"Mesi iz Voringtona": Lingard vodi Vest Hem u Ligu šampiona

Nakon 31. kola "čekićari" na četvrtom mjestu imaju 55 bodova, jedan manje od Lestera, a jedan više od Čelsija, odnosno dva od Liverpula

3336 pregleda 0 komentar(a)
Lingard proslavlja gol na jučerašnjoj utakmici protiv Lestera, Foto: Reuters
Lingard proslavlja gol na jučerašnjoj utakmici protiv Lestera, Foto: Reuters

U januaru ove godine Džesi Lingard je iz Mančester junajteda došao na pozajmicu u Vest Hem sa samo jednim ciljem - da oživi karijeru.

Engleski fudbaler na "Old trafordu" nije dobijao šansu - bio je na margini svih dešavanja i menadžer Junajteda, Ole Gunar Solskjer tražio je način kako da se oslobodi fudbalera, koji je sredinom decembra napunio 28 godina.

U kakvoj je formi igrao Lingard svjedoče podaci da je prošle sezone u Premijer ligi postigao samo jedan gol (na gostovanju Lesteru u posljednjem kolu), a da je ove sezone na "Old trafordu" odigrao svega tri meča (jedan u FA, dva u Liga kupu).

Promjena je bila neizbježna, naročito ako se ima u vidu da se bliži Evropsko prvenstvo, a da je Lingardova želja dres reprezentacije Engleske. Dres, koji je - prije dolaska u Vest Hem - posljednji put obukao 2019. godine protiv Švajcarske u meču za treće mjesto na finalnom turniru Lige nacija.

I kada je sve djelovalo izgubljeno u januaru se javio menadžer Vest Hema, Dejvid Mojes i Lingarda doveo u London. Vest Hem je u momentu Lingardovog angažovanja bio na petom mjestu sa 35 bodova nakon 21 utakmice. Četvrtoplasirani Lester imao je četiri boda više i u Vest Hemu su već tada znali da je pred njima istorijska sezona.

A Lingardu nije trebalo mnogo vremena da se uklopi. Debitovao je trećeg februara u pobjedi (3:1) protiv Aston Vile - postigao je dva pogotka i nagovijestio da bi mogao da bude veliko pojačanje.

Kako su utakmice prolazile Lingard je igrao sve bolje, a Vest Hem je nastavio da sanja Ligu šampiona - fudbaler je do sada postigao osam golova i upisao tri asistencije. Takav učinak imao je i sezoni 2017/2018 sa jednom razlikom - tada je odigrao 33 meča za Mančester junajted, a ove devet za "čekićare".

Lingard je do ovog učinka stigao brže nego bilo koji fubaler u istoriji Vest Hema - dosadašnji rekorder bio je Pol Kitson, koji je 1997. do istog učinka stigao odigravši 12 utakmica.

Englez je blistao i juče protiv Lestera - postigao je dva gola i bio najzaslužniji za trijumf 3:2.

"Pokušavam da budem na pravom mjestu u pravo vrijeme. Znam gdje će završiti lopta nakon centaršuta saigrača. To je instinkt", kazao je Lingard nakon meča.

Vest Hem je nakon jučerašnje pobjede ostao na četvrtom mjestu, ali sada ima samo bod manje od Lestera, koji je na trećoj poziciji. Do kraja sezone ima mnogo da se igra, a kiks Vest Hema priželjkuju petoplasirani Čelsi i šestoplasirani Liverpul.

"Za nas je svaka utakmica kao finale", poručio je Lingard.

U kakvoj je formi Lingard govori podatak da od njegovog debija za Vest Hem nijedan igrač nema bolji učinak u Premijer ligi računajući golove i asistencije.

Interesantno Lingard je tek treći igrač u nekom timu, kojeg vodi Dejvid Mojes, a koji je na četiri uzastopna meča postigao makar gol. Ranije je do tog dostignuća stigao Mikel Arteta igrajući za Everton 2010. godine i fudbaler Mančester junajteda, Robin van Persi 2013. godine.

Njegov učinak mogao bi da bude od velike važnosti, budući da je prvi napadač ekipe, Antonio povrijeđen i da se ne zna datum njegovog povratka na teren. Juče je najistureniji bio Džerod Boven, dok su iza njega bili Artur Masuaku, Pablo Fornals i Lingard.

Do kraja prvenstva ostalo je još sedam kola. U narednom kolu Vest Hem gostuje Njukaslu, a onda ih očekuju utakmice sa Čelsijem, Evertonom i Sautemptonom kod kuće, te gostovanja Barnliju, Brajtonu i Vest Bromvič Albionu.

A onda ćemo vidjeti da li će se sledeće sezone nakon intoniranja himne kluba "I'm forever blowing bubbles" čuti i himna Lige šampiona.

Šteta samo što - ako do toga dođe - to neće biti na čuvenom "Bolejn graundu".

Bonus video: