Ko će biti šampion Evrope? Siti i Čelsi u engleskom finalu u Istanbulu

Finale Lige šampiona 29. maja u Istanbulu

13799 pregleda 69 reakcija 7 komentar(a)
Navijači Čelsija proslavljaju večerašnji uspjeh, Foto: Reuters
Navijači Čelsija proslavljaju večerašnji uspjeh, Foto: Reuters

Fudbaleri Čelsija i Mančester sitija 29. maja na stadionu "Ataturk" u Istanbulu boriće se za pehar Lige šampiona.

Biće to još jedno englesko finale - posljednji put dvije engleske ekipe borile su se za pehar Lige šampiona prije dvije godine kada je Liverpul u Madridu bio bolji od Totenhema 2:0.

Finale u Turskoj biće treće u kojem će igrati Čelsi, a prvo u kojem će akter biti Siti.

Oba kluba, može se slobodno reći, bez većih problema stigli su do odlučujućeg meča - Čelsi je u polufinalu eliminisao Real Madrid, bio apsolutno bolji svih 180 minuta, dok je Siti nadigrao ekipu PSŽ-a. Interesantno, obje ekipe su na putu do finala ove sezone u Ligi šampiona primile po četiri pogotka.

Čelsijev put do finala počeo je u grupi E, gdje su rivali bili Sevilja, Ren i Krasnodar. Četiri pobjede i dva remija za sigurno prvo mjesto i put u osminu finala. Treba napomenuti da je Čelsi u grupnoj fazi igrao pod komandom Frenka Lamparda.

U nokaut fazi na klupi "plavaca" bio je Tomas Tuhel, koji je prošle godine PSŽ doveo do finala, gdje ih je savladao minhenski Bajern. Tuhel je odmah zategao odbranu, a Čelsi u nokaut fazi primio samo dva gola (Porto i Real su po jednom zatresli mrežu tima iz Londona).

U osmini finala ekipa sa "Stamford bridža" eliminisala je madridski Atletiko, a u četvrtfinalu Porto...

Čelsi je prvo finale igrao 2008. u Moskvi kada je kišne majske noći Džon Teri u penal seriji bio tragičar, a trofej je osvojio Mančester junajted. Tri godine kasnije u penal-ruletu sreća je bila na strani Čelsija. Protivnik je bio Bajern Minhen, koji je na "Alijanc areni" poveo u 83. minutu golom Tomasa Milera, da bi produžetak Čelsiju donio legendarni Didije Drogba u 88. minutu meča.

U produžecima nije bilo golova, pa su uslijedili penali. Odlučujući penal realizovao je upravo Drogba i ekipi iz Londona donio prvi evropski trofej, a sebe upisao u istorijske knjige na "Stamford bridžu".

I konačno, devet godina kasnije Čelsi je u trećem finalu. Ovog puta na drugoj strani je jedna od najboljih evropskih ekipa - Mančester siti. Ekipa, koja će dominantno osvojiti Premijer ligu, ali koja ima šansu da prvi put u istoriji osvoji Ligu šampiona.

Siti je do finala došao ekspresno, upisao 11 pobjeda i jedan remi. Jedini remi im je u petom kolu protiv Porta. U grupi C osim Porta rivali su im bili Olimpijakos i Olimpik iz Marseja.

U nokaut fazi "građani" su zabilježili svih šest pobjeda (protiv Borusije Menhengladbah, Borusije Dortmund i PSŽ-a) i u velikom stilu se plasirali u finale.

Na klupi Sitija sjedi Pep Gvardiola, koji je dva puta osvajao ovo takmičenje. Oba puta sa Barselonom (2009. i 2011.), a kojem će ovo biti prvo finale nakon deset godina.

Čelsi je ove sezone u polufinalu FA kupa eliminisao "građane" (1:0), koji su u januaru u prvom meču u Premijer ligi lako slavili na "Stamford bridžu" (3:1). Drugi meč u ligi odigraće u subotu na "Etihadu". Biće to uvertira za spektakl Istanbulu.

Bonus video: