Od Šmajhela do Alisona - čuvari mreže, koji su postizali gol u Premijer ligi

Piter Šmajhel, Bred Fridel, Pol Robinson, Tim Hauard, Asmir Begović i Alison Beker postizali pogodak u Premijer ligi

10235 pregleda 0 komentar(a)
Igrači proslavljaju pogodak sa Alisonom, Foto: Reuters
Igrači proslavljaju pogodak sa Alisonom, Foto: Reuters

Prethodno kolo u Premijer ligi definitivno je obilježio golman Liverpula Alison Beker. Brazilac je protiv VBA, pri rezultatu 1:1 utrčao u šesnaesterac u 95. minutu, sačekao da Trent Aleksander-Arnold izvede korner, a potom matirao Sema Džonstona i donio veliku pobjedu ekipi.

"Redsi" su - zahvaljujući tim pogotkom - ostali u trci za plasman u Ligu šampiona naredne godine, a u preostala dva kola vodiće veliku borbu za Čelsijem i Lesterom za ulazak u TOP 4.

Golom na "Hotornsu", Alison je ispisao istoriju i postao prvi golman Liverpula, koji je u takmičarskom meču postigao gol.

Brazilac je ušao u odabrano društvo čuvara mreže, koji su u Premijer ligi postizali pogodak. Na listi su Piter Šmajhel, Bred Fridel, Pol Robinson, Tim Hauard i Asmir Begović. Alison je jedini čuvar mreže, koji je glavom postigao gol u Premijer ligi...

Piter Šmajhel je gol postigao 20. oktobra 2001. godine kada je čuvao gol Aston Vile. U porazu Vile od Evertona 3:2 Šmajhel je nakon jednog kornera zamahnuo i sproveo loptu u mrežu. U tom trenutku postao je prvi golman, koji je postigao gol u Premijer ligi.

Šmajhel je i u dresu Junajteda tresao mrežu, ali nikada u okviru Premijer lige.

Nakon Šmajhela, naredni golman, strijelac u Premijer ligi je Amerikanac, Bred Fridel. Legendarni čuvar mreže je igrajući za Blekburn 21. februara 2004. u gostima protiv Čarltona, takođe nakon kornera zatresao mrežu. Tim golom, Blekburn je izjednačio, ali je Čarlton do kraja ipak uspio da dođe do pobjede i slavi 3:2.

Treći na listi je Pol Robinson, nekadašnji golman Totenhema i reprezentacije Engleske. Robinson je postigao gol protiv Votforda 17. marta 2007. godine na "Vajt Hart Lejnu" kada je sa preko 80 metara izveo slobodan udarac. Lopta je potom odskočila ispred golmana Votforda, Bena Fostera i završila u mreži. Totenhem je na tom meču slavio 3:1.

Četvrti strijelac je čuvar mreže Evertona, Tim Hauard. U porazu "karamela" od Boltona 2:1 četvrtog januara 2012, Hauard je bio jedini strijelac. Gol je, zaista, spektakularan.

Nakon Hauarda u listu strijelaca upisao se i tadašnji golman Stouka, Asmir Begović. On je drugog novembra 2013. godine u remiju protiv Sautemptona (1:1) nakon samo 13 sekundi igre zatresao mrežu. Tim pogotkom Begović je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, jer je sa najveće udaljenosti ikada (zvanično 89,15 metara) savladao Artura Boruca.

Poslije Begovića na pogodak nekog golmana u Premijer ligi čekali smo do prethodne nedjelje i gola Alisona protiv VBA.

Bonus video: