Velike borbe za Evropu i opstanak

Danas sve utakmice 30. kola Telekom 1. CFL - Budućnost čeka Podgoricu, Iskra - Sutjeska, derbi začelja Petrovac - Titograd

9095 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Iskra - Sutjeska u prvom dijelu sezone, Foto: Fk Iskra - Zvanična Stranica
Sa meča Iskra - Sutjeska u prvom dijelu sezone, Foto: Fk Iskra - Zvanična Stranica

Svi mečevi 30. kola Telekom Prve Crnogorske fudbalske lige igraju se danas.

Nakon što je Budućnost osigurala titulu, izborila plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, interesovanje je za borbu za izlazak na evropsku scenu, kao i i opstanak. To će se rješavati u preostalih sedam kola.

Zbog toga je najzanimljiviji duel ove runde - derbi začelja, u kome Petrovac dočekuje OFK Titograd. Tim sa primorja pobjedom bi nakon duže vremena prepustio “fenjer” današnjem rivalu. Titograd bi, s druge strane, eventualnim trijumfom pobjegao Petrovčanima četiri boda.

- Nije odlučujuća utakmica, jer ostaje još šest kola, ali jeste mnogo važna. Pobjeda nad Podgoricom u prošlom kolu i igre iz nekih prethodnih utakmica nas ohrabruju, ali moramo da budemo oprezni, jer nemamo dobar skor protiv OFK Titograda ove sezone - kaže Nenad Vukčević, trener Petrovca.

Na klupi Titograda je u prošlom kolu debitovao novi trener, Vladimir Janković. Stigla je bolja igra, ali ne i pobjeda - 0:0 protiv Rudara.

- Pokazali smo napredak, nismo imali sreće u određenim situacijama, ali se nadam da će nam se vratiti sada kada je najpotrebnije. Ovo je ključna utakmica u borbi za opstanak i važno je da izbjegnemo poraz - ističe desni bek OFK Titograda Marko Roganović.

Kada je u pitanju borba za Evropu - Dečić se u prošlom kolu opet vratio na 2. poziciju, a ako pobijedi danas u Beranama protiv Jezera, napraviće novi krupan korak ka cilju i premijernom plasmanu u Evropu (kvalifikacije za Ligu konferencija).

Sutjeska je treća, sa istim brojem bodova kao Dečić - Nikšićani će sezonu završiti bez trofeja, ali imaju mnogo posla do kraja. Svaki neplanirani kiks mogao bi da im ugrozi poziciju koja vodi na evropsku scenu. Zbog toga je današnje gostovanje Iskri, u duelu timova koji su se prošle sezone borili za 2. mjesto, izuzetno značajno...

- Bitna utakmica. Koncentrisani smo na ono što nas najviše interesuje, a to je izlazak u Evropu. Iskra je odličan tim, neće biti lako, ali nadam se da ćemo sa nova tri boda biti bliži našem cilju - kazao je trener Sutjeske Miljan Radović.

Božo Marković je sa 15 bodova prvi strijelac lige i velika je uzdanica Nikšićana u finišu sezone.

- Iskra je izuzetno jaka ekipa, sa kvalitetnim pojedincima. Pozicija na tabeli na odslikava njihovu snagu. Mi moramo da nastavimo da igramo dobro, da ih od prvog minuta napadnemo i da se nadamo dobrom rezultatu - kazao je Marković.

Iskra se serijom remija (šest, na posljednjih sedam utakmica, bez pobjede) odaljila od evropske zone - šansu ima i u Kupu, ali još ne odustaje u prvenstvu.

- Neće biti lako, Sutjeska se bori za Evropu, igra dobro u drugoj polusezoni. Mi smo oslabljeni, nedostajaće nam nekoliko važnih igrača, ali svi koji istriče na teren daće sve od sebe da ekipa ispuni cilj, osvoji tri boda - kaže Iskrin univerzalac Miroje Jovanović.

6 remija ima Iskra na posljednjih sedam mečeva (uz jedan poraz), a Danilovgrađani nisu ostvarili pobjedu još od trijumfa nad Podgoricom 28. februara

Važan “evropski” meč igraju i Rudar i Zeta pod Golubinjom - četvrtoplasirani Pljevljaci bi da se približe trećem mjestu, ili barem stabilizuju na 4‚ a Golubovčani očajnički traže povratak u gornji dio nakon velikog kiksa i poraza protiv Jezera kod kuće u prošlom kolu.

Budućnost će ugostiti Podgoricu, a trener Mladen Milinković najavio da će šansu dobiti mlađi igrači, dok će se ekipa spremati za napad na duplu krunu.

- Biće dosta izmjena, ali koji god tim da izađe - očekujem da nastavimo da pobjeđujemo. Imamo kvalitet na klupi - kaže Milinković.

Podgorica će pokušati da iskoristi to što je Budućnost već završila posao u prvenstvu.

- Budućnost je već šampion, ali to ne znači da će igrati smanjenim ritmom. Očekuje nas teška utakmica, a istovremeno jako bitna, jer je sada svaki bod dragocjen u borbi za Evropu - kaže bek Marko Vukčević.

Parovi 30. kola

RUDAR - ZETA (14 h)

Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

JEZERO - DEČIĆ (14)

Sudija: Milovan Milačić (Kotor)

PETROVAC - OFK TITOGRAD (16)

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

ISKRA - SUTJESKA (17)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

BUDUĆNOST - PODGORICA (18)

Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: