kasno saopštenje

Superliga: Idemo dalje sa projektom bez Engleza

U utorak uveče su engleski klubovi Mančester siti, Mančester junajted, Arsenal, Liverpul, Totenhem i Čelsi objavili da se povlače iz Superlige, projekta koji je objavljen u nedjelju

12253 pregleda 27 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Šest preostalih klubova Superlige poručilo je tokom noći da će nastaviti sa planiranim organizovanjem takmičenja bez obzira na istupanje šest engleskih klubova.

"Uprkos objavi istupanja engleskih klubova, na što su bili prisiljeni pod pritiskom koji je nad njima izvršen, mi smo uvjereni da je naš predlog potpuno u skladu sa zakonom i normativom Evropske unije što je danas potvrđeno sudskom odlukom (u Madridu) koja štiti Superligu", navedeno je u zajedničkom saopštenju Real Madrida, Atletica, Barcelone, Juventusa, Milana i Intera.

"S obzirom na aktuelnu situaciju, razmislićemo o najadekvatnijim koracima kako bi smo remodelirali ovaj naš projekat, uvijek imajući na umu cilj da navijačima ponudimo najbolje moguće iskustvo, te isplate solidarnosti čitavoj fudbalskoj zajednici", dodali su.

U utorak uveče su engleski klubovi Mančester siti, Mančester junajted, Arsenal, Liverpul, Totenhem i Čelsi objavili da se povlače iz Superlige, projekta koji je objavljen u nedjelju.

Dvanest bogatih evropskih klubova najavilo je osnivanje vlastite lige od 20 klubova "koja bi počela što je ranije moguće".

Najava je izazvala protivljenje evropske i svjetske krovne organizacije UEFA i FIFA.

UEFA je zatim predstavila novi format Lige šampiona od 2024. godine koji bi išao na ruku bogatijim klubovima, aku koji nije radikalan poput Superlige.

"Evropska Superliga je uvjerena da se aktuelni 'status quo' u europskom fudbalu treba promijeniti. Predlažemo novo evropsko takmičenje jer postojeći sistem ne funkcioniše", saopštila je Superliga čiji je predsjednik Florentino Peres, čelni čovjek Real Madrida.

"Cilj našeg predloga je dopustiti sportu da evoluira na način da generiše prihode i stabilnost čitavoj fudbalskoj piramidi, i tako pomogne da se prevaziđu finansijske poteškoće s kojima se suočava čitava fudbalska zajednica zbog pandemije koronavirusa. Takođe, odredili bismo i solidarne isplate, osjetno veće, svim fudbalskim činiocima", stoji u saopštenju, koje objavljeno nakon videokonferencijskog sastanka šest preostalih klubova, a nakon istupanja engleskih klubova.

Preporučujemo za Vas