Liverpul - ima li nade: „Redsi” bez navijača kreću u podvig

Liverpul protiv Reala juri zaostatak od 3:1 iz prve utakmice. “Redsi” su prije dvije godine nadoknadili minus od 3:0 protiv Barselone, ali su bili nošeni hukom navijača, kojih večeras neće biti na “Enfildu”

8355 pregleda 3 komentar(a)
Salah postiže gol na prethodnom meču, Foto: Reuters
Salah postiže gol na prethodnom meču, Foto: Reuters

Maja 2019. Liverpul je u revanšu polufinala Lige šampiona pobijedio Mesijevu Barselonu 4:0, nadoknadio poraz od 3:0 iz prve utakmice i napravio ključni korak ka trofeju - bilo je to jedno od najvećih čuda u novijoj istoriji Lige šampiona.

Dvije godine kasnije tim Jirgena Klopa nalazi se pred sličnim izazovom i iskušenjem. Protivnik nije Barselona, već Real Madrid (21 čas), rezultat iz prvog meča nije 0:3, već 1:3 - dakle, značajno povoljniji zbog gola u gostima. Dovoljno je 2:0, ne 4:0. Ali, “redsi” će imati nepovoljnije okolnosti - na praznom “Enfild roudu”, bez zaglušujućeg huka navijača, koji ih je nebrojeno puta kroz istoriju nosio do podviga, pokušaće da naprave novi. Imaju li “goriva”? Protivnik je - 13-ostruki šampion Evrope, najveći klub na svijetu, koji igra svoje omljeno takmičenje, a uz to je u velikoj formi.

KLOP: MORAĆEMO SAMI DA KREIRAMO ATMOSFERU

Fudbaleri Liverpula u subotu su pobijedili Aston Vilu 2:1 i upisali prvu pobjedu na domaćem terenu u Premijer ligi u 2021. godini. Tim trijumfom ostali su u igri za četvrto mjesto i plasman u Ligu šampiona sljedeće sezone. Ali, još vjeruju da do elite mogu na najefektniji način - trofejom u Ligi šampiona.

- Moramo da odigramo najbolje što možemo, da pokušamo da pobijedimo. Vidjećemo da li će to biti dovoljno. Postoji jedan problem - neće biti navijača. Moraćemo sami da kreiramo atmosferu - rekao je u najavi meča menadžer Liverpula, Jirgen Klop.

20 trofeja Lige šampiona imaju Real Madrid i Liverpul - timovi koji će se sastati večeras na “Enfild roudu” u revanšu četvrtfinala. Real je 13 puta bio prvak Evrope, Liverpul sedam. To su i najterofejniji evropski klubovi, uz Milan koji takođe ima sedam najznačajnijih trofeja. Četvrti je Bajern sa pet...

Real je u prvom meču bio bolji rival, ali odbrana „redsa“ nije bila na zavidnom nivou. Čini se da su morali bolje da reaguju kod svakog pogotka Madriđana.

- Kada igrate protiv ekipe, koja je veoma kvalitetna, poput Reala, onda morate dobro da se branite. Mi u prvom meču to nijesmo radili. Veoma je važno da sačuvamo mrežu, ali mislim da na svijetu ne postoji ekipa, koja može da spriječi fudbalere Reala da stvaraju šanse. Oni su u dobrom ritmu. Moramo dati sve od sebe, ako želimo uspjeh - jasan je Klop.

Njemac se osvrnuo i na dvostrukog strijelca iz prvog meča, Vinisijusa Žuniora.

- Bio sam impresioniran, ali ne i iznenađen. Znali smo da je veliki talenat i prije nego što je došao u Real. Moramo nekako da ga isključimo iz igre - smatra Klop.

Liverpul - Real grafika
foto: Graphic News

Sa druge strane, Madriđani u dobrom momentu dolaze u Englesku. Savladali su Barselonu u El Klasiku i potpuno se uključili u trku za šampionski pehar. A sa Zinedinom Zidanom na klupi osvojili su tri vezane titule u Ligi šampiona (2016, 2017. i 2018), tako da znaju kako da se ponašaju na ovakvim mečevima.

- Mi smo Real Madrid i na svakoj utakmici pokušavamo da pobijedimo. Spremni smo za još jedan zahtjevan meč. Na teren ćemo izaći sa jednim ciljem - da pobijedimo - jasan je trener Madriđana Zinedin Zidan.

Zidan neće moći da računa na Danija Karvahala, Edena Azara, Serhija Ramosa, Rafaela Varana i Lukasa Vaskesa.

- I u teškim vremenima smo ujedinjeni, borimo se kao tim i to pokazuje naš karakter. Mnogo toga se dogodilo, nedostaju mnogi igrači. Volio bih da su svi spremni, ali pripremićemo se sa fudbalerima, koji su nam na raspolaganju - kazao je francuski stručnjak.

SITI JURI PRVO POLUFINALE SA GVARDIOLOM

A u drugoj utakmici večerašnjeg programa Mančester siti gostuje Borusiji Dortmund i brani gol prednosti iz prvog meča (2:1). Budući engleski šampion nikada pod vođstvom Pepa Gvardiole nije igrao u polufinalu Lige šampiona. Posljednji put među četiri najbolje ekipe “građani” su bili su 2016. kada je na klupi bio Manuel Pelegrini, a rival u polufinalu Real Madrid.

- Još uvijek nije gotovo. U prvom meču smo ostvarili dobar rezultat. U revanšu mnogo toga može da se dogodi, ali želimo pobjedu - kazao je Gvardiola.

Španac će ponovo imati priliku da uživo gleda Erlinga Halanda, kojeg mediji spominju kao kandidata za napad engleskog kluba naredne sezone.

- Analizirali smo njihov tim, nijesmo se fokusirali na jednog igrača. Znamo kvalitet Dortmunda i šta mogu da urade na terenu - poručio je Španac.

Jedan od najboljih igrača Sitija ove sezone je Ilkaj Gindogan. Njemački reprezentativac je upravo iz Dortmunda prije pet godina stigao na „Etihad“. Sa „milionerima“ je 2013. poražen u finalu od Bajern Minhena.

- To je vjerovatno najbolniji poraz u mojoj karijeri, ali je i nevjerovatno iskustvo. Put do finala bio je nevjerovatan, naježim se kad se sjetim. Te sezone igrali smo sjajan fudbal - prisjetio se Gindogan.

U timu Dortmunda večeras neće biti Džejdona Sanča, dok je nastup Marka Rojsa i Matsa Humelsa pod znakom pitanja.

- U Mančesteru smo odigrali dobru utakmicu, ali sada nam je potrebna pobjeda. Biće to izuzetno težak zadatak, ali imamo veliku želju", poručio je trener "milionera" Edin Terzić.

Bonus video: