Noć odluke za opstanak

OFK Titograd igra protiv Dečića, ali ga u eliti drži samo teorija; Iskra i Rudar bez prava na grešku u međusobnom duelu, Jezero i Zeta mogli bi da obezbijede opstanak bez baraža. Podgorica protiv Sutjeske za prestiž i drugo mjesto

6024 pregleda 1 komentar(a)
Jamamoto (Iskra) i Brnović (OFK Titograd), Foto: FK Iskra
Jamamoto (Iskra) i Brnović (OFK Titograd), Foto: FK Iskra

Večeras se igra pretposljednje kolo Telekom 1. CFL. Nakon što su evropske karte podijeljene, sva pažnja je usmjerena na borbu za opstanak.

OFK Titograd je u praktično nemogućoj misiji - samo čudom može da se spasi direktnog ispadanja. Nekadašnji šampion će i matematički u drugu ligu, bez obzira na ishod duela sa Dečićem, ako Petrovac na domaćem terenu ne izgubi od Zete. Titograd u posljednjih 180 minuta može do spasa samo u slučaju da dobije oba - a Petrovac izgubi oba meča.

Petrovac je, dakle, blizu baraža, iako je dobar dio sezone proveo na začelju, a za prvoligaški život bore se Zeta, Rudar, Iskra i Jezero, koje je dobrom serijom došlo i u najbolju poziciju pred dva posljednja kola.

Tim iz Plava mogao bi i teorijski da obezbijedi mjesto u Prvoj ligi i naredne sezone ako pobijedi šampiona Budućnost u Podgorici, ili ako Iskra izgubi od Rudara u Danilovgradu u direktnom duelu opasne zone.

- Na pravom smo putu, ali ništa nije završeno. Moramo da zadržimo koncentaciju, a najvažnije je da sve zavisi od nas - kazao je trener Jezera Milija Savović, koji bi - da postoji ta nagrada, s pravom mogao da se kandiduje za trenera sezone ako njegova ekipa izbori opstanak.

Jezero stiže na noge Budućnosti - Podgoričani su odavno prvaci, ali sudeći po dva posljednja meča, nemaju više namjeru da rasipaju bodove. Nakon što su senzacionalno izgubili kod kuće od Petrovca, izabranici Mladena Milinkovića pobijedili su Rudar, a onda igrali neriješeno u Danilovgradu sa Iskrom, kojom su bodovi bili prijeko potrebni.

- Kao i na prethodnih nekoliko utakmica, ni ovaj meč nema rezultatski značaj, ali kada igrate za Budućnost pobjeda je uvijek obaveza. Naravno, utakmica je značajna za nas mlađe kako bismo napredovali i dokazali se. Nadam se da ćemo da odigramo dobro i da ćemo upisati nova tri boda - kaže talentovani ofanzivac Budućnosti Viktor Đukanović.

Pred početak meča pod Goricom biće upriličena mala svečanost - Podgoričani će primiti pehar za rekordnu, petu titulu šampiona.

- Kao i svi u klubu, radujem se dodjeli pehara, ali još ću više biti srećniji ukoliko zacrtani cilj ostvarimo u potpunosti. zero igra dobar fudbal i rezultati tog kluba su za poštovanje - dodaje Đukanović.

Iskra i Rudar igraju direktan duel za izbjegavanje baraža za opstanak - Danilovgrađani su u “crvenoj zoni”, imaju dva boda manje, a u seriji su od 12 utakmica bez pobjede.

- Jako zahtjevna utakmica - samo nam odgovara pobjeda. Spremni smo da konačno dođemo do tri boda. Siguran sam da smo bolja ekipa, siguran sam da moramo da proradimo. Vjerujem u ekipu, u stručni štab - vjerujem u Iskru i nadam se da će biti sve kako treba. Kao najiskusniji, preuzimam odgovornost za sve dosadašnje rezultate, ali se nadam da ćemo u posljedna dva kola nadoknaditi sve što smo propustili do sada - kaže napadač Iskre Ivan Vuković.

9 remija ostvarila je Iskra na posljednjih 12 utakmica, uz tri remija - posljednju pobjedu Danilovgrađani su zabilježili još 28. februara protiv Podgorice (1:0). To im je jedna od samo dvije pobjede u drugoj polusezoni

I Rudar je lošom serijom - samo jedna pobjeda na posljednjih 11 mečeva, od borbe za Evropu opet došao u situaciju da strahuje od baraža.

- Dva su kola do kraja, dvije teške utakmice protiv Iskre i Podgorice i moramo da zbijemo redove. Nadam se da ćemo privesti sezonu kraju onako kako smo odigrali njen dobar dio - kaže trener Rudara Vuko Bogavac.

1 pobjedu na posljednjih 11 utakmica ostvario je Rudar, uz pet remija i pet poraza - izabranici Vuka Bogavca su zbog takvog niza od već viđene borbe za Evropu došli u situaciju da strahuju od baraža za opstanak

Zeta će izboriti opstanak bez baraža ako slavi u Petrovcu, dok je domaćinu dovoljan i bod za baraž. Duel OFK Titograda i Dečića teoretski je važan samo domaćinu, kojeg doduše samo slamka još drži u eliti, dok će Tuzani igrati za vrh tabele i povratak na drugo mjesto.

Kakva će biti preraspodjela pozicija na tabeli timova koji su već izvadili evropske vize, umnogome će zavisiti od ishoda meča Podgorica - Sutjeska na DG areni. Izabranici Milorada Pekovića su na 4. mjestu, imaju dva boda manje od Sutjeske, ali bi pobjedom mogli čak i do 2. pozicije, pod uslovom da Dečić ne pobijedi.

Sve utakmice 35. kola počinju u 20 sati. Prvenstvo se zatvara narednog utorka, 25. maja, kada su na programu mečevi posljednje runde.

Parovi 35. kola

ISKRA - RUDAR (20 h)

Sudija: Milovan Milačić (Kotor)

BUDUĆNOST - JEZERO (20)

Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

PETROVAC - ZETA (20)

Sudija: Radoje Pajović Podgorica (Sudija)

OFK TITOGRAD - DEČIĆ (20)

Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

PODGORICA - SUTJESKA (20)

Sudija: Marko Ćupić (Podgorica)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: