Željko Petrović i Viljem II blizu cilja

Dva kola do kraja holandskog šampionata, Viljem II blizu opstanka u ligi

9093 pregleda 31 reakcija 13 komentar(a)
Petrović, Foto: Printscreen YouTube
Petrović, Foto: Printscreen YouTube

Krajem januara Viljem II bio je pretposljednji na tabeli holandskog šampionata sa samo deset bodova. Pred ekipom iz Tilburga bio je težak posao, a uprava je u - želji da nešto promijeni i osvježi ekipu - za novog trenera imenovala Željka Petrovića.

Petrović je u Viljem II došao iz Fejenorda, gdje je sarađivao sa Dikom Advokatom.

Ispostaviće se da je dolazak Petrovića na klupu Viljema bio pun pogodak - tim je uspio da se izdigne iz krize i trenutno se nalazi u sigurnoj zoni, na 15. mjestu sa 25 bodova. Sa Petrovićem na klupi ekipa je u prvenstvu odigrala 13 mečeva, a bilans je sljedeći - četiri pobjede, tri remija i šest poraza.

Ipak, opstanak još uvijek matematički nije obezbijeđen. Ispod Viljema, u zoni baraža je Emen sa bodom manje, dok su na pozicijama 17 i 18, koje direktno vode u niži rang Venlo sa 23 i Den Hag sa 22 boda.

Bitan period u Viljemovoj borbi za opstanak bio je od 24. februara do 21. marta kada su vezali pet utakmica bez poraza u ligi - dvije pobjede i tri remija. Savladali su Herenven i Spartu iz Roterdama, dok su remizirali sa Den Hagom, Tventeom i Viteseom. Nakon toga uslijedio je pad i porazi od AZ Alkmara, Heraklesa, Utrehta i juče od PSV-a. Između ta četiri poraza je i jedna pobjeda - nad RKC Valvajkom.

U narednom kolu ekipu Viljema očekuje derbi začelja u gostima sa Den Hagom, nakon čega bi situacija oko opstanka mogla biti jasnija. U posljednjem kolu Viljem je domaćin Fortuni, koja i dalje ima šansu da igra u Ligi konferencija naredne sezone.

Kada je riječ o konkurentima u borbi za opstanak u narednom kolu Emen na svom terenu igra sa Herenvenom, dok u posljednjem kolu gostuje Venlu.

Venlo će prije duela sa Emenom u sljedećem kolu gostovati Ajaksu.

Posljednjeplasirani Den Hag nakon utakmice sa Viljemom igra još sa Tventeom u gostima.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: