Goa - fudbalska egzotika koja dolazi iz Indije

Danas počinje azijska Liga šampiona, najjače fudbalsko takmičenje na najvećem kontinentu

7817 pregleda 2 komentar(a)
Goa je prvi predstavnik Indije u Ligi šampiona, Foto: AFC
Goa je prvi predstavnik Indije u Ligi šampiona, Foto: AFC

Azijska Liga šampiona, najjače fudbalsko takmičenje na najvećem kontinentu počinje danas utakmicama prvog kola grupne faze. Riječ je o istorijskoj sezoni, budući da je takmičenje sa 32 prošireno na 40 ekipa, koje su raspoređene u 10 grupa.

Utakmice u grupama A, B, C, D i E igraju se u Zapadnoj, a mečevi u grupama F, G, H, I i J u Istočnoj zoni. Plasman u osminu finala izboriće pobjednici grupa, te po tri najbolje ekipe iz obje zone. Zanimljivo, utakmice u svakoj grupi igraju se na terenu jednog kluba, koji je ranije određen za domaćina. Titulu brani južnokrejski Ulsan Hjundai, koji je u finalu prošle godine bio bolji od iranskog Persepolisa.

Pogled na sastave ekipa otkriva da će se za trofej boriti mnogo poznatih imena - tu su od igrača Bafetimbi Gomis, Sebastijan Đovinko i Lusijano Vijeto (Al Hilal), Santi Kasorla (Al Sad), Paulinjo i Anderson Taliska (Gvangžu Evergrande), Sedrik Bakambu (Peking Guan), Mbaje Niang i Ljubomir Fejsa (Al Ahli)... I na klupi su poznata imena, poput Ćavija (Al Sad), Sabrija Lamušija (Al Duhail), te Lorana Blana (Al Rajan) i Fabija Kanavara (Al Ahli), kojem je asistent brat Paolo. Na klupi Al Vahde je Henk ten Kate.

Saudijski Al Hilal, rekordni 16. put učestvuje u ovom takmičenju. Osim njih tu je još šest ekipa koje su ranije bile najbolje na kontinentu (Al Sad, Gamba Osaka, Gvangžu Evergrande, Pohang Stilers, Đonbuk Hjundai i Ulsan Hjundai). Kao i svake godine i ove ima debitanta - to su Junajted siti (Filipini), Istikol (Tadžikistan), Al Vehdat (Jordan) i Goa (Indija).

Posebno interesantan je fudbalski klub Goa, aktuelni šampion Indije i prvi predstavnik te zemlje u ovom takmičenju. Smješteni su u grupu E sa Persepolisom, Al Rajanom i Al Vahdom. Određeni su za domaćina grupe, pa će se svi mečevi - bez prisustva publike - igrati na stadionu „Džavaharlal Nehru“ u Fatordi, predgrađu grada Margao u indijskoj državi Goa. Prvu utakmicu Goa igra danas (19 časova) sa Al Rajanom.

Goa je osnovana 2014. godine. U pitanju je prvi indijski klub, koji je pokrenuo sopstveni TV kanal po uzoru na evropske klubove. Od prošle godine blisko sarađuju sa njemačkim Lajpcigom na razvoju omladinskog kluba.

Prvi trener bio je legendarni Brazilac Ziko. Dres kluba 2014. nosio je Rober Pires, a naredne dvije godine odbranom je komandovao nekadašnji igrač Bajera iz Leverkuzena i Intera, Lusio. U ekipi je kasnije igrao nekadašnji fudbaler Espanjola, Manuel Lanzarote.

U premijernoj sezoni u indijskoj Super ligi osvojili su drugo mjesto u regularnom dijelu, ali su u polufinalu plej-ofa eliminisani od Atletika iz Kalkute. Tada je jedan od najboljih igrača bio Romeo Fernandes. Kasnije je pozajmljen Atletiko Paranenseu i postao prvi fudbaler iz Indije, koji je igrao u Južnoj Americi.

Već 2015. klub je otišao korak dalje i stigao do finala nacionalnog šampionata, gdje je poražen od Čenaja. Godinu kasnije završili su na posljednjem mjestu na tabeli, pa je Ziko otišao, a na njegovo mjesto stigao Španac Serđo Lobera, koji je 2012. bio dio stručnog štaba Barselone, na čijem čelu je bio Tito Viljanova.

Lobera je na klupi Goe sjedio do prošle godine, a 2019. osvojio je Super kup. Naslijedio ga je sunarodnik Huan Ferando, sa kojim je klub prošle godine osvojio prvu titulu šampiona Indije u istoriji i obezbijedio istorijski plasman u Ligu šampiona Azije.

Ekipu čine domaći igrači, uz nekoliko inostranih fudbalera. Od internacionalaca za istorijski nastup u ovom takmičenju registrovani su Španci Ivan Gonsales, Horhe Ortis i Edu Bedija i Australijanac Džejms Donači. Po procjeni stručnjaka najbolji igrač Goe je napadač Išan Pandita, koji je prošao mlađe kategorije Almerije i Leganjesa.

Tim je totalni autsajder u grupi E, ali predaje unaprijed nema. Jer, u fudbalu je sve moguće.

Bonus video: