Vladan Giljen - 300 utakmica u dresu Sutjeske: Nadam se većem broju mečeva

Kapiten Sutjeske u prošlom kolu protiv Zete odigrao 300. meč u karijeri u dresu kluba u kojem je ponikao

7555 pregleda 180 reakcija 16 komentar(a)
Giljen, Foto: Savo Prelević
Giljen, Foto: Savo Prelević

U 30. kolu Telekom Prve crnogorske fudbalske lige, 17. aprila golman Sutjeske Vladan Giljen je u finišu meča protiv Iskre odbranio penal Milanu Đurišiću i svojoj ekipi donio vrijedan bod u borbi za izlazak u Evropu.

Dvije sedmice kasnije na utakmici protiv Zete u 32. kolu njegova mreža je mirovala, ali susret u Golubovcima neće pamtiti po tom momentu, već po mnogo značajnijem podatku - utakmica na "Trešnjici" bila mu je 300. u dresu Sutjeske.

Vladan Giljen, sin legende Sutjeske, takođe golmana, Pera Giljena ponikao je u klubu kraj Bistrice. U prvoj sezoni od sticanja nezavisnosti u crnogorskoj fudbalskoj ligi (2006/2007) odigrao je dva meča za prvi tim Sutjeske - protiv Koma 25. novembra 2006. i protiv Zete 19. maja 2007. godine.

Nakon toga ustalio se na golu Nikšićana, gdje je u prvom mandatu ostao do 2010. godine kada je uslijedila selidba u portugalski Nasional. Tri godine kasnije stiže u OFK Beograd, a nakon toga potpisuje za Čelik iz Nikšića. Potom je karijeru gradio u Albaniji, da bi od 2016. ponovo obukao dres Sutjeske, gdje je izrastao u legendu kluba. Navijači "plavih" pamte 17. jul 2019. godine i revanš meč prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Slovana iz Bratislave u Nikšiću. Revanš je, kao i prvi meč završen 1:1, u produžecima nije bilo golova, da bi u penal seriji Giljen odbranio dva penala i odveo klub u narednu rundu, gdje je Sutjesku eliminisao kiparski Apoel.

Giljen nije samo rekorder Sutjeske već i crnogorskog fudbala - u sezoni 2017/2018 - kada je Sutjeska postala šampion sa 22 boda više od Budućnosti - Giljenova mreža mirovala je 1019 minuta, po čemu je apsolutni rekorder u crnogorskoj ligi.

U dresu Sutjeske osvojio je dvije titule i Kup, a jedan je od CFL veterana - igrao je u prvoj sezoni od sticanja nezavisnosti, a igra i ove, 15 godina kasnije.

"Sigurno da 300 utakmica nije malo. Jedan dio utakmica sam odradio prije nego što sam otišao iz Sutjeske. Vratio sam se prije pet i po godina i odigrao ostatak mečeva. Nadam se da ću odigrati što veći broj utakmica", kazao je Giljen.

Bonus video: