Šta nas čeka na Euru: Da li se fudbal vraća kući?

Četvrt vijeka nakon Evropskog prvenstva u Engleskoj, kada je sadašnji selektor Albiona bio tragičar, završnica kontinentalnog šampionata ponovo se igra na “Vembliju”

2163 pregleda 0 komentar(a)
Reprezentacija Engleske, Foto: Michael Regan
Reprezentacija Engleske, Foto: Michael Regan

Jubilarno deseto Evropsko prvenstvo održano je 1996. godine u Engleskoj. Trideset godina nakon osvajanja svjetske titule na domaćem tlu, Englezi su vjerovali da je konačno došlo vrijeme da trijumfuju i na kontinentalnom šampionatu. A najbolja prilika za to bio je Euro u “kolijevci fudbala”.

Uvijek puni samopouzdanja kada je o fudbalu riječ, Englezi su uoči prvenstva bili ubijeđeni u trijumf. Pjesma “Three Lions” u izvođenju komičara Dejvida Badijela i Frenka Skinera i benda “Lightning Seeds” uz melodični refren, koji nagoviještava da se “fudbal vraća kući” trebalo je da posluži kao dodatni naboj pred utakmice Gordog Albiona. Ubrzo je uslijedio “hladan tuš”...

Polufinale protiv Njemačke 26. juna na “Vembliju” i poraz u penal seriji bio je krajnji domet selekcije na čijoj klupi je sjedio Teri Venejbls. Nakon regularnih 90, onda i dodatnih 30 minuta rezultat je bio 1:1. Uslijedili su penali, a tragičar je bio Garet Sautgejt, čiji je udarac zaustavio Andreas Kepke.

Uslijedio je povratak u realnost i godine učešća na takmičenjima na kojima Englezi nijesu ostvarili zapažen rezultat. Čak su i propustili Euro 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj kada ih je u posljednjem kolu kvalifikacija, takođe na “Vembliju”, savladala Hrvatska.

Četvrt vijeka kasnije tragičar iz 1996, Sautgejt, sjedi na klupi kao selektor Engleza, a “Vembli” je domaćin tri meča u grupnoj fazi, jednog duela osmine finala, te polufinala i finala predstojećeg Evropskog šampionata, koje se od 11. juna do 11. jula igra širom kontinenta. Stari duhovi su se uznemirili, na Ostrvu ponovo maštaju o tituli i “povratku fudbala”.

Engleska je kvalifikacije odigrala ubjedljivo, dva puta je ubjedljivo savladala Crnu Goru (5:1 u Podgorici, 7:0 u Engleskoj), pa je voljom žrijeba smještena u grupu D, gdje će joj rivali biti Škotska, Češka i Hrvatska. Tokom utakmica u grupnoj fazi i osmini finala biće popunjeno 25 odsto kapaciteta “Vemblija”, dok bi u završnici taj broj mogao da bude veći.

Sautgejt će spisak objaviti 25. maja. Konkurencija je žestoka, o čemu govori podatak da je selektor Engleza u martovskom ciklusu kvalifikacija za Mundijal bio na meti kritika, jer poziv nije dobio fudbaler Liverpula Trent Aleksander-Arnold. Bez poziva bi mogle da ostanu još neke zvijede, dok će okosnicu tima činiti mladi igrači, prije svega Mejson Maunt i Fil Foden, koji će u napadu biti podrška Hariju Kejnu.

Uostalom, o reprezentaciji Engleske više će biti riječi u jednom od narednih tekstova, kada “Vijesti” budu predstavljale zemlje učesnice Evropskog prvenstva.

Bonus video: