Crnogorac ispisao istoriju kluba Fadilja Vokrija

Crnogorski fudbaler Sava Gardašević golom u penal seriji donio Lapiju pehar pobjednika Kupa Kosova, prvi trofej u istoriji kluba iz Podujeva

18885 pregleda 227 reakcija 12 komentar(a)
Gardašević na stadionu "Fadilj Vokri", Foto: Privatni album
Gardašević na stadionu "Fadilj Vokri", Foto: Privatni album

Pobjednik Kupa Kosova u fudbalu na stadionu "Fadilj Vokri" u Prištini je Lapi, klub u kojem je ponikao legendarni jugoslovenski fudbaler, Fadilj Vokri.

Klub iz Podujeva do prvog trofeja u 89 godina postojanja došao je pobjedom penalima - 4:3, u finalu protiv Dukađinija, nakon što nije bilo golova u regularnih 90 minuta a u produžecima su obje ekipe postigle po gol.

Upravo je u penal seriji drugi penal za pobjedničku ekipu realizoavo crnogorski internacionalac, Sava Gardašević. Rutinski i hladnokrvno, nakon što je prevario golmana pogodio je suprotni lijevi ugao.

"Presrećni smo jer osim važnog trofeja za klub, prvog u istoriji, upjeli smo da se izborimo sa nevjerocatnim pritiskom važnosti utakmice, tim prije jer smo bili apsolutni favoriti. Klub je u prethodnih osam godina jako puno ulagao, pa je trofej bio imperativ i sve je bilo podređeno tome. Nakon što smo u četvrtfinalu elimnisali Trepču a u polufinalu prvog favorita Prištinu sa dvije sjajne igre, onda bi sve osim trofeja protiv Dukađinija bilo neuspjeh", priča Sava Gardašević.

Nakon uspješnih igrara u napadu Dečića, Gardašević je odlučio da prihvati ponudu Lapija i nije se pokajao. Naprotiv!

"Ljubav navijača prema klubu je takva da su fudbaleri Lapija privilegovani. Imamo najvatrenije navijače u zemlji i samo mogu da zamislim šta bi nas dočekalo po povratku sa peharom Kupa. I ovako je doček bio za nezaborav a slavilo se do zore. Lujbav koju pokazuju prema fudbalu je fantastična i presrećni smo što smo izborili izlazak u Evropu. Kroz prvenstvo je to neupordivo teže, pošto Priština, Drita i Balkani imaju neuporedivo veće budžete".

Gardaševićev ugovor ističe 30. jula, ali ima opciju o produžetku na još godinu.

"Sve je u klubu bilo u drugom planu u odnosu na cilj osvajanja Kupa i nije bilo nikakvih razgovora sa igračima oko novih ugovora. Sve je zavisilo od izlaska u Evropu. Imamo još dva prvenstevna kola, u kojima moramo da damo maksimum. Sve je sada nekako lakše, iako smo od starta imali odličnu atmosferu. Uprava je, uz to, maksimalno korektna, a imam odlične uslove i to u svakom pogledu. I pored svega do trofeja se ne može bez malo sreće. Bili smo bolji, igrali cijelo drugo poluvriejme pred njihovim golom, da bi u 113. minutu iz kontre primili gol jer smo sve bacili na napad. Iz kornera u posljednjem napadu izjednačio je Albanac Elvis Prenci, a u penal seriji hrvatski golman Marjan Ćorić je "skinuo" dva penala u četvrtoj i petoj seriji.

Koja je razlika između fudbala u Crnoj Gori i na Kosovu?

"Ovdje se mnogo više ulaže, infrastruktura je još nezavidna ali sve napreduje. U ekipama je puno internacionalaca sa svih kontinenata, a Ćorić ima iskustvo iz ekipa koje igraju u Seriji A. Sa njim i provodim najviše vremena", zaključio je Gardašević

Bonus video: