Zeti prednost pred revanš - Budućnost će morati da se probudi ako želi duplu krunu

Budućnost povela golom Mijovića u 5. minutu, Zeta pogocima Mijata Lambulića i Kalezića preokrenula već do poluvremena. Revanš je pod Goricom 5. maja

9186 pregleda 21 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Zeta je pobijedila Budućnost 2:1 na Trešnjici u prvom meču polufinala Kupa Crne Gore u fudbalu. Revanš je pod Goricom 5. maja.

Tim Ratka Dostanića drugi put je pobijedio šampiona u samo 15 dana, nakon nedavnog gostujućeg trijumfa u prvenstvu.

Sasvim zaslužena pobjeda Golubovčana, koja je stigla preokretom u prvom poluvremenu - na rani gol napadača gostiju Lazara Mijovića (5. minut) odgovorili su Mijat Lambulić u 19. i Vasko Kalezić u 40. minutu.

Domaći su imali veći motiv, pokazali su veću želju za pobjedom, utisak je da su utrošili više energije od Budućnosti i, po zrelim šansama - mogli su čak i ubjedljivije da slave.

Nakon matematičke ovjere titule, s druge strane, Budućnost je očigledno u padu forme. Izabranici Mladena Milinkovića moraće pod hitno da se probude, jer je dupla kruna - prva u istoriji, velika želja svih u podgoričkom klubu.

Ipak, želja fudbalera Zete da svom timu donesu prvi plasman u finale Kupa u samostalnoj Crnoj Gori, te dođu na korak od plasmana u Evropu, očigledno je bila jača.

Budućnost je izgubila, iako je povela iz prve prave akcije na meču. Kombinaciju Vučića i Mirkovića u 5. minutu dobro je ispratio Mijović, koji je vješto lijevom nogom, iz teškog ugla, savladao Aković.

Odgovor Zete bio je odlučan - nekoliko opasnih napada i izjednačenje u 20. minutu. Burzanović je izveo prekid, loše je reagovao golman Budućnosti Dragojević, a 19-godišnji Mijat Lambulić spretno, iako leđima okrenut golu, usmjerio loptu ka mreži.

Zeta je odmah mogla do preokreta, jer je u dobroj prilici bio Kalezić, ali je, na drugoj strani, opasnu šansu imao Grbić - lopta je pogodila nekog od domaćih igrača koji su se pozicionirali ispred gola.

Do kraja meča ostalo je još sat vremena, a ispostavilo se da je to bila posljednja velika šansa Budućnosti. Pitala se samo Zeta.

Golman gostiju Dragojević, osvajač pet titula sa "plavima", nije imao svoj dan, pa je u 30. minutu bez prijeke potrebe intervenisao rukom van svog šesnaesterca. Burzanović je bio u dobroj poziciji, ali nije kaznio šampiona.

Ipak, jeste Vasko Kalezić, koji je pet minuta prije odlaska na odmor rezantnim udarcem sa ivice šesnaesterca pogodio donji ugao - 2:1 za Zetu.

Domaći su bili konkretniji i u nastavku, bliži trećem golu nego Budućnost izjednačenju. Pokušao je Ceklić glavom poslije prekida, sjajan volej Srđana Krstovića prohujao je pored stative, a Kalezić u samom finišu, nakon sjajnog dodavanja Burzanovića, nije uspio da zahvati loptu na pravi način.

Trenera Zete Dostanića može da zabrine povreda iskusnog štopera Janka Simovića, koji je morao da napusti teren u prvom minitu sudijskog dodatka.

U drugom polufinalu večeras (19.30) u Danilovgradu igraju Iskra i Dečić. Revanš je 5. maja u Tuzima.

Finale Kupa Crne Gore u 1. juna na stadionu pod Goricom.

Bonus video: