Kraj fudbala kakvog poznajemo - 12 velikana formiralo Superligu!

Kreće "zatvoreno" takmičenje, samo za najveće i najbogatije, u koje "obični fudbalski smrtnici" - ne samo klubovi iz srednje i istočne Evrope, već mnogi veliki klubovi sa zapada, neće moći ni da privire

48115 pregleda 393 reakcija 75 komentar(a)
Foto: Marca
Foto: Marca

Dogodilo se ono što je, izgleda, moralo da se dogodi, a izgleda da su samo naivni vjerovali da neće - 12 evropskih fudbalskih velikana formiralo je odvojeno takmičenje od Uefe, Superligu!

Sve je postalo zvanično oko 15 minuta iza ponoći, kada je svjetski fudbal uzdrmalo saopštenje:

"Dvanaest najvažnijih evropskih klubova danas je postiglo dogovor o pokretanju novog takmičenja - Superlige, kojim će upravljati klubovi osnivači. Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester junajted, Mančester siti, Real Madrid i Totenhem su se ujedinili kao osnivači, a biće pozvana još tri kluba da se priključe prije inauguralne sezone koja će početi što je prije moguće", navodi se u zajedničkom saopštenju 12 klubova osnivača.

Biće to, bez sumnje, kraj fudbala kakvog poznajemo.

"Zatvoreno" takmičenje, samo za najveće i najbogatije, u koje "obični fudbalski smrtnici" - ne samo klubovi iz srednje i istočne Evrope, već mnogi veliki klubovi sa zapada, neće moći ni da privire.

Nacionalni šampionati, uglavnom, mogli bi da budu u velikoj mjeri obesmišljeni, a Uefa je zaprijetilja najstrožijim sankcijama - ne samo što Real, Barsa, Inter, Juventus, Mančester junajted i ostali osnovači Superlige ne bi mogli da igraju lige u svojim državama, već i njihovi fudbaleri - kako sada stvari stoje, ne bi mogli da igraju za svoje reprezentacije na svjetskim i evropskim prvenstvima.

A u pitanju su najveće zvijezde svjetskog fudbala!

Uefa je, navodno, u ponedjeljak trebalo da predstavi novu, modifikovanu verziju Lige šampiona, koja je, barem se tako vjerovalo - trebalo da zadovolji i najveće klubove i barem privremeno zaustavi njihove gramzive apetite o formiranju zasebnog takmičenja.

Broj utakmica, podjela finansijskog kolača, zatvorenost - sve je to trebalo da bude da višem nivou kako bi se "umirili" najbogatiji, ali ništa nije pomoglo.

Zato je Uefa u nedjelju oko 18 časova, prozrevši namjeru 12 klubova, poslala oštro saopštenje, u kojem prijeti suspenzijama.

Nešto prije toga, francuski TMS, ali i nekoliko drugih evropskih medija, objavili su da je formiranje Superlige samo pitanje momenta.

Na strani Uefe su i najjače evropske lige - engleska Premijer liga, španska La Liga, italijanska Serija A. Takođe, i Fifa, na čelu sa predsjednikom Đanijem Infantinom, protivi se već dogovorenoj ideju o startu Superlige.

"Ako bi se ovo dogodilo, želimo da ponovimo da ćemo ostati jedinstveni u našim naporima da zaustavimo ovaj cinični projekat, koji je zasnovan na ličnim interesima nekolko klubova u trenutku kada je društvu potrebna solidarnost više nego ikad".

"Razmotrićemo sve mjere koje su nam na raspolaganju, na svim nivoima, kako sudskim, tako i sportskim, kako bismo spriječili da se ovo dogodi. Fudbal se zasniva na otvorenim takmičenjima i sportskim zaslugama. Ne može biti drugačije".

"Kao što su ranije najavile FIFA i šest konfederacija, dotičnim klubovima će biti zabranjeno da igraju u bilo kom drugom takmičenju na domaćem, evropskom ili svjetskom nivou, a njihovim igračima bi mogla biti uskraćena prilika da predstavljaju svoje nacionalne timove".

"Zahvaljujemo se onim klubovima u drugim zemljama, posebno francuskim i njemačkim klubovima, koji su odbili da se prijave za ovo. Pozivamo sve ljubitelje fudbala, pristalice i političare, da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta ako bi bio najavljen. Ovaj uporni lični interes nekolicine traje predugo. Što je dosta - dosta je", poruka je iz Uefe.

Osude, takođe, stižu sa svih strana - engleski Premijer Boris Džonson i francuski predsjednik Emanuel Makron najavili su da će se snažno boriti protiv klubova "odmetnika", razočarenje nije krio ni legendarni menadžer Mančester junajteda ser Aleks Ferguson, posebno zbog toga što su njegovi "crveni đavoli" među klubovima osnovačima novog takmičenja.

Evropskom fudbalu tako prijeti raskol koji se odavno dogodio u košarci - krovna košarkaška organizacija, FIBA, izgubila je bitku sa najvećim evropskim klubovima, a da li će uspjeti Uefa?

Novac pokreće sve, ali fudbal je više od igre - zbog toga se, uprkos svemu, i dalje vjeruje da će najbogatiji biti poraženi.

Bonus video: