoputog igrača Rendžersa Kamare da ga je defanzivac Rendžersa Ondržej Kudela uvrijedio na rasnoj osnovi u pobjedi češke ekipe nedavno u Glazgovu. Kudela je dobio meč suspenzije, a prijeti mu 10 ukoliko istraga Uefe pokaže da zaista jeste vrijeđao Kamaru. Ipak, Slavija je za postupak optužila medije u Britaniji i tražila snimke iz hodnika svlačionice kako bi dokazala da je Kamara šakom udario Kudelu u prisustvu trenera Stivena Džerarda. Snimak je, međutim, nestao.

- Kudela je samo žrtva ksenofobije i predrasuda koje neke zainteresovane strane i britanski mediji šire prema ljudima iz centralne i istočne Evrope. Mi sarađujemo sa Uefom i policijom Škotske ali dokazi su nestali - kivan je predsjednik Slavije Jaroslav Tvrdik.

Njegovoj ekipi neće biti lako, jer je “tobdžijama” pobjeda u Ligi Evrope jedini put ka plasmanu u Ligu šampiona

Bonus video: