Najbolji engleski sudija priznao da je pomogao Lesteru da osvoji istorijsku titulu

"Neke sudije bi igrale po pravilima. Totenhem bi ostao sa sedam ili osam igrača i vjerovatno bi izgubio tu utakmicu, a onda bi imao izgovor. Ja im nisam dao izgovor, već mi je plan samo bio 'Neka izgube titulu'", kazao je on
94 pregleda 0 komentar(a)
Lester, Foto: Reuters
Lester, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2017. 13:53h

Nekadašnji engleski sudija Mark Klatenburg rekao je danas da je djelimično pomogao fudbalerima Lestera da pretprošle sezone osvoje Premijer ligu, tako što je svojim načinom suđenja uticao na utakmicu između Totenhema i Čelsija, u kojoj su "pijevci" definitivno ostali bez šanse u šampionskoj trci

On je za En-Bi-Si (NBC) rekao da je Totenhemu "pomogao da se samouništi" na utakmici protiv Čelsija u 36. kolu Premijer lige, dodavši da je "djelimično usmjerio utakmicu".

Ta utakmica završena je nerešeno 2:2, a Klatenburg je na toj utakmici pokazao devet žutih kartona igračima Totenhema.

"U tu utakmicu ušao sam sa planom da Totenhem ostane bez titule. Pokazao sam im devet žutih kartona. Imao sam priliku da isključim trojicu igrača, ali nisam želio da to uradim jer bi naslovi bili 'Klatenburg koštao Totenhema titule', a ovako je samo bilo ' Totenhem ostao bez titule, Lester je šampion'", rekao je Klatenburg.

Totenhem i Čelsi su poslije te utakmice morali da plate rekordne novčane kazne zbog nediscipline svojih igrača, a Musa Sisoko je čak dobio i zabranu od šest utakmica zbog nasilničkog ponašanja prema napadaču "plavaca" Dijegu Kosti.

"Neke sudije bi igrale po pravilima. Totenhem bi ostao sa sedam ili osam igrača i vjerovatno bi izgubio tu utakmicu, a onda bi imao izgovor. Ja im nisam dao izgovor, već mi je plan samo bio 'Neka izgube titulu'", kazao je on.

Klatenburg je sudio u Premijer ligi od 2004. do februara ove godine, kada je napustio Fudbalski savez Engleske i otišao na rukovodeće mesto u sudijskoj organizaciji Saudijske Arabije.

On je 2016. godine sudio finale Evropskog prvenstva i Lige šampiona.

"Engleski stil sudjenja je drugačiji. Morao sam da sudim drugačije kada sam dijelio pravdu u Evropi, jer nijedan od vrhunskih igrača u Evropi ne bi prihvatio neke fizičke kontakte koji su normalni u Premijer ligi - ali to je bilo pozorište, to je ono što su ljudi voljeli. U Engleskoj vole da se bore, ne žele faulove", zaključio je Klatenburg.

Bonus video: