Ruben Dijas - dio, koji je nedostajao u Gvardiolinoj slagalici

Portugalac igra sjajno tokom sezone i jedan je od najboljih štopera na svijetu

1735 pregleda 0 komentar(a)
Dijas na sinoćnjem meču u duelu sa Nejmarom, Foto: Reuters
Dijas na sinoćnjem meču u duelu sa Nejmarom, Foto: Reuters

Klaudio Bravo (2016. - 17 miliona funti), Džon Stouns (2016. - 47,5 miliona funti), Ederson (2017. - 35 miliona funti), Danilo (2017. - 26,5 miliona funti), Bendžamin Mendi (2017. - 52 miliona funti), Kajl Voker (2017. - 50 miliona funti), Ajmerik Laport - (2017. - 57 miliona funti), Anhelinjo - (2019. - 10,5 miliona funti), Žoao Kanselo (2019. - 60 miliona funti), Nejtan Ake (2020. - 41 milion funti) - ovo je spisak golmana i defanzivaca, koje je, od dolaska u Mančester siti anagažovao Pep Gvardiola. Ali niko od njih nije imao ogroman uticaj na odbranu Sitija kao Ruben Dijas, štoper koji je prošle godine u prelaznom roku iz Benfike stigao u redove "građana".

Siti je za transfer Dijasa platio 65 miliona funti portugalskom klubu, ali gledajući učinak na terenu i funkcionisanje odbrane sa Portugalcem u timu, stiče se utisak da se svaki cent isplatio za dovođenje momka, koji će u maju napuniti 24 godine.

Ne treba zaboraviti činjenicu da Dijas nije bio prvi Gvardiolin izbor u prelaznom roku. U rokovniku španskog stručnjaka bila su zabilježena imena Kalidua Kulibalija, Daja Upamekana i Žila Kundea, ali svi oni su u tom trenutku bili nedostižni. U stanju očaja Gvardiola se okrenuo ka Lisabonu i angažovao Dijasa. I nije pogriješio.

Štoper je ove sezone odigrao ukupno 46 mečeva - od toga je na 26 utakmica mreža Sitija mirovala. Sa Rubenom u timu Siti je ostvario 37 pobjeda, uz šest remija i tri poraza. Mnogi već sada smatraju da je u pitanju pojačanje sezone u Premijer ligi...

U oba meča protiv PSŽ-a u polufinalu Lige šampiona Dijas je briljirao. Uvijek na pravom mjestu u pravo vrijeme, blokirao je udarce rivala, bio pravi zid ispred Edersona, pa je sinoć proglašen igračem utakmice. Prema podacima ESPN-a štoper Sitija je iz svakog duela izašao kao pobjednik, imao 90 odsto uspješnih dodavanja i blokirao tri udarca. A ne treba zaboraviti da je u prvom susretu potpuno zaustavio Kilijana Mbapea, koji nije uputio šut ka golu rivala.

Sa njim se na terenu dobro uklapa i Džon Stouns, koji je bio na izlazim vratima Sitija, ali je tokom sezone dizao fromu, postigao prve golove za klub iz Mančestera u karijeri i naveo Gvardiolu da pomisli da ima štoperski tandem za budućnost. Iz tima je - Dijasovim dolaskom - potpuno ispao Ajmerik Laport, kojeg su povrede posljednjih godina spriječile da pokaže sav svoj talenat.

"Ovaj momak je doveden da zamijeni Vensana Kompanija. Platili su ga 65 miliona eura, a ako ne uspije, mislim da će to biti kraj Pepovog projekta", kazao je u septembru Džejmi Karager kada je objavljeno da je Dijas novi igrač Sitija.

Nema govora o kraju Gvardiolinog projekta. To je već sada i Karageru jasno.

POČEO KAO NAPADAČ, SADA JE MEĐU NAJBOLJIM DEFANZIVCIMA NA SVIJETU

Ruben dos Santos Gato Alves Dias rođen je 14. maja 1997. godine u Amadori na sjeveru Lisabona. Karijeru je počeo u mlađim kategorijama Benfike, gdje je na početku igrao na poziciji napadača.

Karijera je išla uzlaznom putanjom, a Dijas je vremenom sa pozicije napadača prekomandovan u odbranu. Ispostaviće se da je pozicija štopera bila suđena mladom Portugalcu.

U septembru 2015. godine debitovao je za B tim Benfike u drugoj portugalskoj ligi. Sljedeće sezone pomogao je ekipi da završi na rekordnom četvrtom mjestu. U B timu Benfike tada su igrali još Žoao Feliks, Žedson Fernandeš i Luka Jović. U sezoni 2015/2016 bio je saigrač sa sadašnjim golmanom Sitija, Edersonom, ali su na terenu zajedno bili samo na dva meča. Naredne sezone bio je u sastavu mladog tima Benfike, koji je izborio finale Lige šampiona za mlade.

Ubrzo je uslijedio i debi za prvi tim - 16. septembra 2017. protiv Boaviste. Odigao je preko 100 utakmica za "orlove" i preselio se u Mančester siti.

Prošao je sve mlađe kategorije portugalske reprezentacije. Za A selekciju debitovao je 2018. godine u prijateljskom meču protiv Tunisa.

Bonus video: