Milorad Peković: Sezona kakvu smo sanjali

Trener Podgorice Milorad Peković za “Vijesti” nakon velikog uspjeha - plasmana na evropsku scenu

10727 pregleda 4 komentar(a)
Milorad Peković, trener Podgorice, Foto: FK Podgorica
Milorad Peković, trener Podgorice, Foto: FK Podgorica

Kvalitetan, planski i organizovan rad obično su zalog za dobar sportski rezultat - izuzetak nije ni Podgorica. Samo šest godina nakon osnovanja, fudbalski klub iz Lješkopolja stigao je do neslućenih visina. Za klub bez velike tradicije, te visine svakako su kvalifikacije za evrokupove.

Tim sa “DG arene” je dva kola prije kraja sezone u domaćem elitnom karavanu obezbijedio barem četvrto mjesto, a podatak da trećeplasirani Dečić igra finale Kupa sa protiv šampiona Budućnosti, znači i plasman u kvalfikacije za Ligu konferencija ekipe koju vodi bivši crnogorski reprezentativac Milorad Peković.

- Potajno smo se nadali takvom raspletu na kraju sezone. Ima u ligi neuporedivo iskusnijih i na papiru jačih rivala, ali uspjeli smo da se izborimo, ostanemo fokusirani i dođemo do najvećeg uspjeha u klupskoj istoriji. Ono što nam je pomoglo jeste spoznaja da sa tako maldim igračima mora biti oscilacija, tako da je klub prihvatao poraze. Ja, doduše, teže, ali sve se zaboravi kada se izađe na teren. I taj stres i razočaranje zbog poraza. Baš sve, jer jednostavno još od starta karijere sam sa zadovoljstvom i ljubavlju pristupao obavezama ili igri na terenu - kaže za “Vijesti” 43-godišnji trener.

Peković je najavio blistavu trenersku karijeru, jer ako je klub u tek drugoj sezoni u nastupa u eliti uspio da se domogne izlaska u Evropu, Pekoviću je to uspjelo već na debiju.

- Cilj kluba je da ide korak po korak, da bezrezervno posvećuje pažnju razvoju, napretku i afirmaciji mladih igrača mladi, a potajno smo sanjali i evrokupove. Cijeli taj ‘paket’ smo uspjeli da zaokružimo i kako da ne budemo zadovoljni. Naravno, ogroman doprinos su dali stariji iskusniji igarči, koji su značajno uticali na rezultat, ali i pomoć mlađim kolegama. Uspjeli smo da napravimo taj balans, a klub je uspio da rezultatima postigne da ima tri reprezentativca u Šaleti Kordiću, Marku Vukčeviću i Anđelku Jovanoviću, Brojni drugi igrači su, takođe, pokazali potencijal da kucaju na vrata selekcija u različitim uzrastima. Odmah nakon pobjede u Tuzima i plasmana u Evropu ekipu sam nagradio slobodnim danom, a igračima koji su iznijeli najveći teret, daću i dodatni odmor. U posljednja dva kola će šansa da stiču iskustvo u jakim utakmicama, kakva svakako jeste naredna protiv Sutrjeske, značiti mladim igračima koji su imali manje prilike da igraju - zaključio je Peković.

Podgorica u preostala dva kola dočekuje Sutjesku i gostuje Rudaru i ima priliku čak i da popravi plasman - drugoplasirana Sutjeska, naime, ima dva boda više, a trećeplasirani Dečić samo jedan.

Probleme rješavalo povjerenje i učenje

Iako je debitovao na klupi seniorske ekipe, Milorad Peković je dokazao da nije slučajno dobio šansu da vodi ambiciozan projekat Podgorice.

- Nije bilo lako, previše izazova i nepoznanica je trebalo savladati i sticati iz njih nova znanja i iskustva. Tačno je da sam imao pet-šest godina iskustva kao pomoćni trener ili selektor omladinske reprezentacije, ali je sve drugačije kada se mora voditi računa baš o svemu, a uz to i o napretku i afirmaciji mladih igrača. Ako se tome dodaju problemi sa koronom, pa povrede ključnih igrača poput najboljeg strijelca Kordića, onda se naš rezultat mora nazvati nevjerovatnim uspjehom. Na stranu to što sam učio od najboljih, Jirgena Klopa ili Tomasa Tuhela, od kojeg niko o fudbalu ne zna više, a i sada rezultatima u Čelsiju dokazuje da ima kvalitet - kazao je Peković.

Podgorica je, baš prema očekivanjima, pokazivala velike oscilacije, pa je prva uspjela da nanese poraz Dečiću u 16. kolu u Tuzima sa čak 3:0, da bi potom identično znala da izgubi od istog rivala na “DG areni”.

- Posao je olakšavala ta “čista” situacija u klubu i saznanje da sam dio projekta o čemu svjedoči trogodišnji ugovor. Imao sam mogućnosti da dam šansu mladima pa je, recimo, sezona izbrusila nevjerovatan potencijal golmana Nikole Ivezića, a ima tek 17 godina - ističe Peković.

Bonus video: