Real i Barsa bi dobijali najviše: Sada je jasno zašto veliki rivali ne odustaju od Superlige

Očekujući da u ligi bude 15 klubova (pominjao se i dolazak Bajerna, Borusije Dortmund i Pari Sen Žermena) novac bi se dijelio po kategorijama

8588 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Real Madrid i Barselona, navodno i Juventus ne žele da odustanu od Superlige, takmičenja koje su u nedjelju osnovali zajedno sa još devet velikih evropskih klubova.

Tih devet - Mančester siti, Mančester junajted, Liverpul, Čelsi, Arsenal, Totenhem, Atletiko Madrid, Inter i Milan - zvanično su izašli iz lige, a grešku je priznao i sponzor, američka investiciona banka "JP Morgan".

Njemački "Špigl" sada iznosi detalje iz ugovora koje su potpisivali klubovi i postaje jasno da bi od lige najviše profitirali oni koji je sada brane - Real i Barsa.

Očekujući da u ligi bude 15 klubova (pominjao se i dolazak Bajerna, Borusije Dortmund i Pari Sen Žermena) novac bi se dijelio po kategorijama.

U prvoj, elitnoj, bili bi Real i Barselona koji bi u slučaju titule u Superligi dobili čak 600 miliona eura.

Ostali bi mogli da zarade mnogo manje, jer bi bili nagrađivani u skladu s imidžom kluba koji bi procjenjivala sama liga.

Tako bi po 350 miliona eura dobila sljedeća četiri kluba (pretpostavlja se da bi u toj kategoriji bili Bajern, Junajted, Siti i PSŽ), dok bi oni od 7. do 11. mjesta po važnosti dobili 225 miliona.

"Špigl" vjeruje da bi posljednja kategorija bila rezervisana za Inter, Milan, Borusija Dortmund i Atletiko Madrid sa potencijalnom zaradom od oko 100 miliona eura.

Dio ugovora koji je objavio njemački list pokazuje da bi Real i Barsa bili favorizovani i po tome što bi u prve dvije sezone dobili po 60 miliona eura bonusa, a otkriveno je i da je klubove u Superligi čekalo ekskluzivno pravo prenosa utakmica na svojim TV kanalima.

Takođe, poznato je da bi klubovi na kraju prve sezone podijelili 7,5 milijardi eura, uz 3,5 milijardi na startu takmičenja.

Taj iznos bi se povećavao sve do 10 milijardi, a u njegovom dijeljenju rezultati ne bi bili presudan faktor.

Već vrijednost brenda, uticaj na društvenim mrežama, popularnost...

Bonus video: