Vremenska linija: Kako je propala Superliga

Ključne vremenske tačke brzog uspona i još bržeg pada projekta koji je prijetio da zauvijek promijeni fudbalsku igru

5131 pregleda 1 komentar(a)
Izlazak navijača Čelsija na ulice: Prelomni momenat pada Superlige, Foto: Reuters
Izlazak navijača Čelsija na ulice: Prelomni momenat pada Superlige, Foto: Reuters

Fudbalska Superliga, ideja vlasnika najbogatijih klubova, grupe ljudi koju su engleski mediji nazvali “kartelom”, a koja je prijetilja da zauvijek promijeni fudbalsku igru, trajala je samo 72 sata.

Srušena je “domino efektom”, zapravo još se ruši - nakon gotovo zajedničkog odustajanja svih šest engleskih klubova (Mančester siti, Čelsi, Liverpul, Mančester junajted, Arsenal i Totenhem), juče su se zvanično povukli italijanski giganti Inter i Milan, kao i madridski Atletiko. Ostali su još samo Real Madrid, Juventus i Barselona, da stoje nad “ruševinama” propalog projekta. I da se zvanično ne povuku, jasno je da se neće igrati liga sa tri kluba.

Kako je tekao brzi uspon i još brži pad ideje nad kojim se zgražava velika većina fudbalskog svijeta. Ovo su glavne vremenske tačke.

SASTANCI FLORENTINA PERESA

Teško je odrediti tačno porijeklo plana koji postoji godinama, a koji je najglasnije i navjernije objelodanjen 2018. godine preko “Fudbala liksa” - tajnih dokumenata kojih se dočepao njemački list “Špigl”.

U svakom slučaju, ova posljednja i konačna epizoda može da se prati od od sastanka koji je održan prošle sedmice na tajnoj lokaciji u Madridu, a kojim je presjedavao “mozak” operacije - Florentino Peres.

Predsjednik Reala sastao se Migel Anhel Hilom, izvršnim direktorom Atletiko Madrida, sa ovlašćenim predstavnikom Totenhema i sa Anasom Laharijem - partnerom u “Ki kapitalu” (Key capital), investicionim fondom koji je stajao iza projekta.

Peres je bio odlučan da izgura sve do kraja - bez obzira na sve, a njegova najveća želja glasila je da novi, redizajnirani i supermoderni “Santjago Bernabeu” bude domaćin više od nekoliko velikih evropskih utakmica godišnje. I smatrao je, iz nekog razloga, da je vrlo važno sve objaviti prije nego što Uefa objelodani (ponedjeljak) novi format Lige šampiona.

LAPORTA U MADRIDU

Novi predsjednik Barselone Đoan Laporta takođe se sastao sa Peresom krajem prošle sedmice. Kada je u pitanu odnos prema Superligi, Laporta je odlučio da slijedi svog prethodnika Đosepa Marije Bartomeua, podržavajući Peresove planove.

Zajedno sa strahom od kolapsa koji su osjećali mnogi klubovi uključeni u ovaj projekat, Laporta je u Superligi vidio ekspresno i savršeno rješenje Barsinih finansijskih problema i duga koji je premašio milijardu eura.

Do subote su već razmijenjeni ključni dokumenti, a predsjednici 12 klubova su putem Zoom-a održali video konferenciju.

Uefa je, u međuvremenu, saznala za ovu zavjeru, a Aleksander Čeferin nazvao je predsjednika Juventusa Andreu Anjelija, koji ga je otvoreno slagao:

“Ne brini, to su samo glasine”.

SAOPŠTENJE

Nedjelja ujutru bio je krajnji rok za predaju svih papira i potvrdu učešća od strane 12 klubova, a Mančester siti je, navodno, imao najviše sumnji.

Grupa nije uspjela da ubijedi ni minhenski Bajern, ni Pari Sen Žermen, finaliste prošlogodišnjeg izdanja Lige šampiona, da se ukrcaju na brod, ali je ipak bila odlučna da nastavi - vjerujući da će se i njemački i francuski gigant priključiti naknadno.

Cilj “odmetnika” bio je da prvo objave najavu, osiguraju javnu podršku, a na kraju i dobiju neizbježne pravne bitke. U nedjelju. do ranog popodneva, engleski “Tajms” i španska “Marka” otkrili su zavjeru, a Uefa je reagovala preventivno - oštrim saopštenjem i najavom žestokih kazni.

Još uvijek je bilo blagih kolebanja među engleskim klubovima, koji nisu željeli da izađu u javnost prije ponedjeljka, a zvanično, kratko i “ubitačno” saopštenje konačno je otišlo u javnost 20 minuta iza ponoći, u prvom satu ponedjeljka, nakon što je prepravljano 26 puta!

Saopštenja su počela da se pojavljuju na zvaničnim sajtovima svih 12 klubova, samo pola dana prije nego što je Uefa trebalo da zvanično predstavi svoju, reformisanu Ligu šampiona.

ZEMLJOTRES POČINJE

A deset minuta prije nego što je sve otišlo u javnost, novoformirano pravno lice kontaktiralo je sudove u Madridu sa ciljem blokiranja potencijalnih sankcija i osiguranja da se svi neminovni sporovi rješavaju u Španiji, a ne u Švajcarskoj.

Do ponedjeljka ujutro, svaki kutak fudbalskog svijeta bio je uzdraman, a prijetnje više nisu stizale samo od Uefe, već i od političara.

Klubovi španske La Lige nisu gubili vrijeme objavljujući saopštenja zgražavanja, žestoko kritikujući planove velikana, a pridružili su im se klubovi iz Italije, Engleske... Isto veče, fudbaleri Lidsa izašli su na meč sa Liverpulom u majicama na kojima je uz logo Lige šampiona pisalo “zaradi to”, dok je na poleđini stajala poruka: “fudbal je za navijače”.

Počeli su se da se uključuju igrači, doduše stidljivo - Ander Erera (PSŽ) i Džejms Milner (Liverpul) kritikovali su ideju Superlige, rizikujući sankcije od svojih klubova.

U ponedjeljak veče, Florentino Perez pojavio se na “El Ćiringitu” kao prvi predsjednik Superlige. Prenio je poruku potrebi za novcem kao bi se spasao fudbal, uz neke opaske koje su u mnogim medijima ocijenjene kao budalaštine - mogućem skraćenju utakmica je “konzumenti više nemaju koncentraciju da gledaju svih 90 minuta”.

Njegov istup samo je dodatno rasplamsao stasti, a mnogi fudbalski autoriteti, velika većina navijača, riječju - sav fudbalski svijet, već su formirali gotovo aklamativni stav: “Ne Superligi!”

POSLJEDNJI PERESOV NASTUP

Slika navijača Čelsija kao u ponedjeljak kasno popodne demonstriraju u zapadnom Lodonu, ispred “Stamford bridža”, sprečavajući autobus sa svojim fudbalerima da na vrijeme uđe u stadion, uzrokojući kašnjenje početka meča za 15 minuta, bila je prelomni, gotovo iskonski trenutak padu Superlige.

Poruka je bila jasna, barem u Engleskoj: Nema apetita za novim takmičenjem. Igrači 12 klubova, koji su do tada uglavnom ćutali, počeli se da se oglašavaju na društvenim mrežama.

Odluku od istupanju prvi je donio Čelsi, iako je to zvanično prvi uradio Mančester siti. U utorak veče Peres je i dalje tvrdio da niko neće napustiti Superligu, ali je samo sat kasnije krenula masovna “bježanija” - iza ponoći, povuklo se svih šest engleskih klubova. Do srijede popodne to su uradili Inter i Atletiko Madrid, a za njima (13 h) to je uradio i Milan.

Juventus je kasnije priznao poraz, iako i dalje podržavaideju, jer je samo “stara dama”, uz Real i Barselonu, formalno ostala vezana uz projekat.

Za samo 72 sata epski projekat je potonuo.

Bonus video: