Bajern Minhen - slijede promjene na svim nivoima

Očekuju se promjene, kako na klupi, tako i u igračkom kadru, ali i u rukovodstvu

10788 pregleda 32 reakcija 3 komentar(a)
Fudbaleri Bajerna, Foto: Reuters
Fudbaleri Bajerna, Foto: Reuters

Fudbaleri minhenskog Bajerna sinoć su predali evropsku krunu - Bavarci su u revanšu četvrtfinala Lige šampiona savladali u gostima PSŽ 1:0, ali im to nije bilo dovoljno, budući da su u prvom meču na svom terenu poraženi 3:2.

Dakle, nakon jednog perioda totalne dominacije tim iz Minhena morao je da se oprosti od evropskog trofeja. Ostaje im borba za odbranu titule u Bundesligi, gdje imaju pet bodova više od Lajpciga, a do kraja je ostalo još šest kola. Ranije su senzacionalno eliminisani iz Kupa od drugoligaša Kila.

A nakon meča protiv PSŽ-a evropski mediji pitaju se kako će njemački gigant izgledati sljedeće sezone. Očekuju se promjene, kako na klupi, tako i u igračkom kadru, ali i u rukovodstvu.

Danas je Lotar Mateus izašao u javnost sa informacijom da će aktuelni trener Bavaraca, Hansi Flik na ljeto naslijediti Joakima Leva na klupi njemačke reprezentacije, dok bi Flika u Bajernu trebalo da naslijedi aktuelni trener Lajpciga Julijan Nagelsman.

Nagelsman je potom demantovao navode Mateusa kazavši da ni on, ali ni njegovi menadžeri nijesu razgovarali sa Bajernom.

Ipak, izvjesno je da će Flik na kraju sezone napustiti ekipu, jer se sve više spekuliše i o sukobu sa sportskim direktorom Hasanom Salihamidžićem.

A klub će, osim Flika, na kraju sezone napustiti i nekoliko igrača. Od ranije se zna da će jedan od njih biti David Alaba, koji je odbio da produži ugovor i koji se tokom zimskog prelaznog roka dovodio u vezu sa madridskim Realom. Osim Alabe kofere će spakovati Havi Martinez i Džerom Boateng. Upravo se zbog Boatenga Flik posvađao sa Salihamidžićem. Trener Bajerna želio je da Boatengu bude ponuđen novi ugovor što je Salihamidžić odbio.

Alaba, Boateng i Martinez članovi su generacije, koja je 2013. godine osvojila Bundesligu, Ligu šampiona, Kup Njemačke i Svjetsko klupsko prvenstvo. Isti uspjeh ponovili su i prethodne sezone, s tim da su osvojili još njemački i evropski Superkup. Njihovim odlaskom u timu će od veterana ostati samo još Tomas Miler i Manuel Nojer, koji su takođe 2013. bili dio legendarnog tima.

Biće odlazaka, a biće i dolazaka. Poznato je da će od naredne sezone novi član postati sadašnji fudbaler Lajpciga, francuski štoper Dajo Upamekano, a treba očekivati da Bavarci budu aktivni na tržištu tokom ljeta.

I na kraju biće promjena i u upravljačkoj strukturi. Oliver Kan biće izabran za predsjednika Odbora direktora i na tom mjestu naslijediće Karl-Hajnca Rumenigea. Kan je posljednjih godinu dana član Izvršnog odbora, pa je dobro upoznat sa dešavanjima u klubu. Kan i Salihamidžić su jedno vrijeme bili saigrači u Bajernu i zajedno su osvojili Ligu šampiona 2001. godine.

Pred Bajernom je ljeto puno obaveza. A kada se posao oko obnove igračkog kadra i upravljačke struktrure završi, kreću nove obaveze - borba za svaki trofej.

Jer, Bajern ne može drugačije.

Bonus video: