Totalni fudbal na englesko-španski način

Mančester siti sinoć savladao PSŽ i prvi put u istoriji plasirao se u finale Lige šampiona

23757 pregleda 2 komentar(a)
Slavlje fudbalera Sitija, Foto: Reuters
Slavlje fudbalera Sitija, Foto: Reuters

Titulu Kupa evropskih šampiona, odnosno Lige šampiona osvajalo je pet engleskih klubova – Mančester junajted, Liverpul, Notingem forest, Aston Vila i Čelsi, a 29. maja u odabrano društvo mogao bi da uđe i Mančester siti. „Građani“ su sinoć u polufinalu eliminisali PSŽ i prvi put u klupskoj istoriji izborili plasman u finale Lige šampiona.

Mančester siti grafika
foto: Sofascore

Budući šampion Engleske, a možda i Evrope imao je sjajnu sezonu u Ligi šampiona – 11 pobjeda i jedan remi, pa se nalazi u društvu klubova, koji su tokom jedne sezone u ovom takmičenju ostvarili 11 trijumfa. Na vrhu je Real Madrid, koji je u sezoni 2001/2002 zabilježio 12 pobjeda. „Građani“ su postali prvi engleski klub, koji je tokom sezone u jednom evropskom takmičenju zabilježio 11 pobjeda.

O kakvoj dominaciji je riječ svjedoči još jedan podatak – tim Pepa Gvardiole vezao je sedam pobjeda u ovom takmičenju (svih šest u nokaut fazi), što nijednom engleskom klubu nije pošlo za rukom.

Upravo je Pep Gvardiola arhitekta Sitijevog uspjeha. U klub je došao prije pet godina sa samo jednim ciljem – da „građanima“ donese trofej Lige šampiona. Od njegovog doalska ekipa je osvojila osam trofeja, ali najznačajnijeg nije bilo. Išlo je teže nego što je bilo ko očekivao, a ekipa u Ligi šampiona – do ove sezone – nije mogla dalje od četvrtfinala. Sada se sve zaboravlja, u mislima je samo finale u Istanbulu.

Pep Gvardiola grafika
foto: Sofascore

- Ovo je istorijsko veče. Čestitam vlasnicima, koji su preuzeli klub, uložili novac i podržavali nas. Ljudi sa strane vjeruju da je sve u novcu. Ako misle da je tako onda – OK. Ponosan sam na igrače. Napravili smo nevjerovatne stvari u Ligi šampiona. Mnogi fudbaleri su nam pomogli da budemo u ovoj situaciji – David Silva, Džo Hart, Pablo Zabaleta, Vensan Kompani... Ovaj uspjeh je i njihov. Siguran sam da će biti sa nama za tri sedmice – bio je emotivan Gvardiola nakon meča.

Španskom stručnjaku ovo će biti prvo finale poslije deset godina i pehara sa Barselonom. Sa Barsom je igrao dva finala i osvojio dvije titule (2008. i 2011.), pa ima priliku da se pridruži Luju van Galu, Otmaru Hicfildu, Jupu Hajnkensu, Karlu Anćelotiju, Žozeu Murinju i Jirgenu Klopu, koji su sa dva različita tima bili najbolji na kontinentu.

Gvardiola je plasman u finale izborio bez klasičnog napadača, a sjajnu ulogu u dvomeču sa Parižanima imali su Rijad Marez, koji je protiv šampiona Francuske postigao dva gola. Interesantno, Marez je postao drugi igrač nekog engleskog kluba, koji je u oba polufinalna meča u Ligi šampiona postigao makar po gol. Prvi je fudbaler Liverpula Sadio Mane, koji je do tog dostignuća stigao u sezoni 2018/2018 kada je tresao mrežu Rome.

Osim Mareza u ofanzivnoj liniji protiv Parižana briljirao je najbolji igrač u Premijer ligi, Kevin de Brujne i fenomenalni Fil Foden, koji je jedan od najboljih mladih igrača današnjice. Foden je postao šesti igrač iz Premijer lige, koji je u svim takmičenjima ove sezone ostvario dvocifreni učinak kada je riječ o golovima (14) i asistencijama (10).

I odbrana je imala sjajne učinke, a posebno će se pamtiti uloga Rubena Dijasa, koji je bio nepremostiva prepreka za igrače francuskog kluba. A pas golmana Edersona za Zinčenka, kod prvog gola Sitija u revanšu još jedna je potvrda da Gvardiolina filozofija kratkih i dugih pasova i u Sitiju uspjeva. Totalni fudbal na englesko-španski način.

Bonus video: