oglasio se osnivač

Prije 20 godina sam spasio Real, sad spašavamo fudbal: Peres ističe da je Superliga jedino rješenje

"Fudbal je poput piramide. Oni koji najviše zarađuju moći će da kupuju igrače za veći novac, a samim tim i oni drugi će više zarađivati. Ako veliki klubovi ne budu više zarađivali, manje će i oni drugi", kazao je Peres

11258 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Florentino Peres - idejni tvorac i lider projekta koji je promijenio fudbal - smatra da je Superliga jedina šansa za spas fudbala.

"Veliki klubovi u Engleskoj, Italiji i Španiji moraju da nađu rješenje za ovu situaciju. Real Madrid je ove sezone izgubio 400 miliona eura, a niko nije ništa uradio povodom toga. Došli smo do zaključka da bi zamjenom Lige šampiona sa Superligom smanjili rashode, a povećali prihode. Ujedinili smo se kako bi se smanjili gubitke uzrokovane pandemijom koronavirusa", rekao je Peres.

On je kazao da Superliga ima domino-efekat.

"Fudbal je poput piramide. Oni koji najviše zarađuju moći će da kupuju igrače za veći novac, a samim tim i oni drugi će više zarađivati. Ako veliki klubovi ne budu više zarađivali, manje će i oni drugi", kazao je Peres.

"Ekonomska situacija je vrlo loša za velike evropske klubove. U ove dvije sezone, izgubili smo oko pet milijardi eura. Fudbal napreduje, kao i svi drugi aspekti u životu, a počeo je da gubi pratioce, vlasnici TV prava su postali pohlepni i nešto je moralo da se uradi. Nakon 20 godina, moralo je da dođe do neke promjene.. Ja sam prije 20 godina došao da spasim Real, sada, sa prijateljima iz ostalih klubova, spašavam fudbal. Da nismo uradili nešto, do 2024. godine bili bismo mrtvi", kazao je Peres.

On je Uefu nazvao monopolistom...

UEFA je protiv kreiranja Superlige, želi monopol. Mi želimo da sačuvamo fudbal za narednih 20 godina u vremenu ozbiljne opasnosti. Ovo ne radimo samo zbog novca, ovo radimo zbog spasa fudbala, ali i finansijska računica je jasna. Od Uefe dobiješ 120 miliona eura, od Superlige mnogo više. Od toga će svi da imaju korist", rekao je Peres.

Predsjednik Reala je naglasio da Superliga neće biti zatvorena liga.

"Biće pet otvorenih mjesta, koja će se popunjavati iz sezone u sezonu", rekao je on.

Preporučujemo za Vas