Zašto je Liverpul želio u Superligu: Ogromni gubici engleskog velikana

Nagađalo se da je Lverpul baš zbog finansijkih poteškoća odlučio da uđe Superligu, što sada barem djelimično potvrđuje danas objavljeni finansijski izvještaj

4121 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Liverpul je objavio da je u 2020. godini ostvario gubitak od 46 miliona funti (oko 53 miliona eura) prije oporezivanja.

Liverpul je učestvovao u stvaranju Superlige, ali se, poput ostalih engleskih klubova, brzo povukao iz novog takmičenja, uglavnom zbog pritiska navijača.

Nagađalo se da je Lverpul baš zbog finansijkih poteškoća odlučio da uđe Superligu, što sada barem djelimično potvrđuje danas objavljeni finansijski izvještaj.

Liverpool je u posljednjih 12 mjeseci zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa izgubio 88 miliona funti, nakon što je u prethodnom izvještaju u martu prošle godine objavio gubitak od 42 miliona funti.

Ukupni negativni učinak krize, do trenutka kad će navijači moći da se vrate na tribine, mogao bi da iznosi čak 120 miliona funti ili 137 miliona eura, prema procjenama britanskih medija.

"Izvještaj pokazuje koliki je uiecaj imala kriza i koliko su glavni finansijski prihodi pali. Prije krize bili smo u solidnoj financijskoj situaciji, sada pokušavamo krizu da preživimo opreznim djelovanjem. Možemo da budemo optimistični u pogledu kraja ove sezone, ali nadam se da će se stvari normalizovati u sljedećoj", rekao je direktor kluba Endi Hjuz.

Bonus video: