Izvještaj UEFA: Klubovi će izgubiti više od osam milijardi eura, Superliga nije odgovor na krizu

U izveštaju se spominje i "Superliga", koja bi prema Uefi imala "poguban utjecaj na evropski nogomet iz sportske, emotivne i finansijske perspektive"

5501 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Vodeći evropski fudbalski kubovi zbog pandemije koronavirusa izgubiće više od osam milijardi eura, stoji u izvještaju UEFA.

Izveštaj pokazuje da je četiri milijarde eura izgubljeno zbog neprodatih ulaznica, 2.7 milijardi eura od sponzorskih ugovora, te 1.4 milijarde eura na osnovu prihoda od TV prava.

Veliki gubici su se odrazili i na zimski prelazni rok, pri čemu je potrošnja u januaru pala za 56 posto u odnosu na prošlu godinu. Ljetni prijelazni rok je zabilježio pad od 39 posto u odnosu na godinu ranije.

UEFA navodi kako je neophodna reforma pravila finansijskog fer-pleja i kako se takse i zarade od transfera moraju svesti na prihvatljivi nivo.

U izveštaju se spominje i "Superliga", koja bi prema Uefi imala "poguban utjecaj na evropski nogomet iz sportske, emotivne i finansijske perspektive".

"Odmetnuta liga ne može biti odgovor na pandemiju", dodaje se u izvještaju.

"Vraćanje finansijskog zdravlja i rasta zahtijeva proces finansijske discipline, pažljivo upravljanje i dugoročno planiranje. Samo će poštovanjem piramide i principa promocije i ispadanja iz sportskih zasluga evropski nogomet moći da nastavi da raste," stoji u izvještaju.

Bonus video: