Mulalić zapalio fudbalski vatromet u Tuzima, Evropa čeka Dečić

Nakon 95 godina bezrezervne podrške, navijači Dečića vatrometom su proslavili najveći uspjeh u istoriji kluba, trener Edis Mulalić kaže da nema velike tajne: “Gradili smo ciglu po ciglu”

12854 pregleda 204 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Vatrometom na stadionu Dečića, navijači kluba iz Tuzi podijelili su sa igračima sreću izazvanu najvećim uspjehom u istoriji.

Snove koje su u Tuzima vatrene pristalice Dečića sanjale preko 95 godina, ostvarili su njihovi miljenici na čelu sa šefom stručnog štaba Edisom Mualićem - Dečić je izborio priliku da se bori za prvi trofej u istoriji, plasmanom u finale Kupa Crne Gore, a došao je i na korak od prvog plasmana na evropsku scenu.

Rival u finalu biće im Budućnost - sa oreolom najvećeg crnogorskog kluba koji se bori za svoju prvu duplu krunu, ali nakon pobjede u polufinalu Kupa nad Iskrom (1:0), u taboru Dečića o tome trenutno ne razmišljaju.

- Smatram da treba biti izuzetno zlonamjeran pa zamjeriti navijačima na vatrometu u proslavi uspjeha na koji su čekali 96 godina. Pogotovo jer je Dečić igrom i zalaganjem stekao brojne simpatizere i širom zemlje i regiona. Iako zbog korone nije bilo publike na tribinama, naši navijači su nam davali vjetar u leđa, iza žice ili u prolazu... Stalno su bili uz nas i njihova podrška je bila bezuslovna, baš kao i uprave kluba, opštine Tuzi. Ne treba zaboraviti da je ova ekipa prošle godine igrala u Drugoj ligi, a da je pred sezonu pojačana golmanom Stefanom Popovićem i dvojicom vezista, Matijom Božanovićem i Danilom Markovićem, od kojih je samo jedan mogao da bude na terenu. Uspjeh je postignut fanatičnim radom, pravim pristupom svakoj obavezi - kaže Mulalić za “Vijesti”.

Za popularnog Sarajlilju vezan je i prethodni najbolji rezultat Dečića (peto mjesto u sezoni 2016/17), ali su ove sezone premašena sva predviđanja stručne javnosti, vjerovatno i nadanja najoptimističnijih navijača. Kruna će biti finale Kupa, 1. juna pod Goricom.

- Nebrojeno puta sam tokom sezone naglasio da je Budućnost najbolja ekipa u zemlji, najveći klub i apsolutni favorit. Njihov plasman u finale nam je, međutim, uz našu pobjedu nad Iskrom omogućio lagodniju poziciju u borbi za Evropu. Pošto ćemo igrati protiv Budućnosti u finalu Kupa, onda se za Dečić otvara još jedna pozicija na tabeli koja vodi u evropske kvalifikacije. Držimo dva fronta, jedno je finale! I raspored nam je povoljan, mada o Evropi ne pričamo - kaže Mulalić, čijem su timu, koji je treći u prvenstvu, u posljednja četiri kola teoretski dovoljna i četiri boda da osvoji barem 4. mjesto u plasira se u kvalifikacije za Ligu konferencija.

- Ne postoje snovi u ovom sportu, jer fudbal nađe načina da te otrese. U fudbalu se dobija samo svakodnevnim vrijednim radom i napredovanjem. Mi slažemo ciglu po ciglu, od starta sam naglasio igračima da ne gledaju tabelu. Zato i ne pričamo o Evropi. Naravno, na navijačima je da sanajaju, a nas isključivo zanima samo naredna utakmica u nedjelju protiv Sutjeske - rekao je Muallić.

Dečić na četiri kola do kraja prvenstva u Telekom 1. CFL-u, drži treće mjesto, sa bodom manje od Sutjeske kojoj gostuje u nedjelju.

- Ta utakmica je sve što nas sada zanima, i potom svaka naredna. Ostvarila nam se želja da žrijebom u polufinalu Kupa izbjegnemo Budućnost, sa ostale dvije ekipe smo znali da možemo da se rvamo. Pobjedom nad Sutjeskom u Kupu pokazali smo i kvalitet i da smo zasluženo u finalu. Uspjeh i dobar rezultat su podsticaj, doza adrenalina i samopouzdanja i onda ni igračima nije problem da se brzo pripreme za naredni derbi. Uostalom, pokazali su karakter a to je najbitnije. I značajan napredak. Od drugoligašklih igrača do vrha na domaćoj sceni - ističe Mulalić, koji zbog tri žuta kartona neće voditi tim u nedjelju kraj Bistrice.

- Nije to preveliki problem, pogotovo što Dečić tokom sezone nije imao loših serija, nakon kojih trener mora biti umjetnik da podigne ekipu i izvede je iz krize - zaključuje, u svom stilu, 45-godišnji trener.

Dečić ne igra ziheraški, zato ubira simpatizere

Nakon bolje igre i brojnih propuštenih šansi u prvom meču, Dečić je dokazao na svom terenu u revanšu polufinala Kupa da je bolja ekipa od Iskre. I kada su poveli, golom Danila Pešukića u 51. minutu, trener Mulalić je glasno od svojih igrača tražio da nastave da napadaju.

- Napad je najbolja odbrana. Protiv igrača kakvi su Vuković, Milić ili sjajni izvođač prekida Rogošić, kobno je braniti se na 16 metara. Ni takvi igrači vas ne mogu ugroziti na 80 metara, tu počinje odbrana. Fudbal se igra za publiku, a na Balkanu je ona otjerana ziheraškim pristupom. Od mojih igrača kad vode 3:0 na poluvremenu tražim da dobiju 5:0. Jeste korona poremetila sistem, ali publika nađe načina da odgleda lijepu igru. Tačno je da za nju treba i kvaliteta, ali svakodnevni naporan rad doprinosi tome - kaže Mulalić.

On je imao peh da mu se pred utakmicu sa Iskrom povrijedi prvi napadač Iljir Camaj, najzapaženiji igrač u prvom duelu.

- Njegov učinak govori sve, ali Adrović je pokazao zašto smo ga doveli. Borio se i odigrao je kao lav. Pešukić je jako naprdovao i riječ je o sjajnom mladiću, ali se nepravedno potcjenuje učinak igrača koji ne daju golove. Recimo, Matija Božanović je ove sezone ekipi dao nevjerovatan doprinos.

Bonus video: