Budućnost želi prvu duplu krunu, Zeta prvo finale: Sve staje u 90 minuta revanša

Budućnost je davno osvojila titulu, ali da bi kompletirala istorijski cilj - prvu duplu krunu, mora da eliminiše Zetu u polufinalu Kupa nakon poraza u prvom meču na Trešnjici 2:1. Revanš pod Goricom igra se danas u 18 sati

3638 pregleda 0 komentar(a)
Budućnost ili Zeta: na talonu je finale Kupa, Foto: Boris Pejović
Budućnost ili Zeta: na talonu je finale Kupa, Foto: Boris Pejović

Otkada je, 11. aprila, matematički osvojila titulu, a pred današnji - najvažniji meč u dosadašnjem dijelu sezone, revanš polufinala Kupa sa Zetom, Budućnost je u priličnom padu forme.

U tom periodu, na četiri meča, “plavi” su doživjeli čak tri poraza, dva na domaćem terenu u prvenstvu (Podgorica 1:2, Petrovac 0:2), i jedan u polufinalu Kupa, od Zete u gostima (2:1).

Šampion je, dakle, u lošem momentu uoči današnjeg revanša (18 h) - dupla kruna je istorijski cilj, ali je taj cilj ugrožen. Cijela polusezona, čak i sezona tima Mladena Milinkovića staje u večerašnjih 90 minuta ravanša protiv ekipe koja je, ne tako davno, slavila pod Goricom u prvenstvu.

- Čeka nas teška utakmica u ne baš najboljem momentu po nas, iz više razloga. Kao što sam rekao poslije poraza od Petrovca, polako smo na putu da pokvarimo sve lijepe stvari koje smo napravili u ovoj sezoni - kazao je Milinković.

Može li Budućnost da se izdigne?

- Nadam se da ćemo uspjeti. Dešavalo nam se i na početku sezone da izgubimo dvije utakmice, čak nas je i Podgorica savladala ubjedljivo, pa smo pronašli snagu da uđemo u seriju. Nadam se da će se nešto slično desiti i ovoga puta, da će ekipa prevazići sve probleme.

Budućnost za finale juri bilo kakvu pobjedu bez primljenog gola. Može, dakle, i 1:0, a ako rezultat bude 2:1 u korist domaćih, odmah će se izvoditi penali.

- Jurimo prolaz, da li sa golom ili više golova ili poslije jedanaesteraca, to niko ne zna. Fudbal zbog toga i jeste zanimljiv - dodao je trener šampiona.

Budućnost je u samostalnoj Crnoj Gori pet puta osvojila titulu, dva puta je slavila u Kupu, ali još nije u istoj sezoni objedinila dva trofeja. Na domaćoj sceni, to je uspjelo samo Rudaru u sezoni 2009/10.

- Siguran sam da igračima neće nedostajati motiva. Pruža nam se šansa da osvojimo duplu krunu i želimo to da uradimo. Znam da je Budućnost bila dva puta u igri da osvoji duplu krunu, to joj nije uspjelo, nadam se da ćemo to mi da uradimo - kaže Milinković.

Šampion je oslabljen - neće biti Luke Mirkovića, Igor Ivanović je pod znakom pitanja (vjerovatno će početi na klupi), uz duže odsutne Ćukovića i Sekulića.

- Iluzorno je govoriti koliko su to bitni igrači za našu igru, ali i tokom prvenstva smo igrali bez važnih fudbalera, pa smo uspijevali da prevaziđemo probleme - ne traži Milinković alibi.

- Nakon izvlačenja, rekli smo da je Zeta najteži protivnik. I to nismo pričali iz kurtoazije. Protivnik ima svoju računicu, mi svoju, nadam se da ćemo da budemo spretniji, sretniji i da ćemo se domoći finala - kaza je Milinković na kraju.

Meč pod Goricom počinje u 18 sati, a sudi Mileta Šćepanović iz Podgorice.

Dostanić: Moramo da igramo, ne da branimo rezultat

Utakmica polusezone za Budućnost, a utakmica sezone za Zetu. Nakon što su serijom slabijih rezultata u prvenstvu došli u situaciju da strijepe čak i za opstanak, Kup je jedina “trasa” golubovačkog tima ka Evropi.

Zeta, uz to, nikada nije igrala finale Kupa u samostalnoj Crnoj Gori, nikada nije igrala ni finale - mnogo je simbolike uoči današnjeg revanša protiv Budućnosti, u koji tim Ratka Dostanića ulazi sa prednošću od 2:1 iz prve utakmice.

- Čeka nas teška utakmica, a mi ne idemo da branimo rezultat, mi moramo da igramo. Jer, teško se braniti protiv ekipe koja je tako dobro organizovana, koja je i u prvenstvu pokazala da je dominantna i koja imaju pojedince koji prave razliku - kazao je trener Ratko Dostanić.

Zeta je u prvom meču na Trešnjici (2:1) odigrala jednu od najboljih utakmica u dosadašnjem toku sezone.

- Imali smo veliku šansu u prvoj utakmici, gdje smo preokrenuli i mogli da damo i treći gol. Ali, i da smo to uradili, opet ne bi ništa bilo gotovo - ističe trener Zete.

- Jesmo odigrali vrhunski meč, ali isto tako Budućnost može da odigra puno bolje... Vjerujem u moje igrače, koji su ekstra motivisani i to nema veze sa rivalom - ima veze sa finalom Kupa, sa plasmanom Evropu.

Bonus video: