Tomas Tuhel - Čelsijevo pojačanje sezone

Čelsi se preporodio od dolaska Tomasa Tuhela, a sinoć izborio plasman u finale Lige šampiona

26327 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Čelsija, Foto: Reuters
Fudbaleri Čelsija, Foto: Reuters

U 19. kolu Premijer lige, 19. januara Čelsi je poražen na gostovanju Lesteru 2:0. Ekipa je skliznula na deveto mjesto na tabeli, imala 29 bodova, pet manje od četvrtoplasiranog Liverpula, koji je bio u zoni Lige šampiona.

Nakon poraza od Lestera uprava Čelsija odlučila je da otpusti menadžera Frenka Lamparda i na njegovo mjesto dovede Tomasa Tuhela, kojem se PSŽ zahvalio na saradnji. Ispostaviće se da je angažovanje njemačkog stručnjaka potez sezone na "Stamford bridžu"...

Dolaskom Tuhela stvari su se promijenile za 180 stepeni. Čelsi je - prije svega u odbrani - zaigrao bolje i sa Njemcem na klupi odigrao 24 utakmice, a zabilježio 16 pobjeda, šest remija i dva poraza. Na čak 18 utakmica ekipa nije primila gol, a sinoćnja pobjeda (2:0) nad madridskim Realom u revanšu polufinala Lige šampiona i plasman u finale kruna je dosadašnjeg Tuhelovog rada na "Stamfordu".

Tomas Tuhel grafika
foto: Sofascore

"Postajemo tim kojeg se svi plaše. Ovo je veliki uspjeh. Čestitam ekipi. U Istanbul idemo po pobjedmo, nećemo biti samo učesnici", kazao je Tuhel, koji ima priliku da ove sezone Čelsiju donese dva trofeja. Osim u finalu Lige šampiona, ekipa će igrati i u finalu FA kupa protiv Lestera.

Mančester siti grafika
foto: Sofascore

Njemački stručnjak postao je osmi trener u istoriji, koji je sa dva različita tima uspio da stigne do finala ovog takmičenja, a prvi koji je to ostvario dvije sezone uzastopno. Prethodne sezone nije uspio da osvoji titulu sa ekipom PSŽ-a, ali već ove sezone ima priliku da postane najbolji na kontinentu.

Čelsi je do finala Lige šampiona stigao snažnom odbranom. Na osam od 11 utakmica u ovom takmičenju mreža "plavaca" ostala je netaknuta, a golman Eduard Mendi postao je prvi čuvar mreže nekog engleskog kluba, kojem je to pošlo za rukom. Primio je četiri gola, koliko i Mančester siti, protivnik u istanbulskom finalu 29. maja.

U sinoćnjem meču protiv Reala Čelsi je svjesno protivniku prepustio veći posjed. Lopta je u nogama domaćih fudbalera bila svega 32 odsto vremena. "Plavci" su sa manjim posjedom do trijumfa došli 2012. godine kada su u prvom polufinalnom meču protiv Barselone imali 21 odsto posjed lopte. Te godine su osvojili titulu.

Odbrana jeste glavna karakteristika Tuhelovog Čelsija, ali ne treba zanemariti ni napadačku liniju. Mejson Maunt je još jedan mladi engleski fudbaler, koji igra na vrhunskom nivou, što je dokazao sinoć postigavši pogodak pet minuta prije isteka regularnog toka. Prije njega posljednji engleski fudbaler, koji je postigao gol u polufinalu Lige šampiona u dresu Čelsija bio je Frenk Lampard - 2008. godine protiv Liverpula. Maunt je zahvaljujući sinoćnjim pogotkom, postao drugi najmlađi engleski fudbaler (22 godine i 15 dana) poslije Vejna Runija (21 godina 182 dana), koji je u polufinalu Lige šampiona postigao gol.

A strijelac prvog pogotka na sinoćnjem meču, Timo Verner stigao je do dabl-dabl učinka ove sezone u dresu Čelsija. Postigao je 12 golova, ima još deset asistencija u svim takmičenjima. Posljednji igrač Čelsija sa dabl-dabl učinkom bio je Eden Azar u sezoni 2018/2019 kada je imao 21 pogodak i 19 asistencija.

Oba meča protiv Reala obilježio je maestralni Ngolo Kante. Prisutan na svakom kraju terena, bio je prava napast za igrače Reala, pa je proglašen igračem utakmice u oba duela.

Tomas Tuhel je od dolaska na klupu Čelsija pobijedio Zinedina Zidana, Karla Anćelotija, Jirgena Klopa, Dijega Simeonea i Pepa Gvardiolu. Priliku da još jednom bude bolji od Gvardiole imaće 29. maja u Istanbulu. Taj trijumf bio bi najveći u Tuhelovoj karijeri.

Bonus video: