Pravila Uefe uoči početka Evropskog prvenstva: Na spisku 26 igrača, moguće i određene promjene

Euro počinje 11. juna

7070 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Uefa
Ilustracija, Foto: Uefa

Do početka Evropskog prvenstva u fudbalu ostalo je nešto više od mjesec dana, a Izvršni komitet Uefe danas je odlučio da uvede neke promjene kada je riječ o selekcijama, koje učestvuju na takmičenju.

Uefa je odlučila da na spisku selekcija umjesto 23 bude 26 fudbalera. Evropska kuća fudbala želi da omogući reprezentacijama, koje su oslabljene usljed povreda ili koronavirusa da imaju više igrača na raspolaganju, pa je povećala broj fudbalera, koji mogu da učestvuju na truniru.

Ipak, na svakom meču biće registrovana 23 fudbalera, računajući trojicu golmana. Selektor uoči svake naredne utakmice može da odluči koja tri igrača će taj meč posmatrati sa tribina.

Druga stvar tiče se konačnog spiska putnika. Selektori zemalja učesnica do prvog juna moraju da objave spisak 26 igrača, ali su promjene na tom spisku moguće do početka prve utakmice određene reprezentacije na turniru. Do promjene na spisku može doći samo u "slučaju ozbiljne bolesti igrača". Pod ovim pojmom smatraju se igrači koji su zaraženi koronavirusom ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, pa njih na spisku drugi igrači mogu zamijeniti do početka prve utakmice na turniru.

Posebna pravila važe za golmane. Naime, čuvari mreže mogu prije svakog meča da budu zamijenjeni nekim drugim golmanom, koji nije na spisku 26 igrača.

Da bi se sačuvao integritet takmičenja, fudbaler koji je zamijenjen ne može se više vraćati na Evropski šampionat.

Kontinentalna fudbalska smotra na programu je od 11. juna do 11. jula.

Bonus video: