Budućnost stiže u Nikšić da ovjeri titulu: Korak od formalnosti

Budućnost stiže u Nikšić da ovjeri titulu - dovoljan joj je i bod, ali trener Mladen Milinković najavljuje igru na pobjedu: “Ne znam kako se to igra na remi”

5322 pregleda 7 komentar(a)
Milić je postigao evrogol protiv Titograda, Foto: FK Budućnost
Milić je postigao evrogol protiv Titograda, Foto: FK Budućnost

Budućnost je došla na korak od formalnosti.

Potpunu dominaciju crnogorskim fudbalom može da kruniše danas i matematički osigura titulu, čak sedam kola prije kraja.

Bod u Nikšiću, protiv Sutjeske u najvećem crnogorskom derbiju (16 sati) dovoljan je podgoričkim timu Mladena Milinkovića da proslavi peti šampionski naslov.

- Ne znam da kažem igračima koji je to recept za igru na bod. Da postoji, vjerovatni bi ga mnogi treneri primjenili, jer do posljednjeg minuta možete da imate remi i da primite gol. Ništa ne znači ako se branite - kazao je trener Milinković.

Za Budućnost je šampionsko slavlje na terenu najvećeg rivala dodatni motiv. Tu je i još jedna mini-serija - podgorički “plavi” dobili su dva prethodna duela kraj Bistrice (2:0 i 1:0), oba sa Milinkovićem na klupi.

- Čeka nas utakmica koja će biti dosta drugačija nego sve prethodne, jer i jedna i druga ekipa imaju ogroman motiv da upišu tri boda. Mi pobjedom ovjeravamo titulu, a Sutjeska će uraditi sve da odloži našu šampionsku promociju - dodao je trener Budućnosti.

- Bez obzira na bodovnu razliku, derbi je uvijek neizvjestan i u tom meču nema favorita, jer ga uvijek može odlučiti inspiracija nekog igrača.

Milinković je od dolaska vodio pet derbija i upisao je četiri pobjede i remi, a Budućnost za poraz u Nikšiću ne zna još od 23. septembra 2018.

- Žao mi je što protiv Sutjeske nećemo moći da nastupimo u najjačem sastavu kako bismo pokazali da smo dominantni u domaćem prvenstvu. Međutim, nadam se da će igrači koji dobiju šansu opravdati očekivanja.

Budućnost će igrati bez povrijeđenih Igora Ćukovića, Nemanje Sekulića, Vladimira Perišića, suspendovanih Miomira Đuričkovića i Anta Babića, dok je nastup Miloša Raičkovića pod znakom pitanja. Ipak, u tim se vraćaju Draško Božović, kome je istekla suspenzija, kao i oporavljeni Petar Grbić.

- Nema skrivenih tajni između nas i Sutjeske, njima nedostaje Grivić koji je dosta bitan za igru Nikšićana, dok za nas neće igrati četiri-pet standardnih igrača i tu je možda rival u prednosti. Ali, uzdam se u želju i volju svih svojih prvotimaca, možda će neko nenadano da dobije šansu u najvećem derbiju i pokazaće svoj kvalitet - poručuje Milinković na kraju.

Radović: Razmišljamo o nama, ne o slavlju rivala

Fudbaleri Sutjeske su u dobroj seriji - Nikšićani su vezali četiri meča bez poraza, nakon remija sa Rudarom i Podgoricom na domaćem terenu savladali su OFK Titograd i Petrovac u gostima i u lijepom raspoloženju dočekuju derbi protiv Budućnosti u okviru 29. kola Telekom Prve crnogorske fudbalske lige.

Budućnost danas može da osvoji titulu - Podgoričani imaju 23 boda više od Sutjeske i za novi trofej neophodan im je makar bod na terenu velikog rivala.

Ali, i Sutjeska ima svoje ambicije i eventualnim trijumfom učvrstila bi se na drugoj poziciji i za korak se primakla izlasku u Evropu, što je i zacrtao trener Miljan Radović.

- Ne razmišljamo o šampionskom slavlju, razmišljamo o našoj formi, koja je dobra. Imamo neke odlične utakmice za nama, tako da nas to dosta raduje. Budućnost je odlična ekipa, nadam se odličnoj utakmici i našoj pobjedi”, kazao je Radović uoči nedjeljnog duela.

Fudbaleri Sutjeske
Fudbaleri Sutjeskefoto: Savo Prelević

Sa Radovićem na klupi Sutjeska je odigrala jedan meč protiv Budućnosti. Bilo je to na startu proljećnjeg dijela šampionata, 19. februara, kada je susret pod Goricom završen neriješeno - 1:1.

“Svaka ekipa ima svoje vrline i mane. Mi, treneri i stručni štab se trudimo da te mane iskoristimo. Budućnost ih sigurno ima, kao sve ekipe. Nadam se da ćemo iskoristiti njihove mane i uzeti tri boda”, jasan je Radović.

Derbi u dobroj formi dočekuje Nikola Stijepović, koji je na posljednja dva meča zabilježio dvije asistencije. Posebno efektan pas bio je u prošlom kolu protiv Petrovca, kada je požrtvovanim klizećim startom spriječio da lopta izađe u aut i proigrao Milutina Osmajića, koji je potom zatresao mrežu.

“Očekuje nas jedna tvrda utakmica. Svaki derbi ima poseban značaj i motiv. Mi smo u prethodne dvije utakmice ostvarili bitne pobjede. Poznajemo kvalitete Budućnosti, ali mislim da bi uz našu igru i stil trebalo da slavimo kod kuće”, kazao je Stijepović.

Podgorica i Rudar „pritiskaju” Dečić

Zahuktava se i borba za Evropu - treću poziciju, koja donosi plasman u kvalifikacije za Ligu konferencija, ali i četvrtu koja bi donijela evropsku vizu ako neko od tri prvoplasirana tima osvoji Kup (u polufinalu su Budućnost i Dečić).

Tuzani se pitaju - imaju pet bodova više od Podgorice i Rudara, a danas će protiv Iskre kod kuće pokušati da se vrate pobjedama nakon remija se Petrovcem i poraza od Budućnosti.

U tri ovosezonska duela Dečića sa Danilovgrađanima, bilans je izjednačen - po jedna pobjeda i remi.

Ipak, novom usporavanju tima Edisa Mulalića nadaju se četvrtoplasirani Podgorica i Rudar, koji danas igraju protiv posljednjeplasiranih timova - tim sa “DG arene” dočekuje Petrovac, a Pljevljaci gostuju OFK Titogradu na čijoj će klupi debitovati trener Vladimir Janković.

Ni Zeta se ne predaje, želim barem 4. mjesto, a danas će na “Trešnjici” dočekati Jezero.

Parovi 29. kola

ZETA - JEZERO (13 h)

Sudija: Marko Ćupić (Podgorica)

OFK TITOGRAD - RUDAR (14)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

PODGORICA - PETROVAC (15)

Sudija: Vladimir Bjelica (Nikšić)

SUTJESKA - BUDUĆNOST (16)

Sudija: Milovan Milačić (Kotor)

DEČIĆ - ISKRA (17)

Sudija: Miloš Bešović (Podgorica)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: