sjeverna makedonija i finska

Šta nas čeka na Euru: Dva debitanta na najvećoj sceni

Evropsko prvenstvo u fudbalu igra se od 11. juna do 11. jula u 12 evropskih gradova. Euro - u pravom smislu te riječi

9591 pregleda 21 reakcija 5 komentar(a)
Goran Pandev (S. Makedonija), Foto: Vadim Ghirda
Goran Pandev (S. Makedonija), Foto: Vadim Ghirda

Svaki fudbalski šampionat Evrope prilika je da se publici predstave neke nove selekcije, koje ranije nisu imale mogućnost da igraju na kontinentalnim smotrama. Kako se broj zemlja učesnica vremenom povećavao, tako je sve veći broj reprezentacija dobijao mogućnost da debituje na velikoj sceni.

Ove godine u ulozi debitanta na Evropskom prvenstvu pojavljuju se Sjeverna Makedonija i Finska.

MAKEDONCI ISKORISTILI PROHODNOST KROZ LIGU NACIJA

Prilikom formiranja novog reprezentativnog takmičenja, Lige nacija, Uefa je imala dva cilja - da smanji broj prijateljskih mečeva i da selekcijama sa slabijim rejtingom omogući lakšu prohodnost do velikog turnira.

Prvo izdanje ovog takmičenja održano je 2018. godine, a četiri selekcije kroz plej-of obezbijedile su učešće na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu - Mađarska, Škotska, Slovačka i Sjeverna Makedonija.

Upravo je Sjeverna Makedonija najveći dobitnik i selekcija koja je na najbolji način iskoristila prohodnost od Lige nacija ka Euru. U Ligi D, najnižem rangu, Makedonci su osvojili prvo mjesto u grupi, potom u polufinalu plej-ofa savladali Kosovo, u finalu Gruziju i izborili debitantski nastup na Evropskom šampionatu.

Ekipu predvodi veteran Goran Pandev. On je u finalu plej-ofa protiv Gruzije postigao jedini gol i ispisao stranice fudbalske istorije. Pandev će biti među najstarijim igračima na predstojećem turniru.

Selektor je Igor Angelovski, koji je na toj funkciji od 2015. kada je naslijedio Ljubinka Drulovića.

Sjeverna Makedonija će na Evropskom šampionatu igrati u grupi C sa Holandijom, Austrijom i Ukrajinom. Prve dvije utakmice, 13. i 17. juna, protiv Austrijanaca i Ukrajinaca, igraće na Nacionalnoj areni u Bukureštu, dok će sa Holanđanima ukrstiti koplja 21. juna na areni “Johan Krojf” u Amsterdamu.

Makedonci nisu favoriti u grupi, ali mogu da iznenade - uostalom, nedavno su u kvalifikacijama srušili Njemačku, i to na gostujućem terenu. Tražiće priliku da kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije ode u osminu finala.

FINSKA - FUDBAL JE POTISNUO ZIMSKE SPORTOVE

Za razliku od Makedonaca, Finska je plasman na Evropsko prvenstvo izborila kroz standardne kvalifikacije. U grupi sa Italijom, Bosnom i Hercegovinom, Grčkom, Jermenijom i Lihtenštajnom Finci su osvojili drugo mjesto i osigurali istorijski plasman na prvenstvo.

U kvalifikacijama je briljirao Temu Puki. Napadač Noriča postigao je deset golova, djelovao je nezadrživo i najzaslužniji je za plasman Finaca na Euro.

Puki
Pukifoto: Reuters

Na klupi je bivši fudbaler Marku Kanerva, koji je u ulozi selektora već pet godina.

Finska će na prvenstvu igrati u grupi B, a protivnici su Rusija, Belgija i Danska. Finci nisu domaćini Eura, ali na svoje utakmice neće morati da putuju previše - tako će sa Dancima 12. juna igrati na “Parken stadionu” u Kopenhagenu, a sa Rusima 16. juna i Belgijancima pet dana kasnije na areni “Krestovski” u Sankt Peterburgu.

Evropsko prvenstvo u fudbalu igra se od 11. juna do 11. jula u 12 evropskih gradova. Euro - u pravom smislu te riječi.

Preporučujemo za Vas