Petrović je uspio, čestitali Gulit, Hidink, Advokat: Crnogorski trener spasio "život" Viljemu II

- Bilo je teško, turbulentno, ali završilo se impresivno - opisuje Petrović četvoromjesečni ciklus na klupi holandskog kraljevskog kluba

10196 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Villem II
Foto: Villem II

Željko Petrović uživa nakon najvećeg uspjeha u samostalnoj trenerskoj karijeri.

Viljem II, poznati holandski tim, crnogorski trener preuzeo je u januaru kada je ekipa iz Tilburga bila maltene u izgubljenoj poziciji u borbi za opstanak; tri mjeseca kasnije navijači su bakljadom dočekali ekipu ispred stadiona “Koning”, kršeći sve moguće epidemiološke mjere - valjda i to na najbolji način oslikava u kakvom su bili strahu da njihov tim, koji je sezonu ranije završio prvenstvo kao peti, a prije dvije godine igrao finale Kupa, ne ispadne iz Eredivizije.

Sa Petrovićem - nekadašnjim trenerom Boaviste, RKC-a, japanske Urave Reds, Den Haga, bugarskog Boteva i hrvatskog Intera iz Zaprešića, bivšim asistentom Ruda Gulita u Fejnordu, Avrana Granta u Vest Hemu, Martina Jola u Hamburgeru, Gusa Hidinka u Anžiju i Dika Advokata u Sanderlendu i Utrehtu - Viljem II je, uprkos “nemirnom moru”, uplovio u mirnu luku spasa...

- Bilo je teško, turbulentno, ali završilo se impresivno - opisuje Petrović četvoromjesečni ciklus na klupi holandskog kraljevskog kluba.

- Ekipa je, nakon sjajne prošle sezone, upala u kontraritam i negativnu seriju. Kada sam došao imali smo malo bodova, mnogo povrijeđenih fudbalera, zaraženih od korone - mnogo, takođe, mladih igrača, tinejdžera. Imali smo i najvećeg konkurenta, ekipu Emena, koja je zimus uložila dva miliona u rekonstrukciju tima. Sve je to bio veliki izazov i odlučio sam da ga prihvatim - priča Petrović za “Vijesti”.

U Tilburg je stigao pravo sa klupe Fejnorda, gdje je bio prvi pomoćnik Dika Advokata.

- Kada sam mu rekao da sam dobio ponudu, odgovorio mi je: ‘pa šta još radiš ovdje’. Njegov savjet da se preuzmem posla u Viljemu mi je mnogo značio, kao i mnogo puta do sada - priča Petrović.

Nakon debitantske pobjede - nad direktnim rivalom Emenom (2:0), upravo su Advokat i Fejnord očitali lekciju Petroviću i Viljemu - 5:0 u Roterdamu. Kada je stigao još ubjedljiviji poraz od Utrehta (6:0), tima na čijoj je klupi sa Advokatom zajedno sjedio prošle sezone, nije mirisalo na dobro...

- Bili su to teški momenti, ali nije bilo panike. Trudio sam se da igrače rasteretim velikog pritiska, da preuzmem odgovornost na sebe. Stekli smo obostrano povjerenje, rasli smo kao ekipa, bili smo prava porodica - ističe Petrović.

Uslijedio je ključni period - pet vezanih utakmica bez poraza, pobjede protiv Sparte u Roterdamu i Herenvena kod kuće, vrijedni remiji sa Tventeom i Viteseom, dovoljno za ulazak “u zeleno”. Ipak, za ospstanak bez baraža bile su potrebne pobjede u finišu - protiv RKC-a, Den Haga i na kraju protiv Fortune Sitard.

- Igrali smo naglašeno ofanzivno, mislim da je na kraju i presudio takav pristup, koliko god bio rizičan. Uvijek kažem da je to ‘najsigurniji rizik’. U svakom meču bili smo pod imperativom - u takvim okolnostima, ne ide da se braniš - ističe 55-godišnji trener.

Holandska štampa je u superlativima ispratila finiš sezone Viljema (“Petro je uspio”, bio je naslov tiražnog Telesporta)...

- Bilo mi je drago kada sam u novinama pročitao čestitke Advokata i Gulita, dobio sam poruku i od Hidinka. Moram da budem ponosan kada dobijem pohvale od takvih veličina.

Petrović je odradio polugodišnji ugovor, ispunio je misiju, ostaje li na klupi Viljema?

- Odmah su tražili da potpišem ugovor, ali tražio sam mali predah - da o svemu odlučim hladne glave. Imaćemo razgovor u ponedjeljak, jer dosta toga zavisi od planova, ambicija, budžeta, odlazaka i dolazaka. Neki igrači su već najavili da će da idu, a mi moramo da se pojačamo kako se ne bi ponovila sezona u kojoj smo se borili za opstanak. Odlučiću brzo - zaključio je Petrović.

Problem sa diskusom: Kada su mi dali blokadu, čuli su me do Amsterdama

Usred teške borbe za opstanak, Petrović je imao i jedan lični peh - zaradio je diskus herniju, trebalo je da se operiše, zbog velikih bolova u nozi nije sjedio na klupi protiv Utrehta i PSV Ajndhovena.

- Zbog jednog naglog pokreta nastao je ‘pakao’. Hirurški zahvat je bio opcija, ali u tom slučaju bih morao da propustim cijeli finiš sezone, da borbu za opstanak gledam iz kreveta, a to nije bila opcija. Odlučili smo da injekcijama i blokadama pokušamo da barem ublažimo problem. Kada sam dan pred meč sa Den Hagom primio blokadu, vrisnuo sam od bola - čuli su me i u Amsterdamu. Sada mi je već lakše, možda je pomoglo i što smo dobili taj meč, što smo završili sezonu uspješno, ko zna. Vjerujem da operacija neće biti potrebna - ističe popularni Petro.

Bonus video: