Finiš: Kreću odlučujuće borbe za život u eliti i izlazak u Evropu

Telekom 1. CFL - danas svi mečevi 31. kola, Petrovac ima šansu da pobjegne sa dna tabele, barem na četiri sata, žestoko i u borbi za Evropu

2287 pregleda 3 komentar(a)
Petrovac i OFK Titograd se bore da izbjegnu posljednje mjesto i direktno ispadanje, Foto: Savo Prelević
Petrovac i OFK Titograd se bore da izbjegnu posljednje mjesto i direktno ispadanje, Foto: Savo Prelević

Još šest kola do kraja, kreću odlučujuće borbe za plasman i Evropu - Telekom 1. Crnogorska fudbalska liga ulazi u sam finiš.

Posljednju aprilsku rundu otvaraju Petrovac i Rudar (14 h) - ako pobijede, Petrovčani će bar na četiri sata izaći iz zone ispadanja. Možda i na sedam dana, jer najbliži konkurent, OFK Titograd, dočekuje šampiona, ekipu Budućnosti.

- Moramo da idemo na pobjedu, jer nemamo drugog izbora, pose jer igramo kod kuće. Ipak, moramo biti pametni i ne srljati. Rudar posjeduje određeni kvalitet i sigurno bi iskoristio prostor koji mu se ukaže - kaže napadač Petrovca Igor Vukčević.

Njegova ekipa odavno drži začelje tabele i danas ima šansu da pobjegne sa samog dna - Rudar, međutim, još vjeruje u 4. mjesto, koje bi možda donijelo plasman u Evropu, iako je na posljednjih sedam utakmica slavio samo jednom.

- Želimo da ostanemo konkurentni za Evropu i borimo se dok god postoji šansa. Ovo je, inače, jedna od najtežih utakmica za nas, Petrovac se vratio u igru - kaže za PV portal ofanzivac Rudara Danin Talović.

Od 16 časova igraju Sutjeska - Jezero. Nikšićani su u evropskoj zoni, ali su dva kola bez pobjede. Tim Miljana Radovića, takođe, nije slavio na posljednja tri meča kod kuće, tako da bi svaki naredni kiks mogao da ugrozi željenu poziciju.

Sutjesku očekuje intrigantna utakmica sa Jezerom, koje ne odustaje od direktnog opstanka (ima četiri boda manje od Iskre), a koje je u novembru prošle godine i odnijelo bodove iz Nikšića, pobjedom od 1:0.

- Znamo da bi nam pobjeda značila mnogo ka plasmanu u evropsko takmičenje. Tako treniramo, tako se ponašamo i vjerujem da ćemo ispuniti cilj - rekao je trener Sutjeske Radović.

U 17 sati sastaju se Dečić - Zeta - tim iz Tuzi je bez pobjede pet kola, na tih pet mečeva nije postigao ni gol, dok je Zeta u usponu i dobrom raspoloženju nakon pobjede protiv Budućnosti u prvom meču polufinala Kupa - 2:1.

Može li tim Edisa Mulalića da prekine najslabiju seriju od početka sezone? Svaki bod je bitan, jer je četvrtoplasirana Podgorica prišla na tri boda.

- Zaslužujemo da budemo u vrhu, ali to moramo da dokažemo u mečevima koji slijede. Sve dobre igre i rezultati u dosadašnjem dijelu sezone neće značito puno ako ne budemo najbolji kad je najpotrebnije. I dalje sve zavisi od nas, i dalje se mi pitamo - kaže golman Dečića Stefan Popović.

Zeta je, s druge strane, izgubila samo jednom na posljednjih sedam mečeva u oba takmičenja, a u tom periodu dva puta je pobijedila Budućnost - jasno je zašto tim Ratka Dostanića ima na svakom narednom meču, uključujući i današnji u Tuzima.

- Nismo odustali od plasmana u Evropu preko prvenstva, zato želimo tri boda i protiv Dečića. Neće biti lako, jer nas čeka odlična ekipa, sa odličnim pojedincima - kaže golman Zete Zoran Aković.

U 18 sati igraju OFK Titograd i Budućnost - podgorički derbi rezultatski je značajan samo za domaće, koji se grčevito bore za opastanak, a nisu slavili pobjedu, niti dali gol - već devet utakmica!

Šampion je, s druge strane, okrenut Kupu Crne Gore, odnosno revanšu polufinala sa Zetom, nakon neočekivanog poraza u prvom meču na Trešnjici, ali “plavi” sigurno neće tako lako rasipati bodove, iako je prvenstvo davno odlučeno.

- Titograd nije poražen tri kola, vjerovatno ih je pokrenuo i dolazak novog trenera, a bodovi su im važni u borbi za opstanak, tako da nas čeka težak meč - kaže vezista Budućnosti Velizar Janketić.

- Moramo da uđemo u utakmicu maksimalno koncentrisano i požrtvovano, a to je preduslov da upišemo tri boda.

Posljednji meč dana, i 31. kola, igra na DG areni u Lješkopolju, a važan je za oba tima.

Podgorica sa četvrtog mjesta prijeti Sutjesci i Dečiću, dok Iskra, nakon loše serije, više nije sigurna ni u opstanak.

Danilovgrađani su bez pobjede osam kola, posljednji trijumf ostvarili su baš protiv Podgorice, posljednjeg dana februara. U tom nizu čak sedam puta su igrali neriješeno, pa sada imaju samo četiri boda više od Jezera.

Prekid ove negativne serije donio bi im mirniji san.

- Imamo ozbiljnog rivala, Podgorica je to pokazala pobjedom protiv Budućnosti. Ulazimo sa ciljem da pobijedimo, neophodni su nam bodovi - rekao je napadač Iskre Bogdan Milić.

837 minuta fudbaleri OFK Titograda nisu postigli gol - posljednji put su zatresli mrežu još na meču protiv Petrovca, 23. februara. Tada su ostvarili i za sada posljednju pobjedu, nakon čega su doživjeli pet poraza i četiri puta remizirali. Interesantno da su na tri posljednja završili 0:0 - protiv Rudara kod kuće, Petrovca i Jezera u gostima

459 minuta fudbaleri Dečića nisu postigli gol - u pitanju su četiri prvenstvene i jedna Kup utakmica. To je ove sezone najduži post tima koji je konstantno u vrhu tabele i bori se za plasman na evropsku scenu.

Parovi 31. kola

14.00

PETROVAC - RUDAR

Sudija: Milovan Milačić (Kotor)

16.00

SUTJESKA - JEZERO

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

17.00

DEČIĆ - ZETA

Sudija: Savo Vujović (Cetinje)

18.00

OFK TITOGRAD - BUDUĆNOST

Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

19.00

PODGORICA - ISKRA (19)

Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: