Preživjeli četvrtfinale, da li je vrijeme i za titulu: Sitijev korak naprijed

Pep Gvardiola je u petoj sezoni na klupi Mančester sitija prvi put izborio polufinale Lige šampiona, ukupno osmo

9569 pregleda 1 komentar(a)
Gvardiola je reakcijom nakon gola Fodena pokazao koliko mu znači polufinale Lige šampiona, Foto: AP
Gvardiola je reakcijom nakon gola Fodena pokazao koliko mu znači polufinale Lige šampiona, Foto: AP

Mančester siti je u polufinalu Lige šampiona - tek drugi put u istoriji, a prvi u petogodišnjoj eri trofejnog španskog trenera Pepa Gvardiole.

Uprkos godinama dominacije u Premijer ligi, arapskim “petrodolarima”, Siti u evropskom elitnom takmičenju nije bio ni sjenka ekipe koja je sijala strah na Ostrvu.

Da li će ova generacija okrenuti točak klupske istorije, skinuti ogropman pritisak sa leđa... zavisiće od ishoda polufinala, sa Pari Sen Žermenom 28. aprila i 4. maja. Real i Čelsi, s druge strane, polufinale počinju 27. aprila, a revanš je 5. maja.

Iako nisu dominirali, čak su i protiv ranjive Borusije Dortmund skoro sat vremena revanša na “Vestfalenu” bili jednom nogom u provaliji i drhtali za prolaz, “građani” sa mnogo samopouzdanja dočekuju završne borbe za najznačajniji pehar u klupskom fudbalu.

Iako je sa Sitijem uspio tek iz petog pokušaja, Gvardiola je sustigao rekord Žoze Murinja od osam polufinala Lige šampiona. To je njegov najveći uspjeh u Evropi od preuzimanja kluba sa “Etihada”, ali ne i za četvoricu njegovih igrača - Kevin de Brujne, Kun Aguero, Fernandinjo i Rahim Sterling igrali su polufinale pod komandom Manuela Pelegrinija, a ispali su od Reala tako što je jedan gol odlučio dvomeč.

U prvoj Pepovoj sezoni na klupi Sitija senzacionalno je njegovu ekipu već u osmini finala eliminisao Monako, uprkos pobjedi od 5:3 na “Etihadu”. Jer, u revanšu u Monte Karlu, Mbape i Fabinjo vodili su “kneževe” do pobjede od 3:1.

Naredne sezone u četvrtfinalu ih je “zgromio” Liverpul, kojem su u prvenstvu bježali čak 25 bodova. Potom je Siti, takođe senzacionalno, eliminisan od Totenhema u četvrtfinalu, iako je već proslavio polufinale (VAR je poništio gol duboko u nadoknadi).

U godini pandemije - prošle sezone, “građani” su djelovali nezaustavljivo nakon dvije pobjede nad Real Madridom, ali im je već u narednom krugu Lion očitao lekciju, i to u jednoj utakmici četvrtfinala koja se igrala u Lisabonu.

- Znali smo da ćemo u Dortmundu primiti makar gol. Rekao sam igračima da im njihov napadački potencijal to dozvoljava, jer su pogodili mežu svakom rivalu u posljednjih nekoliko desetina utakmica (41. prim.a). Zato su bili mirni, držali su se plana. U prošlosti smo ispadali, iako smo stvarali mnogo sjajnih šansi. No, važno je za klub da se plasira u polufinale i to se ne smije osporavati. Liga šampiona je surov turnir. Radiš i budeš sjajan u 10 mjeseci, a onda ti presudi jedna utakmica, jedan loš dan. Ispadneš sa turnira i odmah se proglasi katastrofom po klub. To nije pravedno. Teško je i izbrojati šta su ovi momci osvojili za četiri, pet godina, ali psihološki je bilo nužno i za igrače, mene, osoblje, generalnog direktora da se domognemo poufinala. Sada želimo više - poručio je Gvardiola.

Nije sve bilo lako, pogotovo nakon ranog gola Belingema, kojim je Siti bio na pragu nove eliminacije. Ipak, njegova ekipa je prebacila igru na polovinu rivala, sjajnim manevrima De Brujnea i Fodena držala kontrolu i uspejla da preokrene rezultat pa je i u drugom meču rezultat bio 2:1. Pep ipak priznaje da ga je rival iznenadio.

- Riječ je o Belingemu, jednostavno je predobar za 17-godišnjaka. Imali smo problema zbog njegovog manevra i ne samo to! On je imperativno tražio loptu do starijih saigrača i vukao je ekipu naprijed. Jednostavno, ne vjerujem da ima samo 17 godina - priznao je Pep.

Bonus video: