Igra kuglica u Kremlju: Od 16 sati prvi mundijalski spektakl

Domaćini spektakla u Kremlju biće legendarni engleski fudbaler Gari Lineker i ruska TV voditeljka Marina Komandnaja. Asistenti u žrijebu biće Dijego Maradona, Loran Blan, Kafu, Fabio Kanavaro, Dijego Forlan, Karles Pujol, Gordon Benks i Nikita Simonjan
5 komentar(a)
žrijeb, Foto: Reuters
žrijeb, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2017. 09:48h

Prvi mundijalski spektakl se sprema - u 16 sati po našem vremenu počinje ceremonija žrijeba grupne faze na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, koje će se od 14. juna do 15. jula naredne godine održati u Rusiji.

Na osnovu FIFA rang liste, 32 selekcije poređane su u četiri šešira, iz kojih će biti određen sastav osam grupa sa po četiri ekipe.

Među nosiocima je "uljez" Rusija, a jedino što se zna uoči žrijeba je to da će domaćin dobiti mjesto broj 1 u grupi A.

Kombinacija je mnogo, na dva miliona načina kuglice mogu da se pomiješaju, a FIFA je napravila pravila, koja će koliko-toliko uticati na ishod žrijeba.

U jednoj grupi neće moći da se nađu dvije selekcije iz iste konfederacije, s tim da su selekcije iz Evrope izuzetak, jer u završnici ima 14.

I tu postoji ograničenje, jer u istoj grupi moći će da se sastanu najviše dvije reprezentacije sa Starog kontinenta.

Nosioci grupa automatski će dobiti pozicije broj 1, dok će timovi iz ostala tri šešira naknadno dobijati svoja mjesta (2,3,4), vodeći računa o geografskoj podijeli.

Raspored pozicija u grupi je važan zbog rasporeda utakmica, jer već postoji šema po kojoj će se igrati mečevi grupne faze.

Tako kuglice mogu da namjeste prave "grupe smrti", kakva bi, recimo, bila u grupa u sastavu Brazil, Španija, Senegal, Srbija, ali i grupu, koja ne bi bila toliko interesantna, poput grupe u kojoj bi, teorijski, mogle da se nađu Poljska, Peru, Iran, Australija...

Domaćini spektakla u Kremlju biće legendarni engleski fudbaler Gari Lineker i ruska TV voditeljka Marina Komandnaja.

Asistenti u žrijebu biće Dijego Maradona, Loran Blan, Kafu, Fabio Kanavaro, Dijego Forlan, Karles Pujol, Gordon Benks i Nikita Simonjan.

Svjetsko prvenstvo održaće se u 11 ruskih gradova - Moskvi, Sankt Peterburgu, Kaliningradu, Samari, Jekaterinburgu, Volgogradu, Rostovu, Kazanj, Nižnji Novgorodu, Sočiju i Saransku, na 12 stadiona.

Bonus video: