Emocije trenera Sasuola: Riječi koje pogađaju suštinu otpora prema novom fudbalskom poretku

"Ovo je čin koji pokazuje da slabiji i siromašniji ne mogu da imaju bolju budućnost i da sanjaju o njoj. To je kao kada bi dijete običnog radnika bilo uskraćeno da sanja o tome da postane ljekar, pravnik... Kao da neko ko ima takvo porijeklo ne može da ima budućnost. Podsjeća me na djetinjstvo - kada dođe dječak koji donese loptu i kaže ja moram da igram, jer je lopta moja. Ne, ovo nije fudbal, koji ima drugačiju društvenu ulogu od svih sportova i u Italiji i u cijelom svijetu", kazao je De Zerbi

5665 pregleda 7 komentar(a)
De Zerbi sa igračima Sasuola, Foto: AP
De Zerbi sa igračima Sasuola, Foto: AP

Reakcije zbog formiranje Superlige stižu sa svih strana.

Podrške nema, fudbalski svijet je, čini se, ujedinjen u mišljenju da je riječ o projektu koji uništava sve vrijednosti fudbala.

O Superligi i kontroverzama su govorili i oni koji bi trebalo da budu učesnici, poput Pepa Gvardiole i Jirgena Klopa, bivši asovi su apsolutno protiv, Uefa i Fifa ujedinjene sa svojim članicama, Premijer liga oštro reagovala...

Ali, možda i najemotivniji u reakciji bio je trener malog Sasuola, simpatičnog italijanskog tima, koji se godinama bori u Seriji A, igra lijep fudbal, iznenadi favorite, daje reprezentativce.

"Pogođen sam i ljut, razočaran sam... Ovo je državni fudbalski udar, i po modelu i po sadržaju. Fudbal pripada svima, a oni su, umjesto razgovora, izdali saopštenje poslije ponoći i donijeli odluku. Šta je to bez udar", rekao je Roberto de Zerbi.

Mladi trener je kazao da osnivanje Superlige udara na sva ljudska prava...

"Ovo je čin koji pokazuje da slabiji i siromašniji ne mogu da imaju bolju budućnost i da sanjaju o njoj. To je kao kada bi dijete običnog radnika bilo uskraćeno da sanja o tome da postane ljekar, pravnik... Kao da neko ko ima takvo porijeklo ne može da ima budućnost. Podsjeća me na djetinjstvo - kada dođe dječak koji donese loptu i kaže ja moram da igram, jer je lopta moja. Ne, ovo nije fudbal, koji ima drugačiju društvenu ulogu od svih sportova i u Italiji i u cijelom svijetu", kazao je De Zerbi.

"Ko su oni koji su se drznili da odluče ko može sa njima, a ko ne može. Ja sam sanjao sa Sasuolom četvrto, peto, šesto mjesto... Ko je taj ko može da nam to uskrati? Ne zanima me da li su to klubovi koji imaju velike gubitke. Ko je napravio te gubitke, ko je vodio poslovnu politiku? Ja sam ponosan na Sasuolo, mi imamo to što imamo... Kako mi nemamo gubitke? Mi nismo arogantni i pohlepni, mi samo igramo fudbal, živimo od fudbala i sanjamo da igramo sa prestižnim timovima", nadovezao se De Zerbi.

Sasuolo sjutra igra sa Milanom, jednim od osnivača Superlige.

"Ja ne bih igrao, to sam rekao i igračima i predsjedniku. Milan je osnovao Superligu i ja ne želim da igram protiv njih. Stav kluba je da igramo, ja to prihvatam - nerado. Ja ću se na sve načine, koliko god budem mogao, truditi da sačuvam fudbal, da sačuvam tradiciju, vrijednosti, italijanska rivalstva. Sigurno neću ćutati... Neću dozvoliti da mi neko bez mog otpora sruši svijet koji volim i u kome sam uživam", kazao je De Zerbi.

Bonus video: