El Klasiko presudan u borbi za titulu

Pobjednik 276. sudara Real Madrida i Barselone, večeras u 21 sat na stadionu “Alfredo di Stefano”, biće u pol-poziciju u trci za prvaka

15315 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Utakmica nad utakmicama - Real Madrid i Barselona, dva najveća španska kluba, odigraće 246. El Klasiko, najveći svjetski fudbalski derbi. Motiva u sudarima Real Madrida i Barselone ne nedostaje, ali ovoga puta je i ulog ogroman. Katalonci bi pobjedom makar na dan preuzeli vrh La Lige, dok bi se u slučaju trijumfa “kraljevski klub” izjednačio na čelu tabele sa gradskim rivalom i trenutnim liderom Atletikom.

U El Klasiku, po već ustaljenoj tradiciji, nema favorita a oba kluba su u sjajnoj formi i velikim pobjedničkim nizovima. Ipak, kritikovani su, naročito Real Madrid...

- El Klasiko se razlikuje od ostalih utakmica. Barcelona je odlična, u dobroj smo formi i borimo se za titulu prvaka Španije. Real Madrid se previše kritikuje, ali oni i dalje igraju sjajno u Ligi šampiona, bore se za titulu u La Ligi. Ja, dakle, ne podržavam one koji ih kritikuju. Real ima sjajne igrače, igra odično, a obje ekipe su svjesne važnosti pobjede u derbiju. Rezultat ove utakmice neće biti presudan u prvenstvenoj trci, jer ima puno utakmica do kraja i svakoj ekipi biće teško da dobije sve preostale mečeve. Ipak, ekipa koja pobijedi dobiće ogromno samopouzdanje i podsticaj - naglasio je trener Barselone Ronald Kuman.

A njegova ekipa se nakon razočaravajućeg poraza od 4:1 protiv Pari Sen Žermena u Ligi šampiona probudila, odigrala sjajno u revanšu, iako nije slavila (1:1). Barsa je dobila i posljednjih šest utakmica u prvenstvu. Da će se Barsa boriti za naslov prvaka djelovalo je nevjerovatnim još sredinom februara, ali su Katalonci od tada dozvolili samo jedan remi. Sa druge strane, Real je u tom periodu dozvolio sebi dva remija, a Atletiko čak dva poraza i četiri remija. Ako se zna da je tim Dijega Simeonea u lošoj formi i bez povrijeđenog prvog strijelca Luisa Suaresa, onda se i najtrofejniji dvojac može nadati tituli. Ko pobijedi u El Klasiku, biće korak bliže cilju.

- Svi igrači Barselone su sjajni. Naš cilj je da ih onemogućimo da pokažu koliko mogu. Što se Lea Mesija tiče, volio bih da ostane u Barseoni, jer dobro mu je u tom klubu a i dobro je za La Ligu kada igrač takve klase igra u njoj. Mi znamo kako je Mesi klasan igrač, pa i kada ne daje golove svejsni smo opasnosti koja prijeti od njega - kazao je trener Reala Zinedin Zidan, aludirajući na podatak d Mesi nije pogodio u El Klasiku od 2018. godine.

U prvom dijelu sezone Real je na “Nou kampu” sa lakoćom savladao Barselonu sa 3:1, mada je “blaugrana” u međuvremenu složila kockice u igri a i Mesi se vartio u prepoznatljivu formu i sada je prvi strijelac La Lige. On je postigao 23, ali Karim Benzema na drugoj strani igra sezonu života u Realu u koji je došao još 2009. godine, sa 23 gola u 32 nastupa u La Ligi i Ligi šampiona. U prvenstvu je dao 18, ali čak šest golova na posljedna četiri prvenstvena meča. Real nije poražen u posljednja tri El Klasika - remi, pa dvije pobjede. Problem “merengesa” su odsustva Serhia Ramosa i Rafaela Varana.

Solskjer traži od igrača osvetu Murinju

Iako će vikend u najjačim evropskim ligama biti u znaku El Klasika, na Ostrvu pažnju izaziva i sjutrašnji derbi u Londonu (17.30), gdje Totenhem dočekuje Mančester junajted. “Đavoli” čvrsto drže drugu poziciju, dok Totenhem ima tri boda manje od zone Lige šampiona. Ipak, od dolaska Žoze Murinja na kormilo, “sparsi” su najbolju utakmicu odigrali baš na “Old Trafordu” ove sezone i slavili sa nevjerovatnih 6:1.

- Sjećanja igrača na tu utakmcu su jako bolna. Ponos nam je bio povrijeđen. Znamo da nismo to bili mi u toj utakmici. Siguran sam da moji igrači žele da dokažu da su puno bolji i ono što je najvažnije, neuporedivo su napredovali u fizičkoj kondiciji. Siguran sam da ćemo odigrati dobro - naglasio je Ole-Gunar Solskjer, trener Mančester junajteda.

Bonus video: